Μάλλον ως τροχιοδεικτική βολή παρά ως κεραυνός εν αιθρία πρέπει να ερμηνευθεί η δήλωση του Στιαν Γένσεν την Τετάρτη 16 Αυγούστου, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ αν εγκατέλειπε τον στόχο της ανάκτησης των περιοχών που έχει προσαρτήσει η Μόσχα. Ο διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ γρήγορα αναδιπλώθηκε. Ανακάλεσε τα λόγια του και χαρακτήρισε «λάθος» τις απόψεις που εξέφρασε.
Είχε ήδη όμως προκαλέσει μια «όμορφη καταιγίδα» οργισμένων δηλώσεων από το Κίεβο και ειρωνικών σχολιασμών από τη Μόσχα, δημιουργώντας εν τέλει στη Δύση ένα κλίμα αμφισβήτησης του κεντρικού αφηγήματος που κυριαρχεί 18 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι ιδέες του στενού συνεργάτη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ συνηγορούν υπέρ των υποστηρικτών ενός συμβιβασμού με τον Πούτιν, που πληθύνθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες βοηθούντος του αδιεξόδου στην ουκρανική αντεπίθεση, και προσδίδουν περισσότερη προβολή και κύρος σε εκτιμήσεις πρώην πολιτικών προσωπικοτήτων, που απηχούν τη φιλοσοφία του Κρεμλίνου», γράφει ο Ιβ Μπουρντιγιόν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
«Είπε ό,τι συζητείται χαμηλόφωνα»
Κατά τον σύμβουλο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας (IISS) Φρανσουά Εϊσμπούρ οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ συνιστούν κάτι περισσότερο από ένα λάθος, το οποίο παραδέχθηκε εξάλλου ο Γένσεν. Αποτελούν μια πρόδηλη παρερμηνεία της πολιτικής που ακολουθεί εξαρχής στο ουκρανικό το ΝΑΤΟ. Και επίσης μια παραβίαση των αρχών της Συμμαχίας.
«Αυτή η περίεργη ανταλλαγή εδαφών που θα επέφερε την προσδοκώμενη από το Κίεβο ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση των ρωσικών προσαρτήσεων από μια διεθνή κοινότητα που, σχεδόν ομόφωνα, αρνείται εδώ και εννέα χρόνια να αποδεχθεί το status quo στην Κριμαία», δήλωσε στη «Les Echos» ο γάλλος πολιτειολόγος.
Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία και μόνο θα αποφασίσει για ειρηνευτικές συνομιλίες και αποδεκτή λύση
Ωστόσο, ο Στιαν Γένσεν «είπε φωναχτά αυτό που πολλοί σκέφτονται και συζητούν χαμηλόφωνα στα επιτελεία των δυτικών κυβερνήσεων», γράφει ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Ο αιρετικός Νικολά Σαρκοζί
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Νικολά Σαρκοζί στο ένθετο «Figaro Magazine» της εφημερίδας «Le Figaro» με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στις 22 Αυγούστου στη Γαλλία του δεύτερου τόμου του δοκιμίου του «Ο Καιρός των Καταιγίδων» («Le Temps des Tempêtes»), ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώνει τη φωνή του με εκείνες των «αιρετικών» της Δύσης σε ό,τι αφορά το ουκρανικό.
Μιλάμε για προσωπικότητες που έχουν αποτραβηχτεί από το δημόσιο βίο αλλά διατηρούν την αναγνωρισιμότητα και την επιρροή τους στην κοινή γνώμη. Και αν μη τι άλλο, υποβολιμαίοι ή αυτοβούλως ενεργούντες, «φτιάχνουν κλίμα».
Ο Σαρκοζί εν προκειμένω πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ένας «κρίκος μεταξύ Δύσης και Ανατολής». Ότι είναι μια «γέφυρα» και ως εκ τούτου «πρέπει να παραμείνει ουδέτερη», αφού εξάλλου «και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι Σλάβοι».
«Πρόκειται για λόγια που ακούει κανείς σε ένα λαϊκό καφενείο ή για εκπληκτικά απλοϊκές παρατηρήσεις που μοιάζουν να προέρχονται από ένα σχολικό βιβλίο με τίτλο ‘Ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα ανδρείκελα’», αντιτείνει μιλώντας στη «Les Echos» έμπλεος οργής ο ειδικός περί τα γεωπολιτικά Φρανσουά Εϊσμπούρ.
«Όντως η Ουκρανία ήταν ιστορικά η πύλη κάθε δυτικής επιρροής προς τη Μόσχα. Αλλά από πότε η γεωγραφία πρέπει να απαγορεύει σε έναν λαό να φροντίζει για την ασφάλεια και τα οικονομικά του συμφέροντα; Λέει τίποτα στον πρώην πρόεδρο το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση;», ρωτά ο γάλλος ερευνητής.
«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει την επιλογή του στην Ουκρανία! Είναι οι ίδιοι οι Ουκρανοί που αποφασίζουν να στραφούν προς τη Δύση και να σταθούν απέναντι σε μια χώρα που τους απειλεί και καταπίνει τα εδάφη τους για σχεδόν εννέα χρόνια, ισοπεδώνοντας πόλεις και διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου», προσθέτει ο συνεργάτης του IISS.
Ποιες αξιόπιστες ρυθμίσεις ασφαλείας;
Ο Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να γίνει ένας «συμβιβασμός» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που να συνοδεύεται από μια «διεθνή συμφωνία που θα παρέχει εξαιρετικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία του Κιέβου από κάθε κίνδυνο νέων επιθετικών ενεργειών».
«Μα, είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που ίσχυε μέχρι την εισβολή με το μνημόνιο της Βουδαπέστης και το οποίο απέτυχε παταγωδώς», ενίσταται ο Φρανσουά Εϊσμπούρ.
Ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους προτείνει τέλος τη διεξαγωγή ενός «αδιαμφισβήτητου δημοψηφίσματος για την επικύρωση του ισχύοντος status quo» στην Κριμαία. Ωστόσο, «ουδέποτε οργανώθηκε και διεξήχθη τίμια ψηφοφορία σε έδαφος που εισέβαλε ρωσικός στρατός», αντιτείνει ο Εϊσμπούρ. «Όλα αυτά είναι εκπληκτικά όταν τα ξεστομίζει ο ηγέτης που, λίγο μετά την εισβολή στη Γεωργία το 2008, πούλησε στη Μόσχα αεροπλανοφόρα και ελικόπτερα Mistral», προσθέτει αμείλικτος ο αναλυτής.
Ένας Ρώσος influencer
Πυρά κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας εξαπέλυσαν όμως και άλλες προσωπικότητες στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ αυτών και ο Ζερόμ Πουαρό, πρώην αναπληρωτής συντονιστής πληροφοριών στο Μέγαρο των Ιλισίων επί προεδρίας Σαρκοζί, επικρίνει τις «επαίσχυντες παρατηρήσεις» ενός ανθρώπου που «δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει το 2008 στην υπόθεση της Γεωργίας και δείχνει να μην έχει ιδέα για το τι συμβαίνει εδώ και δεκαοκτώ μήνες στην Ουκρανία».
«Μήπως άραγε έχει συνειδητοποιήσει (ή θέλει να παραδεχθεί) η Δύση τι είχε κάνει η Γαλλία επί προεδρίας Σαρκοζί στην υπόθεση της Λιβύης;», θα προσέθετε κάποιος στις παρατηρήσεις του Ζερόμ Πουαρό.
Εν πάση περιπτώσει, τη λύπη της για τη «διείσδυση και επιρροή των απόψεων του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης» εξέφρασε η Ναταλί Λουαζό, ευρωβουλευτής της «Αναγέννησης» του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος ο βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός του Βελγίου όταν ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος στη Γαλλία, αναρωτήθηκε «εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου».
Latest News
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman