Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στον κόσμο και σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό μνημείο στο Παρίσι, αφού δεν νοείται τουρίστας να επισκεφτεί την πόλη του φωτός και να μην φωτογραφηθεί μπροστά του ή πάνω του.
Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το μνημείο που έχτισε ο Γκουστάβ Άιφελ.
Αφορμή για την κατασκευή του αποτέλεσε η επέτειος των 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση, ενώ η κατασκευή του έγινε σε χρόνο ρεκόρ για εκείνη την εποχή, αφού ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου του 1887 και ολοκληρώθηκε 27 μήνες αργότερα.
Η μεταλλική κατασκευή του ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους.
O Πύργος του Άιφελ ψηλώνει κάθε καλοκαίρι
Κάτι όμως που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι πως τους καλοκαιρινούς μήνες ο Πύργος του Άιφελ… ψηλώνει μερικά εκατοστά, ενώ, όταν φτάνει ο χειμώνας, ο Πύργος χάνει ύψος.
Που οφείλεται αυτή η κατάσταση;
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει εξήγηση και η απάντηση βρίσκεται στο είδος του υλικού με το οποίο έχει κατασκευαστεί.
Συγκεκριμένα, ο Πύργος του Άιφελ είναι κατασκευασμένος από 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Έτσι, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, ο Πύργος διαστέλλεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει το ύψος του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, υπάρχουν μετακινήσεις ύψους περίπου 15 εκατοστών. Μάλιστα, εάν οι θερμοκρασίες φθάσουν τους 40 βαθμούς στο Παρίσι, ο Πύργος μπορεί να ψηλώσει μέχρι ακόμα και 12 εκατοστά. Αυτό ονομάζεται «θερμική διαστολή».
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του ύψους του, καθώς το υλικό μπορεί να συρρικνωθεί. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τα κτίρια που είναι χτισμένα με ευαίσθητα υλικά, όπως το σίδερο του Πύργου του Άιφελ, μπορεί να επηρεαστούν από αυτό το γεγονός, χάνοντας κάποια εκατοστά από το ύψος τους.
Latest News
Η Σ. Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων στη Συρία - Επιφυλακτική η ΕΕ
Οι δυτικές χώρες επιμένουν ότι θέλουν «εγγυήσεις» από τις νέες αρχές στη Συρία προκειμένου να άρουν το καθεστώς κυρώσεων
Υποστηρικτής του Τραμπ η Πολωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
Η Πολωνία δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024 ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κυνηγά ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα
Σουηδία: Στόχος «υβριδικών επιθέσεων», ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία
Τα «παζάρια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της ηπειρωτικής Ευρώπης, εδώ και κάποιες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ
Περικυκλώνει το Ποκρόφσκ η Μόσχα – Έτοιμοι για πολιορκία οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και Καλίνοβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Κούρδων
Μηνύμα ενότητας στέλνει στην Τουρκία από τις φυλακές όπου κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.
Αυστρία: Ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
Νέος πονοκέφαλος στην Ευρώπη - Ποιος είναι, τι πρεσβεύει ο Χέρμπερτ Κικλ ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2025 - Τι αναφέρει για τη φορολογία
Στην πρώτη του εβδομαδιαία ανασκόπηση για το 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.