Ακριβότερα αναμένεται να κοστίσει το ταξίδι της επιστροφής για χιλιάδες εκδρομείς του Αυγούστου, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πάρει και πάλι την  ανιούσα.

Η τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκτινάσσοντας το κόστος των διακοπών για χιλιάδες οικογένειες, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η τιμή χονδρικής στις 15 Ιουλίου ήταν 1,736 ευρώ/λίτρο (προ ΦΠΑ) και ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 15 Αυγούστου, έφθασε το 1,847 ευρώ/λίτρο (προ ΦΠΑ). Αντίστοιχα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έναν μήνα πριν ήταν 80 δολάρια/βαρέλι και στις 15 Αυγούστου 85 δολάρια/βαρέλι. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ήταν 5 δολ./βαρέλι, δηλαδή 4,5 ευρώ (0,028 ευρώ/λίτρο).

«Καύσωνας» στις τιμές των καυσίμων – Πού θα φτάσει η βενζίνη [γράφημα]

«Στα μεγάλα αστικά κέντρα βρισκόμαστε μία ανάσα από τα δύο ευρώ. Είναι εύλογο, λοιπόν, και οι αποστάσεις αυτές που καλύπτονται με οδικές μεταφορές, όπως η Ευρυτανία και το Καρπενήσι, να έχουν ξεπεράσει τα δύο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. Μιλώντας στο Open TV υπογράμμισε ότι «η τιμή έχει φθάσει στο 1,98 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εχει ακριβύνει πολύ το προϊόν το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Ασμάτογλου, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι τιμές από αύριο-μεθαύριο θα είναι ακόμα πιο υψηλές. Ερωτηθείς με τι τιμές θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι εκδρομείς του Αυγούστου, ήταν ξεκάθαρος: «Οπωσδήποτε θα είναι ακριβότερο το προϊόν».

Καύσιμα: Το πλαφόν έφερε τιμές – καρμπόν στα βενζινάδικα

«Ολα συγκλίνουν στο ότι οι τιμές των καυσίμων στο επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη υψηλότερες», τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. «Τα Pass βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν θα αλλάξουν οι τιμές των προϊόντων όσο τα καύσιμα είναι σε αυτά τα ύψη και απλά το Pass διευκολύνει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «άλλη λύση από τη μείωση του φόρου ειδικής κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχει».

Το παράδοξο της αγοράς

Η πρόεδρος της της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα προσπαθεί να εξηγήσει το παράδοξο που συμβαίνει στην αγορά των καυσίμων.

«Πράγματι λοιπόν, τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει η τιμή. Τους τελευταίους δύο μήνες η απλή αμόλυβδη έχει ανέβει γύρω στα 15 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης γύρω στα 24, πολύ περισσότερο από την αμόλυβδη», υπογράμμισε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και τονίζει: «Πέρσι τέτοια εποχή, λίγο πιο πριν, είχαμε το βαρέλι 134 δολάρια και είχαμε την ίδια τιμή, γύρω, στο 1.90- 2 ευρώ στην Αττική. Τώρα λοιπόν με αυτή την τιμή πιάσαμε το ίδιο ποσό. Αυτό είναι ένα αξιοπερίεργο για εμάς τους πρατηριούχους. Ο μόνος που μπορεί να μας εξηγήσει πώς αυτό συμβαίνει είναι τα διυλιστήρια, γιατί εμείς είτε είναι 1.90 είτε είναι 1.50 ευρώ, το ίδιο ποσοστό έχουμε κέρδος».

«Τα τιμολόγιά μας λοιπόν είναι αυξημένα για τα καύσιμα. Και μην ξεχνάτε ότι εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος μας έχει στην πλάτη του το πλαφόν. Τι σημαίνει αυτό. Είναι περιορισμένο το ποσοστό κέρδους μας. Δεν μπορεί κανείς να πει, Ζάγκα, τώρα ήρθε ο Αύγουστος, έχεις αυξήσει τις τιμές. Όχι, εμείς έχουμε πλαφόν. Σύμφωνα λοιπόν με το ποσοστό κέρδους που πουλάγαμε πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο, το ίδιο πουλάμε και τώρα. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Εκείνο που θέλει ο κλάδος, ο οποίος θέλει να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του, είναι να φύγει όλο αυτό το κομμάτι το οποίο ξεπλένει χρήματα στον κλάδο μας. Και τι κάνουν τώρα αυτοί οι κύριοι, παραπλανούν τον κόσμο με δήθεν φτηνές τιμές» συμπλήρωσε.

«Εμείς έχουμε τιμολόγια. Όταν λοιπόν εγώ έχω αρχίσει και τελειώνω και έχει ανέβει η τιμή και θα πάρω τιμολόγιο, είμαι υποχρεωμένη να ανεβάσω. Όταν όμως έχει πέσει, είμαι πάλι υποχρεωμένη με το τιμολόγιο (σ.σ. να την κατεβάσω), αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το πρόστιμο είναι 5.000 και άνω και εμείς, οι απλοί πρατηριούχοι, το 5.000 είναι πολύ μεγάλο ποσό. Για ορισμένους «κυρίους» 50-150 χιλιάδες είναι ένα τίποτα. Γιατί αυτοί, το τι τιμή έχουν, το πόσα κερδίζουν και πόσα χάνει το κράτος και τι αθέμιτο ανταγωνισμό έχουμε εμείς και πώς εξαπατούν τον κόσμο, είναι μια άλλη ιστορία» συνέχισε η κ. Ζάγκα.

Τι θα γίνει με το Fuel Pass

«Όχι» σε παράταση του Fuel Pass είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο για παράταση του Fuel pass ή για κάτι παρόμοιο.

«Ό,τι έχει ανακοινωθεί, έχει ανακοινωθεί. Αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τον Σεπτέμβριο έρχονται δύο αξιολογήσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Τώρα κάνουμε ελέγχους και στα πρατήρια βενζίνης και έχουμε επιβάλει πρόστιμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Καύσιμα: Προσωρινό φρένο στις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας