Τις αντιρρήσεις της αναφορικά με τον φόρο που προωθεί η Ιταλία στα κέρδη των τραπεζών, αναμένεται να εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  με επιστολή της που θα στείλει στην κυβέρνηση της Ρώμης. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η επιστολή θα επικρίνει το γεγονός ότι η Ρώμη ανακοίνωσε τον φόρο την περασμένη εβδομάδα χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει ούτε την Τράπεζα της Ιταλίας ούτε την ΕΚΤ, όπως υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει βάσει των κανόνων της ΕΕ.

«Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι καθ’ οδόν. Θέμα ημερών, το πολύ δύο βδομάδων, και η «άποψη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον φόρο επί των τραπεζικών κερδών θα  φτάσει στα τραπέζια του Palazzo Chigi και του υπουργείου Οικονομίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Ο φόρος κινδυνεύει να αποδυναμώσει τις τράπεζες της Ιταλίας και την οικονομία της γενικότερα, αναφέρει η ΕΚΤ στην επιστολή της.

Ο καπιταλισμός αλά Μελόνι αλλάζει τις εταιρείες στην Ιταλία

Το άρθρο τονίζει ότι ακόμη και αν δεν ζητηθεί, η γνώμη της ΕΚΤ μπορεί να εκδοθεί με δική της πρωτοβουλία . Και μέχρι στιγμής η Φρανκφούρτη δεν παρέλειψε ποτέ να πει τον λόγο της για όλα τα έκτακτα φορολογικά σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αφορούν στις τράπεζες, είτε έχουν κοινοποιηθεί είτε όχι.

«Έτσι, το χαράτσι της 8ης Αυγούστου στα επιπλέον κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από το ότι τροφοδοτεί τις αυξανόμενες εντάσεις στην ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία, προσελκύει αρνητικές κρίσεις από τα διεθνή οικονομικά κέντρα και έχει προκαλέσει πανδαιμόνιο στο χρηματιστήριο, κινδυνεύει επίσης να ανοίξει ένα νέο μέτωπο τριβών  μεταξύ Ρώμης και Φρανκφούρτης» υπογραμμίζει η Corriere della Sera.

Οι στόχοι της Μελόνι

Η Ιταλία υπολογίζει να λάβει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον αμφιλεγόμενο φόρο της στις τράπεζες, τον οποίο η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αποφασισμένη να προωθήσει στο κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει δημόσια πόσα αναμένεται να κερδίσει από την εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των δανειστών, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα αποφέρει έσοδα μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg .

Οι ίδιες  πηγές τονίζουν ότι στο σχέδιο, το οποίο φέρει την προσωπική «σφραγίδα» της Μελόνι, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις κατά την έγκρισή του από τους βουλευτές. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia – μέρος του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού – έχει ήδη πει ότι η ομάδα του θα προτείνει τροποποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος