![Νίγηρας: Ισχυρή υποστήριξη της χούντας – Νέοι δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν σε περίπτωση επέμβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/niger-2.jpg)
Οι υποστηρικτές της χούντας του Νίγηρα αναγκάστηκαν το Σάββατο να σταματήσουν την απογραφή των ανθρώπων που δηλώνουν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας σε μη στρατιωτικές θέσεις, σε περίπτωση επέμβασης των δυτικοαφρικανικών δυνάμεων, λόγω – όπως υποστήριξαν – της τεράστιας προσέλευσης.
Νίγηρας: Τα κράτη της ECOWAS όρισαν ημερομηνία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεαροί άνδρες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα στάδιο στην πρωτεύουσα Νιαμέι ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης – ένα σημάδι, όπως σημειώνει το Reuters, της ισχυρής υποστήριξης που απολαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι αψήφησαν τις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθούν μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.
«Σε όλους μας τους υπολογισμούς και τις συνεννοήσεις μας, ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε (αυτόν τον αριθμό ανθρώπων)», δήλωσε ο Γιουνούσα Χίμα, συνδιοργανωτής της πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «η κινητοποίηση των νέων για την πατρίδα».
«Επομένως, είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς σήμερα να κάνουμε αυτό το έργο. Αυτός είναι ο λόγος που μας έκανε να σταματήσουμε αυτή την απογραφή», δήλωσε ο Χίμα δίπλα στο στάδιο, αφότου το πλήθος διαλύθηκε.
Απειλές στρατιωτικής επέμβασης
Το κυριότερο περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε μια μη ανακοινώσιμη D-DAY για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν – μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια διχασμένη από συγκρούσεις, φτωχή περιοχή.
Οι διοργανωτές της εκστρατείας στρατολόγησης στη Νιαμέι δήλωσαν ότι δεν είχαν σκοπό να εγγράψουν εθελοντές για το στρατό, αλλά μάλλον να συγκεντρώσουν έναν κατάλογο ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε πολιτικές θέσεις, σε περίπτωση επίθεσης της ECOWAS.
Αλλά πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν γύρω από το στάδιο εμφανίστηκαν πρόθυμοι και να πολεμήσουν.
«Κάλεσαν τη νεολαία να ανταποκριθεί σε μια πιθανή επίθεση στο έδαφός μας. Και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε επίθεση», δήλωσε ο μπλόγκερ Tahirou Seydou Abdoul Nassirou.
«Τη ζωή μου, δίνω τη ζωή μου για τη χώρα μου», είπε, σκουπίζοντας ένα δάκρυ από το μάτι του, ενώ άλλοι νέοι έγνεφαν και επευφημούσαν τα λόγια του.
Μια αντιπροσωπεία της ECOWAS πέταξε στη Νιαμέι το Σάββατο για να έχει συνομιλίες με τη χούντα, δείχνοντας ότι οι προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης συνεχίζονται.
Πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξη της χούντας;
Το επίπεδο υποστήριξης της χούντας σε ολόκληρο τον Νίγηρα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια προηγούμενη συγκέντρωση στο στάδιο στις 11 Αυγούστου και χειροκρότησαν τον όρκο των πραξικοπηματιών να αντισταθούν στο μπλοκ.
Στο στάδιο το Σάββατο, ο 35χρονος Kader Haliou δήλωσε ότι ο πατριωτισμός δεν ήταν το μόνο κίνητρο για όσους ήθελαν να βοηθήσουν τη χούντα.
«Οι περισσότεροι από τους νέους που έχουν έρθει είναι άνεργοι. Το να εγγραφούμε είναι ευλογία για εμάς, δεδομένης της απραξίας και της έλλειψης εργασίας», είπε.
Το πραξικόπημα και οι επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στην προβληματική οικονομία του Νίγηρα. Πρόκειται για μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με περισσότερο από το 40% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.