![Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/markets.jpg)
Σε χαμηλό δύο μηνών παραμένουν την Παρασκευή οι μετοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα κατά την οποίαν οι επενδυτές ομολόγων έδειξαν να πείθονται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά, στέλνοντας τις αποδόσεις των ΗΠΑ κοντά σε υψηλό 16 ετών.
Τουρκία: Ράλι μετοχών εν μέσω πληθωρισμού και διολίσθησης της λίρας [γράφημα]
Όπως σημειώνει το Reuters, το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) η Wall Street πορευόταν προς εκκίνηση από ασθενέστερα εδάφη, με ελάχιστα οικονομικά στοιχεία για να αφομοιώσουν οι αγορές, αν και οι πωλήσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων της Πέμπτης σταμάτησαν την Παρασκευή πριν από το καμπανάκι την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,5% έως 0,8%.
«Το αμερικανικό ημερολόγιο είναι άδειο σήμερα και η προσοχή θα επικεντρωθεί πιθανότατα στη δυναμική της αγοράς ομολόγων, αφού οι αποδόσεις των οπισθοβαρών τίτλων άγγιξαν νέα πολυετή υψηλά χθες», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας ING.
Ισχυροποιείται το δολάριο
Το δολάριο ήταν έτοιμο να σημειώσει κέρδη για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, στο μεγαλύτερο σερί κερδών του εδώ και 15 μήνες, βοηθούμενο από την προοπτική ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά ή θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, το αμερικανικό νόμισμα λειτουργεί ξανά ως ασφαλές καταφύγιο μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους που παρουσιάζει η Κίνα.
Το αργό πετρέλαιο επρόκειτο να διακόψει ένα σερί κερδών επτά εβδομάδων, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θόλωσε την εικόνα για τη ζήτηση. Το αρνητικό κλίμα στις αγορές επεκτάθηκε και στα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να σημειώνει νέο χαμηλό δύο μηνών.
Ο Jason Da Silva, διευθυντής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στην Arbuthnot Latham, δήλωσε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές πλήρωσαν το τίμημα για την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες συντρίβουν τις προσδοκίες, παρά τις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All Country σημείωσε πτώση 0,3%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Ιουνίου, μετά από πτώση 5,85% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αν και παραμένει 10% υψηλότερος σε ετήσιο επίπεδο.
Κίνα και ομόλογα
Υπήρξε μικρή ανταπόκριση της αγοράς στην είδηση μιας δέσμης μέτρων από τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας για την αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς που βυθίζεται.
Οι αποδόσεις του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,2251%, αφού αυξήθηκαν κατά περίπου 30 μονάδες βάσης μόνο αυτόν τον μήνα, σε ανώτατο επίπεδο 10 μηνών στο 4,3280% και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν επίσης την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ώθησαν τους επενδυτές σε ασφαλή κρατικά ομόλογα και εμφανίστηκαν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει κορυφωθεί.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Βρετανίας είχε αυξηθεί την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδo από το 2008, περίπου στο 4,76%, αλλά υποχώρησε ελαφρώς την Παρασκευή, καθώς η στερλίνα υποχώρησε.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων λένε ότι τα επιτόκια μάλλον θα πρέπει να διατηρηθούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και αν η ανάπτυξη αρχίσει να επιταχύνεται πραγματικά και πάλι, ίσως χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη. Αυτό δεν αρέσει στις χρηματιστηριακές αγορές», δήλωσε ο Da Silva.
Με το βλέμμα στη Fed
Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι επίκεινται περισσότερες αυξήσεις.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ετήσια συγκέντρωση της Fed και άλλων κορυφαίων κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να εξετάζουν προσεκτικά την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στις 25 Αυγούστου για τις τελευταίες ενδείξεις σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αγορές ήδη ελαττώνουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος.
Ανησυχία στο Πεκίνο
Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά την κρίση ρευστότητας που φαίνεται να εξαπλώνεται στον τεράστιο σκιώδη τραπεζικό τομέα της Κίνας, με την Zhongzhi, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, να δηλώνει στους επενδυτές ότι πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,9% και φλέρταρε με τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα να ξεπεράσουν το 3%. Αυτό σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης για τον δείκτη.
Τα κινεζικά blue-chips υποχώρησαν κατά 1,2% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε άλλο ένα 2%, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών.
Οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 2%, αφού η China Evergrande κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές σε αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο.
Το γουάν απομακρύνθηκε από το χαμηλό εννέα μηνών, αφού η κεντρική τράπεζα καθόρισε το ημερήσιο fixing πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο για να στηρίξει το νόμισμα, με τους εμπόρους να είναι σε εγρήγορση για οποιαδήποτε άλλη άμεση παρέμβαση από το Πεκίνο ή τις κρατικές τράπεζες.
Ο ιαπωνικός Nikkei έχασε επίσης 0,5%, οδεύοντας προς εβδομαδιαία πτώση 3,1%.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού της Ιαπωνίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, ένα αποτέλεσμα που είναι πιθανό να υποστηρίξει τα στοιχήματα της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν βιάζεται να σταματήσει σταδιακά τη νομισματική χαλάρωση.
Δολάριο, γεν και πετρέλαιο
Το αμερικανικό δολάριο ανέκαμψε από προηγούμενη πτώση και πλησίασε σε υψηλό δύο μηνών στα 103,42 έναντι των κυριότερων ομολόγων του. Κατέγραψε άνοδο περίπου 0,5% την τελευταία εβδομάδα.
Το ιαπωνικό γεν διαπραγματευόταν στα 145,39 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποστεί σφυροκόπημα αυτή την εβδομάδα που το ώθησε σε χαμηλό εννέα μηνών στα 146,56 ανά δολάριο, καθώς διευρύνθηκαν οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που προκάλεσαν την παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 0,5% στα 83,67 δολάρια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,4% στα 79,99 δολάρια.
Η τιμή του χρυσού ήταν 0,2% υψηλότερα στα 1.892 δολάρια ανά ουγγιά.
Το διεθνές κλίμα επηρέασε το ΧΑ
Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 15:40 στο -1,40%, στις 1.265,5 μονάδες.
Μεγάλες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός δείκτης, ενώ σε «βαθύ κόκκινο» κινείται η υψηλή κεφαλαιοποίηση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα – Άνοδος για Apple και Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_wallstreet_market3-768x606-1-1-600x473.png)
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/ot_USA_bonds_powell-600x352.png)
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/agores-600x385.jpg)
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά