H Citigroup Inc. κρύβεται πίσω από την αγορά ρωσικού αλουμινίου αξίας περίπου 160 εκατ. δολαρίων από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), σε μία κίνηση την οποία πολλές αποφεύγουν συστηματικά μετά από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική τράπεζα βρισκόταν πίσω από αιτήματα για παράδοση περίπου 75.000 τόνων αλουμινίου από αποθήκες στο Gwangyang της Νότιας Κορέας, που ανακοινώθηκαν από το LME την Παρασκευή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μέταλλο προέρχεται από τη ρωσική United Co. Rusal International PJSC.
Δεν υπάρχουν γενικές κυρώσεις που να απαγορεύουν το εμπόριο ρωσικού αλουμινίου, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει γίνει ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα στη βιομηχανία μετάλλων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 200% στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου, λέγοντας ότι η ρωσική βιομηχανία αλουμινίου «έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ρωσίας με όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο».
Στο contango η αγορά αλουμινίου – Το παράδοξο με τις τιμές
Ορισμένοι αγοραστές και έμποροι αλουμινίου, το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες κατασκευών, συσκευασίας και μεταφορών, προσπάθησαν να αποφύγουν τις προμήθειες από τη Ρωσία, είτε για ηθικούς λόγους είτε επειδή έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να οργανωθεί ο εφοδιασμός και η χρηματοδότηση. Και πολλές τράπεζες αρνήθηκαν να εμπορεύονται ή να χρηματοδοτήσουν ρωσικά μέταλλα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Αλουμίνιο: Πιέσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ίδια η Citi απέφευγε μέχρι πρόσφατα το μέταλλο που παρήγαγε η Rusal. Μαζί με τους μεγάλους ανταγωνιστές της όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co., η Citi είναι μια από τις λίγες τράπεζες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές βιομηχανικών μετάλλων.
Τα παιχνίδια με το αλουμίνιο
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να κάνει η Citi με το μέταλλο ή αν έκανε το εμπόριο μόνη της ή εργάζεται για λογαριασμό πελάτη. Τα συμβόλαια αλουμινίου για άμεση παράδοση διαπραγματεύονται πρόσφατα με τη μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με τα μεταγενέστερα συμβόλαια εδώ και 15 χρόνια, δημιουργώντας μια ευκαιρία στους εμπόρους ή τις τράπεζες να κερδίσουν εγγυημένη απόδοση αγοράζοντας και αποθηκεύοντας μέταλλο.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η Citi αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο ρόλος του ρωσικού αλουμινίου στο LME έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας έντονη αντιπαράθεσης, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους παραγωγούς να υποστηρίζουν ότι η υπερβολή του απούλητου μετάλλου Rusal στρεβλώνει τις τιμές. Πέρυσι, το χρηματιστήριο εξέτασε την απαγόρευση νέων παραδόσεων ρωσικού μετάλλου, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.
Έκτοτε, το ρωσικό αλουμίνιο αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων του χρηματιστηρίου, αντιπροσωπεύοντας το 81% των αποθεμάτων στα τέλη Ιουλίου. Οι παραγωγοί, όπως η Alcoa Corp. και η Norsk Hydro ASA ζήτησαν πρόσφατα από το LME να επανεξετάσει το θέμα.
Ορισμένες από τις τράπεζες που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται ρωσικό μέταλλο κάνουν τη διάκριση μεταξύ μετάλλου που αγοράζεται απευθείας από Ρώσους παραγωγούς και μετάλλου που αγοράζεται μέσω του London Metal Exchange. Η τελευταία περίπτωση, υποστηρίζουν, δεν περιλαμβάνει καμία χρηματοδότηση ρωσικών οντοτήτων αφού η πληρωμή γίνεται στο γραφείο συμψηφισμού του LME.
«Παρακολουθούμε στενά τα επίπεδα και τη ροή του ρωσικού μετάλλου μέσω του φυσικού μας δικτύου, αντανακλώντας τις συμπεριφορές των υποκείμενων χρηστών της αγοράς μας», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου. «Σημειώνουμε ότι όλα τα μέταλλα ρωσικής προέλευσης συνεχίζουν να καταναλώνονται από ένα ευρύ τμήμα της αγοράς και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε σχέση με αυτό το θέμα».
Το παράδοξο της αγοράς
Η αγορά αλουμινίου, έχει πέσει τελευταία σε contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι τιμές σποτ διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των μελλοντικών συμβολαίων, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά.
Ειδικότερα, οι σποτ τιμές του αλουμινίου διαπραγματεύονται με τη μεγαλύτερη έκπτωση έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς η ασθενής ζήτηση για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βιομηχανικά εμπορεύματα αναζωπυρώνει τους φόβους για πλημμύρισμα της αγοράς με το… «ανεπιθύμητο» ρωσικό μέταλλο.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αγορά αλουμινίου δέχεται πιέσεις από την απότομη κάμψη της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της προσφοράς από την κορυφαία παραγωγό Κίνα και τα υψηλά επιτόκια που καθιστούν πιο ακριβό για τους εμπόρους να διατηρούν αποθεμάτων.
Η εικόνα της αγορά καταδεικνύει ότι έμποροι και τα στελέχη των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για πλεονάζοντα αποθέματα που αναμένεται να βγουν στην αγορά – μια κατάσταση που γίνεται πιο περίπλοκη επειδή μεγάλο μέρος του μετάλλου που συσσωρεύεται στις αποθήκες είναι ρωσικό, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της «αυτοκυρώσεων» από καταναλωτές και τράπεζες στην ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τα συμβόλαια spot αλουμινίου αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύθηκαν με έκπτωση 54,50 δολαρίων έναντι αυτών μελλοντικής εκπλήρωσης τριών μηνών στο LME. Πρόκεται για το μεγαλύτερο discount από το 2008.
Latest News
Οδεύει να κλείσει με απώλειες την εβδομάδα ο χρυσός
Ενισχύεται το δολάριο
Υποχωρεί το πετρέλαιο αλλά οδεύει για να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη
Κίνα και τυφώνας οι καταλύτες της αγοράς πετρελαίου
Πτώση του Brent στα 60 δολ. επί Τραμπ «βλέπει» η Citi
Οι ενεργειακές πολιτικές του νέου αμερικανού προέδρου αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο
Ανοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά την εκλογή Τραμπ
Οι κίνδυνοι για περιορισμό των παγκόσμιων προμηθειών στο πετρέλαιο από την πολιτική Τραμπ αντιστάθμισε την ενίσχυση του δολαρίου
Αντιπολίτευση της... σοκολάτας - Γιατί Nestlé, Ferrero και 50 εταιρείες στράφηκαν κατά της Κομισιόν
Ο νόμος για τη σοκολάτα, το καουτσούκ και το ξύλο έχει αμφισβητηθεί από χώρες παραγωγής - Οι αντιδράσεις και η Κομισιόν
Τα πρώτα αποτελέσματα στις ΗΠΑ ρίχνουν τις τιμές του χρυσού
Ο χρυσός επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα
Άνοιξε πτωτικά το αμερικανικό αργό στις ασιατικές αγορές
Τα futures WTI σημείωσαν πτώση 23 σεντς ή 0,3% και διαπραγματευόταν στα 71,76 δολάρια ανά βαρέλι
Σταθερές οι τιμές του χρυσού στις πρώτες συνεδριάσεις στην Ασία
Οι επενδυτές περίμεναν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ
Επιμένει ανοδικά ο μαύρος χρυσός
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την αύξηση της παραγωγής έδωσε στήριξη στις τιμές του πετρελαίου
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά