![LME: Η Citi πίσω από την αγορά ρωσικού αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/aluminio.jpg)
H Citigroup Inc. κρύβεται πίσω από την αγορά ρωσικού αλουμινίου αξίας περίπου 160 εκατ. δολαρίων από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), σε μία κίνηση την οποία πολλές αποφεύγουν συστηματικά μετά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική τράπεζα βρισκόταν πίσω από αιτήματα για παράδοση περίπου 75.000 τόνων αλουμινίου από αποθήκες στο Gwangyang της Νότιας Κορέας, που ανακοινώθηκαν από το LME την Παρασκευή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μέταλλο προέρχεται από τη ρωσική United Co. Rusal International PJSC.
Δεν υπάρχουν γενικές κυρώσεις που να απαγορεύουν το εμπόριο ρωσικού αλουμινίου, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει γίνει ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα στη βιομηχανία μετάλλων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 200% στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου, λέγοντας ότι η ρωσική βιομηχανία αλουμινίου «έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ρωσίας με όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο».
Στο contango η αγορά αλουμινίου – Το παράδοξο με τις τιμές
Ορισμένοι αγοραστές και έμποροι αλουμινίου, το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες κατασκευών, συσκευασίας και μεταφορών, προσπάθησαν να αποφύγουν τις προμήθειες από τη Ρωσία, είτε για ηθικούς λόγους είτε επειδή έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να οργανωθεί ο εφοδιασμός και η χρηματοδότηση. Και πολλές τράπεζες αρνήθηκαν να εμπορεύονται ή να χρηματοδοτήσουν ρωσικά μέταλλα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Αλουμίνιο: Πιέσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ίδια η Citi απέφευγε μέχρι πρόσφατα το μέταλλο που παρήγαγε η Rusal. Μαζί με τους μεγάλους ανταγωνιστές της όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co., η Citi είναι μια από τις λίγες τράπεζες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές βιομηχανικών μετάλλων.
Τα παιχνίδια με το αλουμίνιο
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να κάνει η Citi με το μέταλλο ή αν έκανε το εμπόριο μόνη της ή εργάζεται για λογαριασμό πελάτη. Τα συμβόλαια αλουμινίου για άμεση παράδοση διαπραγματεύονται πρόσφατα με τη μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με τα μεταγενέστερα συμβόλαια εδώ και 15 χρόνια, δημιουργώντας μια ευκαιρία στους εμπόρους ή τις τράπεζες να κερδίσουν εγγυημένη απόδοση αγοράζοντας και αποθηκεύοντας μέταλλο.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο ρόλος του ρωσικού αλουμινίου στο LME έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας έντονη αντιπαράθεσης, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους παραγωγούς να υποστηρίζουν ότι η υπερβολή του απούλητου μετάλλου Rusal στρεβλώνει τις τιμές. Πέρυσι, το χρηματιστήριο εξέτασε την απαγόρευση νέων παραδόσεων ρωσικού μετάλλου, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.
Έκτοτε, το ρωσικό αλουμίνιο αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων του χρηματιστηρίου, αντιπροσωπεύοντας το 81% των αποθεμάτων στα τέλη Ιουλίου. Οι παραγωγοί, όπως η Alcoa Corp. και η Norsk Hydro ASA ζήτησαν πρόσφατα από το LME να επανεξετάσει το θέμα.
Ορισμένες από τις τράπεζες που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται ρωσικό μέταλλο κάνουν τη διάκριση μεταξύ μετάλλου που αγοράζεται απευθείας από Ρώσους παραγωγούς και μετάλλου που αγοράζεται μέσω του London Metal Exchange. Η τελευταία περίπτωση, υποστηρίζουν, δεν περιλαμβάνει καμία χρηματοδότηση ρωσικών οντοτήτων αφού η πληρωμή γίνεται στο γραφείο συμψηφισμού του LME.
«Παρακολουθούμε στενά τα επίπεδα και τη ροή του ρωσικού μετάλλου μέσω του φυσικού μας δικτύου, αντανακλώντας τις συμπεριφορές των υποκείμενων χρηστών της αγοράς μας», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου. «Σημειώνουμε ότι όλα τα μέταλλα ρωσικής προέλευσης συνεχίζουν να καταναλώνονται από ένα ευρύ τμήμα της αγοράς και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε σχέση με αυτό το θέμα».
Το παράδοξο της αγοράς
Η αγορά αλουμινίου, έχει πέσει τελευταία σε contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι τιμές σποτ διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των μελλοντικών συμβολαίων, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά.
Ειδικότερα, οι σποτ τιμές του αλουμινίου διαπραγματεύονται με τη μεγαλύτερη έκπτωση έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η ασθενής ζήτηση για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά εμπορεύματα αναζωπυρώνει τους φόβους για πλημμύρισμα της αγοράς με το… «ανεπιθύμητο» ρωσικό μέταλλο.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αγορά αλουμινίου δέχεται πιέσεις από την απότομη κάμψη της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της προσφοράς από την κορυφαία παραγωγό Κίνα και τα υψηλά επιτόκια που καθιστούν πιο ακριβό για τους εμπόρους να διατηρούν αποθεμάτων.
Η εικόνα της αγορά καταδεικνύει ότι έμποροι και τα στελέχη των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για πλεονάζοντα αποθέματα που αναμένεται να βγουν στην αγορά – μια κατάσταση που γίνεται πιο περίπλοκη επειδή μεγάλο μέρος του μετάλλου που συσσωρεύεται στις αποθήκες είναι ρωσικό, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της «αυτοκυρώσεων» από καταναλωτές και τράπεζες στην ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τα συμβόλαια spot αλουμινίου αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύθηκαν με έκπτωση 54,50 δολαρίων έναντι αυτών μελλοντικής εκπλήρωσης τριών μηνών στο LME. Πρόκεται για το μεγαλύτερο discount από το 2008.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Πετρέλαιο: Πάουελ και αμερικανικά αποθέματα οδηγούν πτωτικά τις τιμές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/AdobeStock_184710771-600x337.jpeg)
Πάουελ και αμερικανικά αποθέματα οδηγούν πτωτικά τις τιμές του πετρελαίου
Το πετρέλαιο έβαλε φρένο σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με κέρδη
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του