Με υπεράνθρωπη προσπάθεια, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να αναχαιτίσει την επέλαση των πωλητών. Δεν υπάρχουν όμως άλλα περιθώρια.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο επενδυτικός αέρας είναι τοξικός.

Η μόλυνση φαίνεται να έχει μια πηγή, την αγορά ακίνητης περιουσίας.

Κι έρχεται τόσο από Ανατολάς, τόσο και από Δυσμάς.

Αφενός, στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, μετά τις “απειλές” των αξιωματούχων της Fed ότι επίκειται συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων. Κάτι που με τη σειρά του οδηγεί την απόδοση του 10ετούς σε νέα υψηλά 14ετίας (περ. 4,30%), με προεκτάσεις στα επιτόκια δανεισμού των FRM 30ετίας και 15ετίας. Τα οποία είδαν υψηλά 20ετίας πάνω από το 7%.

Κι αν το μέτωπο από τις ΗΠΑ είναι ακόμα και σε αυτήν τη συνθήκη διαχειρίσιμο έως έναν βαθμό, άλλο είναι το ζήτημα στην Κίνα:

Μετά από την πρώτη σφαλιάρα που άκουγε στο όνομα Evergrande (η οποία και πτώχευσε αρκετούς μήνες πριν), έρχεται να ταρακουνήσει τους επενδυτές και η υπόθεση της Country Garden, επίσης και πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία ακινήτων, που δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει χρέος της.

Και βέβαια, μια ενδελεχή έρευνα ξεκινά και πάλι ως προς το δυσθεώρητο και άκρως ανώμαλο χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, που μάλιστα έχει ..κλίση στο real estate και τον υπέρογκο δανεισμό για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την (αποτυχημένη έως τώρα) προσπάθεια απορρόφησης των πιέσεων στο εγχώριο νόμισμα από τα μεγάλα ασιατικά κέντρα συναλλάγματος, διαφαίνεται μια συντονισμένη αποστροφή των επενδυτών, που θα μπορούσε εν πολλοίς να οδηγήσει σε μια μινι-κρίση, μέχρι νεοτέρας.

Προφανώς, σε έναν τέτοιο κλοιό, οι μετοχικές αγορές δεν αισθάνονται άνετα, και καταρρέουν.

Οι περισσότεροι βασικοί δείκτες ανά τον κόσμο κινούνται προς την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα (εμείς την τέταρτη), ενώ παράλληλα επιταχύνεται η ένταση των ρευστοποιήσεων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, βρεθήκαμε και πάλι στα όρια. Γενικός Δείκτης και 25άρης μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνάντησαν τις κρίσιμες στηρίξεις στη ζώνη 1265 (ΓΔ) και 3060 (ftse25).

Ο τραπεζικός δέικτης έχει χειρότερη εικόνα, καθώς χάθηκε το 1030 επίπεδο, κυρίως εξαιτίας της ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, που αντίστοιχα έχασαν τα επίπεδα των 1,52 (επομ. στηρ. 1,30) και 3,26 (2,90) αντίστοιχα.

Μα και τα λοιπά χαρτιά του 25άρη, με λίγες εξαιρέσεις, πνίγηκαν, αναζητώντας χαμηλότερα κάποιες υποστηρικτικές αγορές.

Θα ήταν μάταιο να ξεχωρίσουμε όλα τα χαρτιά που έβγαλαν άμυνες ή όλα που κατέρρευσαν, ωστόσο αξίζει να μνημονευτούν οι μετοχές πληροφορικής, κυρίως ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΙΛΥΔΑ, ΙΝΤΕΚ και REALCONS.

Πέραν αυτών, από τον 25άρη, την πιο αμυντική συμπεριφορά είχαν ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ, ενώ από τη μεσαία κεφ/ση, είδαμε ΜΠΡΙΚ, ΠΑΠ, ΚΡΙ και ΙΝΚΑΤ.

Κάτι που φυσικά θα χρειαστούμε για τη συνέχεια.

Latest News