Σε όλο τον κόσμο, οι traders ομολόγων συνειδητοποιούν επιτέλους ότι οι χαμηλές αποδόσεις της πρόσφατης ιστορίας μπορεί και να έχουν χαθεί οριστικά. Η εκπληκτικά ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα, καθώς και οι κλιμακούμενες ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια, οδηγούν τις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας στα υψηλότερα επίπεδα δέκα και πλέον ετών.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές οδηγεί επί της ουσίας σε επανεξέταση του πώς θα είναι το η «νέα κανονικότητα» στην αγορά του δημοσίου χρέους.
Όπως γράφει το Bloomberg, στην Bank of America οι αναλυτές στρατηγικής προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για την επιστροφή του «κόσμου 5%» που επικρατούσε πριν η παγκόσμια οικονομική κρίση εγκαινιάσει μια μακρά εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Τα «γεράκια» διατηρούν τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων
Και η BlackRock Inc. και η Pacific Investment Management Co. λένε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πεισματικά πάνω από τον στόχο της Fed, αφήνοντας χώρο για ακόμα υψηλότερες αποδόσεις, κυρίως στους μακροχρόνιους τίτλους.
«Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανατιμολόγηση στα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια», σχολίασε ο Jean Boivin, πρώην στέλεχος της Τράπεζας του Καναδά που τώρα ηγείται του BlackRock Investment Institute. «Η αγορά υιοθετεί όλο και περισσότερο την άποψη ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις παρά την πρόσφατη πρόοδο», είπε: ««Η μακροοικονομική αβεβαιότητα θα παραμείνει κυρίαρχο θέμα για τα επόμενα χρόνια και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη αποζημίωση για την κατοχή μακροχρόνιων ομολόγων».
«Σήμα κινδύνου» στέλνουν τα ομόλογα – «Βλέπουν» υψηλό 15ετίας
Αλλαγή πλεύσης
Πρόκειται για μια αλλαγή για τις αγορές, οι οποίες πέρυσι άρχισαν να τοποθετούνται προσβλέποντας σε ύφεση η οποία θα ανάγκαζε τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για μια ανάκαμψη από το «βάναυσο 2022» που οδήγησε τα ομόλογα στις μεγαλύτερες απώλειες τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια θα αμβλύνουν το πλήγμα ενισχύοντας τις πληρωμές τόκων των ομολογιούχων, απειλούν επίσης να επιβαρύνουν τα πάντα, από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις πωλήσεις κατοικιών έως τις τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας τα ελλείμματα που ήδη την αναγκάζουν να δανειστεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτό το τρίμηνο για να καλύψει το κενό.
Η εικόνα στην αγορά
Το selloff από την περασμένη εβδομάδα έπληξε περισσότερο αυτά τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και εξαφάνισε τα κέρδη της ευρύτερης αγοράς του δημοσίου χρέους φέτος, βάζοντάς την σε ρυθμό για την τρίτη συνεχόμενη ετήσια απώλεια. Μείωσε επίσης τις τιμές των μετοχών.
Επιπλέον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σταθερές φέτος, καθώς ο ρυθμός επιβραδύνθηκε απότομα από τα υψηλά του περασμένου έτους, σημάδι ότι η αγορά αναμένει ότι τελικά θα υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της Fed. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε με ρυθμό 3% τον Ιούνιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Αλλά πολλοί αναμένουν τώρα μια ήπια προσγείωση που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό ως «κυρίαρχο κίνδυνο». Αυτό υπογραμμίστηκε αυτή την εβδομάδα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, όταν οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Ανέφεραν επίσης ότι η Fed μπορεί να συνεχίσει να εξομαλύνει τα ομόλογά της ακόμη και όταν αποφασίσει να χαλαρώσει τα επιτόκια για να καταστήσει την πολιτική λιγότερο περιοριστική.
Πιέσεις
Αυτό συνέβαλε σε νέα άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων για έκτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη, με αυτές των 10ετών ομολόγων να σκαρφαλώνουν έως και 4,33%, μόλις μια ανάσα από την κορυφή του Οκτωβρίου, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2007. Οι αποδόσεις του τίτλου τριάντα ετών έφτασαν το 4,42%, υψηλό 12 ετών.
«Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να είναι παραμείνει σταθερός σε υψηλά επίπεδα, δεν θέλω να κατέχω μακροπρόθεσμα ομόλογα», δήλωσε η Κάθριν Καμίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον Όμιλο AlphaSimplex.
«Οι άνθρωποι θα χρειαστούν περισσότερα προθεσμιακά ασφάλιστρα για να κατέχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα», είπε, αναφερόμενη στις υψηλότερες πληρωμές που συνήθως απαιτούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο να αποχωριστούν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο Boivin της BlackRock λέει ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή σε εξέλιξη στις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Για χρόνια, είπε, διατήρησαν τα επιτόκια πολύ κάτω από το επιτόκιο που θεωρείται ουδέτερο για να τονώσουν τις οικονομίες τους και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
«Αυτό έχει ανατραπεί τώρα», είπε. «Έτσι, ακόμα κι αν το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο δεν αλλάξει, οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν πολιτική πάνω από αυτό το ουδέτερο επιτόκιο για να αποτρέψουν την πληθωριστική πίεση».
Βασικός μοχλός
Τα ομόλογα υπήρξαν βασικός μοχλός της παγκόσμιας εκποίησης χρέους, καθώς η ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αψηφά τις προσδοκίες ότι περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve θα την ωθούσαν προς την ύφεση. Οι τίτλοι έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τα διευρυνόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.
Οι αποδόσεις αναφοράς των 10ετών των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί πάνω από 30 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο κυνήγι των αποδόσεων
Οι υψηλότερες αποδόσεις όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα, με ρυθμό ρεκόρ έτους, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών εμπορευμάτων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν τις συνολικές τους θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε νέο ρεκόρ την εβδομάδα έως τις 8 Αυγούστου. Η έρευνα πελατών της JPMorgan Chase & Co. έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε σημειωθεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010.
Ειδικά τα παγκόσμια ομόλογα φαίνονται ελκυστικά δεδομένου ότι οι αποδόσεις παγκοσμίως αυξάνονται από τις ΗΠΑ σε μια εποχή που πολλές οικονομίες παρουσιάζουν αδυναμία, σχολίασε στο Bloomberg, ο Steven Major, αναλυτής στην HSBC Plc.
Τα παγκόσμια ομόλογα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη απόδοση εντός έξι έως 12 μηνών, επειδή οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Western Asset Management.
Latest News
Με απώλειες οι ευρωαγορές - Διεσώθη ο FTSE 100
Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εν αναμονή των προεδρικών εκλογών και της απόφασης της Fed
Ισορρόπησε στις 1.390 μονάδες το ΧΑ - Χαμηλά ο τζίρος με πιέσεις ΟΠΑΠ, Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει για ακόμη μία ημέρα κάτω από τις 1.400 μονάδες
Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές εστιάζουν σε δύο σημαντικά γεγονότα, τις αμερικανικές εκλογές και την συνεδρίαση της Fed.
Μικρές απώλειες στη Wall Street -Ξεχωρίζει η Nvidia λόγω κατάταξης
Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Wall Street
Σύμπραξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – ΕΒΕΑ
Στόχος η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Σε χαμηλό δυο εβδομάδων το δολάριο με το βλέμμα σε Τράμπ και Χάρις
Οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη από τις «συναλλαγές του Τραμπ - Πώς αντιδρά το δολάριο
Wall Street: Τα ομόλογα θα δείξουν τον δρόμο στις μετοχές μετά τις εκλογές
Οι εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών JPMorgan Chase & co. και της Morgan Stanley
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το ΧΑ, με Πειραιώς κόντρα στον ΟΠΑΠ
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατά το επίπεδο των 1.380 μονάδων - Επόμενος στόχος οι 1410 μονάδες
Μάχη πάνω στις 1.390 μονάδες δίνει το ΧΑ, έντονη η μεταβλητότητα
Το βλέμμα στις ΗΠΑ και από το ελληνικό χρηματιστήριο
Με τα βλέμματα στις ΗΠΑ οι ευρωαγορές, στα ύψη η μεταβλητότητα
Αμερικανικές εκλογές και συνεδρίαση της Fed στο επίκεντρο