Η ArcelorMittal SA, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά για την US Steel Corp, δήλωσαν την Τετάρτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο «γάμος» -αν ευοδωθεί-  θα ανατρέψει την υποχώρηση της ArcelorMittal από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βάση παραγωγής αφού πούλησε τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της στην Cleveland-Cliffs Inc το 2020 προς 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να επικεντρωθεί σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Βραζιλία.

Οι εν λόγω πηγές δηλώνουν ότι η ArcelorMittal συζητά μια πιθανή προσφορά με τους επενδυτικούς τραπεζίτες της αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει σε αυτήν.

Εάν ξεκινήσει μια προσφορά, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την κλιμάκωση ενός πολέμου προσφορών που είναι ήδη σε εξέλιξη για την US Steel, μετά από ανταγωνιστικές προσφορές που ‘ηδη κατατέθηκαν από την Cleveland-Cliffs και την Esmark Inc για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Οι εκπρόσωποι της ArcelorMittal και της US Steel δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι εργαζόμενοι στην US Steel είναι μέλη του συνδικάτου United Steel Workers, το οποίο υποστηρίζει μια συμφωνία με την Cleveland-Cliffs, παρόλο που η US Steel απέρριψε αυτή την προσφορά ως «παράλογη».

Η έγκριση της ένωσης είναι σημαντική επειδή η συλλογική της σύμβαση με την US Steel την καθιστά συμβαλλόμενο μέρος στις διαπραγματεύσεις και της παρέχει το δικαίωμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της.

Ο πρόεδρος της USW International, Τομ Κόνγουεϊ, δήλωσε στο Reuters ότι η ArcelorMittal θα ήταν «ανόητο» να προχωρήσει σε μια προσφορά και ότι η ένωση δεν θα υποστηρίξει άλλους αγοραστές εκτός από την Cleveland-Cliffs. Είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με το πώς η ArcelorMittal αντιμετώπισε τους εργαζόμενους στο παρελθόν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να μιλήσω με κανέναν άλλο και θα ήθελα η US Steel να κινήσει το διοικητικό της συμβούλιο και να ολοκληρώσει αυτό το πράγμα με τον Cliffs», είπε ο Κόνγουεϊ.

Το παιχνίδι των  προσφορών

Οι μετοχές της US Steel σημείωσαν άνοδο έως και 6,3% λόγω των ειδήσεων για τις συζητήσεις για την προσφορά της ArcelorMittal. Η προσφορά της Esmark είναι εξ ολοκλήρου σε μετρητά, ενώ η Cleveland-Cliffs θα πλήρωνε για τη συμφωνία μισή με μετρητά και μισή με δικές της μετοχές.

Οι συζητήσεις της ArcelorMittal έρχονται αφού η US Steel ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είχε ξεκινήσει μια διαδικασία για να διερευνήσει το ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές.

Η US Steel έγινε στόχος εξαγοράς μετά από αρκετά τρίμηνα πτώσης εσόδων και μείωσης των κερδών, καθώς πάλευε με το υψηλό κόστος πρώτων υλών και ενέργειας.

Η ArcelorMittal, όπως και οι όμοιοί της, αντιμετωπίζει επίσης επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Τον περασμένο μήνα ανέφερε κέρδη β’ τριμήνου ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από αυτά του προηγούμενου έτους.

Το αποτύπωμα της ArcelorMittal στις ΗΠΑ περιορίζεται επί του παρόντος στην κοινοπραξία με τη Nippon Steel Corp στην Αλαμπάμα. Κατέχουν ένα εργοστάσιο που παράγει προϊόντα λαμαρίνας με επεξεργασία ημικατεργασμένων προϊόντων, ή πλακών, που προμηθεύονται από τοπικούς και υπερπόντιους προμηθευτές.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν σε σημείωμα την Τετάρτη ότι βρήκαν τις συζητήσεις για την προσφορά US Steel της ArcelorMittal σε αντίθεση με τη στρατηγική της να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στην Ινδία και τη Βραζιλία.

«Βλέπουμε επίσης περιορισμένα περιθώρια για συνέργειες κόστους από μια τέτοια συμφωνία», προσθέτουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή