
Η Ρωσία δεν θα ενισχύσει προς το παρόν τους ελέγχους κεφαλαίων, αφού οι αξιωματούχοι κατέληξαν σε μία άτυπη συμφωνία με εξαγωγείς να παραδώσουν περισσότερα από τα ξένα έσοδά τους, σύμφωνα με την ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε πιθανά μέτρα για τη στήριξη του ρουβλίου, σε μια συνάντηση που περιλάμβανε την επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και τον υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρχές επέλεξαν προς το παρόν να παρακολουθούν τους εξαγωγείς, αντί να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο για το ρούβλι – Τα μέτρα που εξετάζει η Μόσχα
Η άτυπη συμφωνία με τις εταιρείες ισχύει κυρίως για μη παραγωγούς ενέργειας, έγραψε η Vedomosti, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη το μισό των εσόδων τους σε φόρο. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό ξένων εσόδων, οι παραγωγοί λιπασμάτων θεωρήθηκαν αυτοί με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Το ρούβλι υποτιμήθηκε στις πρωινές συναλλαγές μετά από τρεις ημέρες κερδών που το έκαναν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο αυτή την εβδομάδα.
Ως μέρος μιας προσπάθειας στήριξης του ρουβλίου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει να καταστεί υποχρεωτικό για τους εξαγωγείς να πωλούν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, καθώς και να περιοριστούν οι πληρωμές μερισμάτων και δανείων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των «φιλικών χωρών», για όλες τις ρωσικές εταιρείες.
Οι αρχές εξέτασαν επίσης την απαγόρευση οποιωνδήποτε συναλλαγών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίων από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.
Οι πρωτοβουλίες συζητήθηκαν σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγικών εταιρειών τη Δευτέρα, αλλά δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.
Οικονομικά αντίμετρα
Η Ρωσία χρησιμοποίησε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων πέρυσι για να σώσει το εθνικό νόμισμα από την κατάρρευση μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέτρα αυτά καταργήθηκαν εν μέρει όταν η ανατίμηση του ρουβλίου έγινε προβληματική για τον προϋπολογισμό, μειώνοντας τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% την Τρίτη, αφού το ρούβλι έσπασε τα 100 ρούβλια ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Παρά τα κέρδη του ρουβλίου αυτή την εβδομάδα, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, έχοντας χάσει περίπου 22% από την αρχή του έτους.
Μιλώντας στη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ναμπιουλίνα είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους πληθωριστικούς κινδύνους και όχι στην αδυναμία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, έγραψε η Vedomosti.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα