Το πετρέλαιο οδεύει να κλείσει με πτώση την εβδομάδα, «σπάζοντας» το σερί επτά ανοδικών εβδομάδων, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας επισκιάζουν τις ενδείξεις στενής προσφοράς.

Ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύεται με χαμηλή μεταβλητότητα. Το αργό Brent υποχωρούσε κατά 21 σεντς στα 83,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI κατά 9 σεντς στα 80,3 δολάρια το βαρέλι.

Κίνα: Ανησυχίες για επιπλέον υποτίμηση του γιουάν

Η άνοδος των τιμών επί επτά εβδομάδες, που ενισχύθηκε από τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+), ήταν το μεγαλύτερο σερί και για τους δύο δείκτες  φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 18% και του αργού West Texas Intermediate (WTI) κατά περισσότερο από 20% στις επτά εβδομάδες που έληξαν στις 11 Αυγούστου, με τις τιμές να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Οι δείκτες μείωσαν κάποια κέρδη αυτή την εβδομάδα, υποχωρώντας περισσότερο από 3%.

Οι καταλύτες της αγοράς

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θεωρείται ως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του έτους.

Όμως η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία είνια υποτονική, αποδυναμωμένη από τη χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα εργοστασιακή δραστηριότητα και τον προβληματικό τομέα των ακινήτων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι το Πεκίνο δεν θα επιτύχει τον ετήσιο στόχο του για ανάπτυξη 5% χωρίς σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται … εγκλωβισμένο στις «θαλάσσιες αρτηρίες» των οικονομικών ειδήσεων και ούτε καν η συνεχιζόμενη άντληση αποθεμάτων δεν είναι αρκετή για να επιτρέψει τη συνέχιση της πλεύσης σε θετικά νερά», εξηγεί στο Reuters ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα λόγω των ισχυρών εξαγωγών και των ρυθμών λειτουργίας των διυλιστηρίων.

Η Κίνα πραγματοποίησε επίσης μια σπάνια άντληση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου τον Ιούλιο, την πρώτη φορά σε 33 μήνες που βυθίστηκε σε αποθήκες.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει τις τιμές είναι οι ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει ακόμη με την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά του να μειώσει τη συνολική ζήτηση για πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities