Σε νέο υψηλό διμήνου έφτασε το δολάριο στις διεθνείς αγορές και οδεύει να κλείσει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας αλλά και για το ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ , ο οποίος μετρά το νόμισμα έναντι έξι ομολόγων του, υποχώρησε κατά 0,019% στα 103,360, αφού άγγιξε νέο υψηλό δύο μηνών στα 103,680 νωρίτερα στη συνεδρίαση. Για την εβδομάδα, αναμένεται να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,49%.
Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) καθόρισε ένα πολύ ισχυρότερο από το αναμενόμενο ημερήσιο fixing, ανεβάζοντας το γουάν από το χαμηλό 9 μηνών που είχε σημειώσει την Πέμπτη. Το γουάν εξασθένησε έναντι του δολαρίου στα 7,3027 στις υπεράκτιες συναλλαγές , ανακάμπτοντας από τα χαμηλά εννέα μηνών της Πέμπτης, αφού η PBOC καθόρισε το επίσημο μέσο σημείο στο 7,2006.
Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας έχουν βαθύνει, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande να ζητά προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 σε αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο. Οι ανησυχίες αυξάνονται επίσης για τους κινδύνους αθέτησης πληρωμών στον σκιώδη τραπεζικό τομέα της.
«Ο κόσμος ανησυχεί λίγο με κάποια από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε δει από την Κίνα», εξηγεί ο ανώτερος αναλυτής στο FXStreet.com, Τζόζεφ Τρεβιζάνι. «Όταν έχεις έναν τομέα που φαίνεται να είναι τόσο υπερεκτεθειμένος όσο ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ειδικά ο τομέας του λιανικού και εμπορικού εμπορίου, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία»καταλήγει.
Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς που βυθίζεται, αλλά οι επενδυτές δήλωσαν ότι μπορεί να αποτύχουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη αν η οικονομία παραμείνει υποτονική.
Το Πεκίνο έχει μέχρι στιγμής απογοητεύσει με τα κίνητρα, ενώ η PBOC μείωσε τα επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που διεύρυνε το χάσμα αποδόσεων έναντι των ΗΠΑ, καθιστώντας το γουάν ακόμη πιο ευάλωτο στην πτώση.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων συνέχισαν να βλέπουν “σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό”. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας, ιδίως οι λιανικές πωλήσεις, ενίσχυσαν επίσης την υπόθεση της πρόσθετης σύσφιγξης.
Ανησυχία για παραμβάσεις
Η πρόσφατη υποτίμηση του γεν κράτησε τους εμπόρους σε εγρήγορση για τον κίνδυνο παρέμβασης των ιαπωνικών αρχών.
Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,42% έναντι του δολαρίου στα 145,22 ανά δολάριο, αφού έφθασε σε χαμηλό εννέα μηνών στα 146,56 την Πέμπτη.
«Όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα κάτω στην Κίνα, παραδοσιακά ή ιστορικά υπάρχει μια κίνηση προς το γεν, η οποία θα ενίσχυε το γεν, αλλά αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά» εξηγεί ο Τρεβιζάνι.
Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η άνοδος του δολαρίου πάνω από τα 145 γεν προκάλεσε την πρώτη αγοραστική παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.
Το αυστραλιανό δολάριο , το οποίο συχνά διαπραγματεύεται ως υποκατάστατο της Κίνας, αυξήθηκε κατά 0,08% στα 0,641 δολάρια, αφού την Πέμπτη έπιασε χαμηλό εννέα μηνών στα 0,6365 δολάρια.
Η στερλίνα υποχώρησε 0,07% στα 1,2739 δολάρια, αφού οι βρετανικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ανακοίνωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων τον Ιούλιο. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,06% στα 1,0877 δολάρια, αφού άγγιξε την Πέμπτη χαμηλό έξι εβδομάδων στα 1,0856 δολάρια.
Latest News
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Υπό πίεση και σήμερα οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο
Η αβεβαιότητα είναι ακόμη παρούσα
Αμερικανικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,19%
Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανησυχία στις αγορές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, είναι ότι η πρόσφατη ανόδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.