Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια σε όλο τον κόσμο, το οποίο σκοπεύουν να παρουσιάσουν στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.

«Βάζοντας την αλεπού στο κοτέτσι»: Ένας «πετρελαιάς» κρατά τα ηνία της COP28

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Politico το fund  θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα σημαντικό κομμάτι των χρημάτων να προέρχεται από τα κρατικά αποθεματικά πλούτου των ΗΑΕ.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της G-7 είπε ότι απεσταλμένοι από το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Μέσης Ανατολής ανέφεραν ιδιωτικά την ιδέα ενός ταμείου τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στενεύουν τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής [γράφημα]

«Πρόκειται για εντυπωσιακά νούμερα», είπε μία από τις πηγές. Η δημιουργία του ταμείου θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές προσπάθειες που χρηματοδοτήθηκαν ποτέ από το κράτος για να βοηθηθούν οι χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Και έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Sultan al-Jaber, ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Co. που ηγείται των συνομιλιών για το κλίμα, έχουν επικριθεί έντονα από περιβαλλοντικούς υποστηρικτές και ορισμένους αμερικανούς και ευρωπαίους νομοθέτες για τη φιλοξενία της διεθνούς συνάντηση.

Πώς το Νταβός αναδεικνύει τις Big Oil ως μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή

Η σύνοδος κορυφής, γνωστή ως COP28, ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

Το ταμείο θα βοηθήσει να γεμίσει ένα οικονομικό χάσμα ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων  μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι ειδικοί είπαν ότι η προσπάθεια θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για να αποφευχθούν οι καταστροφικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ουάσιγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να εκπληρώσουν την υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεισφέρουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις διεθνείς προσπάθειες χρηματοδότησης για το κλίμα.

Πράσινες επενδύσεις

Ωστόσο, η πρωτοβουλία των ΗΑΕ θα αποτύχει να καλύψει άλλα κενά στο σύστημα, κυρίως την ανάγκη επιθετικής παροχής χρηματοδότησης για την εκκαθάριση των οικονομιών των λιγότερο πλούσιων εθνών που είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του ταχέως θερμαινόμενου κλίματος του κόσμου.

Τα άτομα με τα οποία μίλησε το POLITICO ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Η ομάδα των ΗΑΕ που διοργανώνει τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής σχεδιασμός του, ένα άτομο που είχε δει το σχέδιο των ΗΑΕ περιέγραψε την πρωτοβουλία ως επενδυτικό ταμείο για την ανάπτυξη έργων κλιματικής μετάβασης σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από την πράσινη παραγωγή τσιμέντου και την καθαρή ενέργεια, έως την υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το άτομο είπε ότι ο στόχος του ταμείου ήταν να βοηθήσει στην προσέλκυση τεράστιων ποσών ιδιωτικών κεφαλαίων σε φιλικές προς το κλίμα πρωτοβουλίες.

Πιέσεις

Τα πλούσια σε πετρέλαιο ΗΑΕ βρίσκονται υπό πίεση να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους για να βοηθήσουν στην προετοιμασία των φτωχότερων χωρών του κόσμου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί κυρίως από πλούσιες, ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι πίεσε ανοιχτά το έθνος του Κόλπου να ενταχθεί στη λίστα των χωρών που είναι δωρητές του κλίματος.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της χρηματοδότησης του κλίματος και αξιωματούχοι από χώρες χαμηλού εισοδήματος φοβούνται ότι αυτό το ταμείο θα διοχετεύει μετρητά σε κερδοφόρα έργα κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία ή την Ευρώπη, αντί για πιο επικίνδυνες οικονομίες στην Αφρική ή τη Νότια Ασία που έχουν τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησης καθαρής ενέργειας.

Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα τωνΗνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να ηγηθεί των κλιματικών συνομιλιών COP28 στο Ντουμπάι αργότερα φέτος.

Ο διορισμός του Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ ως προέδρου της COP28 προκάλεσε την έντονη αντίδραση από ακτιβιστές για το κλίμα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Πολλοί κάλεσαν τον επικεφαλής του πετρελαίου να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της ADNOC, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια σαφή σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του COP28.

Το γραφείο του αλ -Τζαμπέρ ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας των ΗΑΕ και απεσταλμένος της χώρας για το κλίμα – δήλωσε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση στη διάσκεψη.

COP28 – Στα ΗΑΕ η φιλοξενία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα το 2023

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της πετρελαϊκής συμμαχίας του ΟΠΕΚ, θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το κλίμα υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ από τις 30 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»