Οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρέμειναν μεικτοί και σχεδόν αμετάβλητοι την Παρασκευή, παρά το αρνητικό άνοιγμα, καθώς την αδυναμία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιστάθμισαν τα κέρδη των λεγόμενων «δεικτών άμυνας» και της ενέργειας, ενώ οι επενδυτές προσέβλεπαν πλέον στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την επόμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, με την Alphabet να υποχωρεί κατά 2,1% και την Tesla κατά 1,8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λαγκάρντ VS Πάουελ: Ποιος θα «νικήσει» πρώτος τον πληθωρισμό

Χωρίς σημαντικούς καταλύτες που να οδηγούν τις αγορές, η προσοχή έχει μετατοπιστεί στην ομιλία του Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την επόμενη Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, καθώς και στα κέρδη της Nvidia την Τετάρτη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε περίπου 26 μονάδες και έκλεισε περίπου 0,1% υψηλότερα στις 34.500,66 μονάδες. Ο S&P 500 παρουσίασε μικρή μεταβολή με πτώση 0,01% στις 4.369,71 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,2% στις 13.290,78 μονάδες. Ωστόσο, αρνητικός ο απολογισμός της εβδομάδας για όλους τους δείκτες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 2,2%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1% και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε βάση 3 εβδομάδων από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Σε επίπεδο τίτλων

Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν κατά 0,4%, αλλά εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο άνω του 5% την εβδομάδα. Η Nvidia έχει σημειώσει ένα θεαματικό ράλι λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδόν τριπλασιάζοντας την αξία της από έτος σε έτος.

Ο δείκτης υπηρεσιών επικοινωνίας S&P 500 υποχώρησε κατά 1,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 11 κλαδικών δεικτών.

Οι λεγόμενοι «δείκτες άμυνας», όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δηλαδή εταιρείες που τείνουν να είναι σταθερές ανεξάρτητα από τις επιδόσεις της αγοράς, διατήρησαν τις απώλειες υπό έλεγχο, ενώ τα κέρδη σε επιχειρήσεις όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης Walmart βοήθησαν να διατηρηθεί ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (.DJI).

Ο ενεργειακός δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7%, με την Exxon Mobil να ανεβαίνει κατά 1,3%.

Μεταξύ των σημαντικότερων κινήσεων της ημέρας, η Estee Lauder υποχώρησε κατά 2,6%, αφού η εταιρεία καλλυντικών προέβλεψε ότι οι ετήσιες καθαρές πωλήσεις και τα κέρδη της θα είναι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Καθυστερημένη διόρθωση

Οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά απότομων εβδομαδιαίων απωλειών, αφού μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων έκανε τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Είχαμε καθυστερήσει εδώ και καιρό μια διόρθωση στις μετοχές και είναι σαφές ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν γίνει τώρα ο καταλύτης για αυτό», δήλωσε ο Μάικλ Ρέινολντς, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρεία παροχής επενδυτικών και περιουσιακών συμβουλών Glenmede.

«Όταν το κόστος ευκαιρίας για το κεφάλαιο γίνει πιο ανταγωνιστικό, οι αποτιμήσεις θα πρέπει να διορθωθούν στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, ιδίως στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες διαπραγματεύονται με σημαντικά ασφάλιστρα φέτος».

Τα αμερικανικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησαν από τα υψηλά 10 μηνών αφού προσέγγισαν – αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν – τα επίπεδα που θα ήταν τα υψηλότερα από το 2007 την Πέμπτη.

Οι traders βλέπουν σχεδόν 91% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street