Συμφωνία για την επιστροφή στην Τεχεράνη κεφαλαίων ύψους 7 δισ. δολαρίων που επί του παρόντος παραμένουν δεσμευμένα σε τράπεζες του εξωτερικού πρόκειται να συναφθεί μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Τα κεφάλαια αυτά είχαν δεσμευτεί μετά την επιβολή κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Δεν είναι σαφές εάν το ξεπάγωμα των κεφαλαίων μπορεί να αποτελεί ένδειξη προόδου στις μακροχρόνιες συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015.
Κάποιοι στις ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια των ΗΠΑ να δώσουν στο Ιράν πρόσβαση σε τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κρατούνται στη Νότια Κορέα ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κρατούνται στο Ιράκ για να εξοφλήσει τα χρέη της Βαγδάτης για τις αγορές ιρανικού φυσικού αερίου, ως προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έθεσε η ίδια η Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, η δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defense of Democracies τονίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με αναφορές ότι η συμφωνία με το Ιράν θα περιλάμβανε έως και επιπλέον 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα SDR από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ενδεχομένως και άλλα μετρητά. Η Ουάσιγκτον δεν σχολίασε επίσης την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν την περασμένη εβδομάδα στην Ιαπωνία, όπου φέρεται να ζήτησε πρόσβαση σε δεσμευμένα κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι φόβοι
Ο Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, ανώτερος σύμβουλος στην δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defense of Democracies, αναφέρθηκε στην ανησυχία που θα πρέπει να προκαλούν τα χρήματα που δεν φαίνονται παρά αυτές τις εμφανείς παραχωρήσεις. «Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση των κεφαλαίων για το Ιράν από το ΔΝΤ, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να σχολιάσει εάν διαπραγματεύεται την αποδέσμευση πρόσθετων κεφαλαίων που έχουν παγώσει αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία», προσέθεσε ο Γκόλντμπεργκ.
Ένας άλλος ανώτερος συνεργάτης του ιδρύματος, ο Μπέναμ Μπεν Ταλεμπολύ θεωρεί ότι το Ιράν κρατάει τις ΗΠΑ μέσω μιας κλιμακούμενης δοκιμασίας βούλησης στην περιοχή και με διπλωματία ομηρίας ενάντια στη χώρα που δημιούργησε τις διατάξεις και την αρχιτεκτονική των κυρώσεων. Θεωρεί ότι το ξεκλείδωμα αυτών των χρημάτων είναι προσπάθεια να αποφευχθεί η εποπτεία και να παρασχεθεί ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Τεχεράνης, χωρίς λόγο.
Τα κεφάλαια της Νότιας Κορέας
Τα κεφάλαια που απελευθερώθηκαν από τις τράπεζες της Νότιας Κορέας ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων ήταν πληρωμές που οφείλει η Νότια Κορέα στο Ιράν για αγορές πετρελαίου. Στη Νότια Κορέα και σε μια χούφτα άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Τουρκίας, χορηγήθηκαν το 2018 εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, επισήμως γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Η κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε αυτές τις εξαιρέσεις το 2019.
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που έχει δημοσίως ανακοινώσει ότι το ποσό των δεσμευμένων ιρανικών κεφαλαίων ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι άλλα κράτη στα οποία είχαν χορηγηθεί εξαιρέσεις διατηρούν επίσης ποσά που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Τι είναι τα δικαιώματα SDR
Σε αντίθεση με τα δεσμευμένα κεφάλαια που αποτελούν χρέη προς το Ιράν, τα SDR από το ΔΝΤ αποτελούν λογιστικές μονάδες που ένας κάτοχος μπορεί να ανταλλάξει για μια έγχυση ρευστών μετρητών στην οικονομία του ίση με την αξία των SDR. Το να επιτραπεί στο Ιράν να εμπορεύεται τα SDR του στο ΔΝΤ θα μπορούσε να σημαίνει εισροή 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν το 2020 και ο νόμος των ΗΠΑ επιβάλλει στον Αμερικανό εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ να αντιταχθεί στη διάθεση οποιωνδήποτε κεφαλαίων σε ένα κράτος που θεωρείται χορηγός τρομοκρατίας.
Latest News
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζοναι για υπουργό Ίλον - Οι αλλαγές που ετοιμάζει το δεξί χέρι του Τραμπ
Ο Ίλον Μασκ, οι επιχειρήσεις του οποίου περιλαμβάνουν τις εταιρείες Tesla και SpaceX, έχει βαθιά γνώση της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος και του Πενταγώνου
Μακρόν-Ντράγκι φοβούνται ευρωδιχασμό - Κίνδυνος εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ - Κίνα
«Σαφώς εισερχόμαστε σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», διαμήνυσαν Μακρόν - Ντράγκι και έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου
Η νίκη Τραμπ άνοιξε την... όρεξη στον Αντάνι - Επένδυση 10 δισ. του Ινδού μεγιστάνα στις ΗΠΑ
Ο ινδικός πολυκλαδικός όμιλος Αντάνι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ.δολάρια σε έργα ενέργειας και υποδομών στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Κολομβίας «επιστρέφει» 380 εκατ δολ. στην ισπανική Telefonica
Η Telefonica έχει αποσυρθεί πλέον απο αρκετές απο τις αγορές της Λατινικής Αμερικής