To 52% των Γερμανών δεν συμφωνεί με την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, οι οποίοι θεωρούνται εξοπλιστικό σύστημα αιχμής διότι μπορούν πλήξουν στόχους σε εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση-πολιτικό βαρόμετρο για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ZDF.
Αν αναλύσει κανείς τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι περισσότεροι πολίτες που αντιτίθενται στα σχέδια, όπως φαίνεται, της γερμανικής κυβέρνησης είναι ψηφοφόροι των Πρασίνων: κατά 68% αντιτίθενται στην παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων γερμανο-σουηδικής κατασκευής στο Κίεβο. Διχασμένοι εμφανίζονται ωστόσο οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς καθώς και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.
Η αιρετική άποψη Σαρκοζί για την Ουκρανία ως γέφυρας Ανατολής – Δύσης
Eνδιαφέρον έχει επίσης ότι οι πολίτες στη δυτική Γερμανία διαφωνούν με μια τέτοια ενδεχόμενη αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων αυτού του επιπέδου κατά 40% έναντι 21% στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.
Θα κρίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ το τέλος του πολέμου;
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλούν οι εκτιμήσεις του Γκούσταβ Γκρέσελ, κορυφαίου Γερμανού στρατιωτικού αναλυτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tagesschau.de, προς το παρόν όλα συντείνουν στο ότι «πόλεμος θα διαρκέσει σίγουρα ως το 2025». Για τον ίδιο κρίσιμες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
«Από τη σκοπιά της Ρωσίας, εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει ένα ντιλ τον Ιανουάριο του 2025, καθιστώντας έτσι την άνοιξη του 2025 το νωρίτερο χρονικό σημείο για τη λήξη αυτού του πολέμου, με τους όρους της Ρωσίας. Αν όμως κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται προς το παρόν πιθανότερο, ο πόλεμος αναμένεται να διαρκέσει και μετά το 2025» εκτιμά ο Γκρέσελ.
Σύμφωνα με τον Γκρέσελ τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν πράγματι να λήξει ο πόλεμος, όμως έχουν προφανώς εκ διαμέτρου αντίθετη πρόσληψη της πραγματικότητας. «Η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για τον πλήρη αφανισμό της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία κάνει λόγο για πόλεμο ανεξαρτησίας και επιδιώκει να λάβει από τη Ρωσία μια αναγνώριση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους».
Όσο για τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το τέλος του πολέμου ο στρατιωτικός αναλυτής θεωρεί ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις». Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν οι δυτικές δημοκρατίες φαντάζουν «αδύναμες» και «διχασμένες». Και όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα σημάδι από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που να κλονίζει αυτήν την πεποίθησή του».
Πηγή: DW/ Δήμητρα Κυρανούδη
Latest News
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις