«Τα δόντια της» δείχνει η κλιματική κρίση στη Βόρεια Αμερική καθώς καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά, καταστρέφοντας δασικό πλούτο και περιουσίες και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Στους 110 οι νεκροί – Οργισμένοι οι κάτοικοι με τις Αρχές, τη Δευτέρα μεταβαίνει στην περιοχή ο Μπάιντεν

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα απειλούσαν την Παρασκευή και την πόλη Kelowna του δυτικού Καναδά, ένα ακμάζον τουριστικό κέντρο 130.000 κατοίκων.  Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συγκάλεσε την Πέμπτη μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κινητοποιεί πόρους επειγόντως.

Οι εκκενώσεις στον Καναδά ακολουθούν τον θάνατο περισσότερων από 110 ανθρώπων στην τουριστική πόλη Λαχάινα στο νησί Μάουι της Χαβάης, όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από ένα πύρινο μέτωπο που γιγαντώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων ενός τυφώνα.

Παράλληλα, ένας άλλο τυφώνας πλήττει την Καλιφόρνια και το Μεξικό, απειλώντας να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού.

Ακραία φαινόμενα

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, τα περιστατικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που εκτυλίχθηκαν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κλιματική αλλαγή υπερτροφοδοτεί τις καταιγίδες, τις βροχοπτώσεις, τη ζέστη και την ξηρασία και παράγει καιρικά φαινόμενα με τη δυνατότητα να προκαλέσουν καταστροφές.

Στη Νέα Υόρκη, συνέδρια ακυρώθηκαν και εργοτάξια έκλεισαν λόγω του καπνού της πυρκαγιάς. Στη Χαβάη, η Hawaiian Electric, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της πολιτείας, ξεκίνησε συνομιλίες με εταιρείες αναδιάρθρωσης μετά την καταστροφή στο Μάουι. Στο Τέξας, ένας σαρωτικός καύσωνας άσκησε πίεση στο δίκτυο. Καταστήματα, εστιατόρια και επιχειρήσεις στην πόλη Μονπελιέ του Βερμόντ έκλεισαν μετά από ακραίες πλημμύρες τον Ιούλιο.

«Αυτό το καλοκαίρι έφερε τη μία κλιματική καταστροφή μετά την άλλη», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Ποντέστα, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια, ενώ οι πυρκαγιές στο Μάουι σηματοδότησαν «το τίμημα των ακραίων καιρικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή και γίνονται αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα».

Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Οι καταστροφές έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη στις ΗΠΑ, με τους επιστήμονες του κλίματος να τονίζουν όλο και περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τη θεωρούν «μικρή» ή «καθόλου» απειλή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πιο έντονες καταιγίδες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για συχνότερες πυρκαγιές μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά, οι οποίες έχουν κάψει φέτος εκτάσεις-ρεκόρ 14 εκατομμυρίων εκταρίων δάσους, μια έκταση στο μέγεθος της Ελλάδας, μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, βυθίζοντας την ποιότητα του αέρα που εισέπνεα εκατομμύρια άνθρωποι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πυρκαγιές.

Στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, εκατομμύρια κάτοικοι υπέφεραν από τον λεγόμενο θερμικό θόλο που εγκαταστάθηκε πάνω από τον Κόλπο και ώθησε τις θερμοκρασίες στους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές του Τέξας, του Τενεσί και του Αρκάνσας.

Η εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών ώθησε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο-ρεκόρ των σχεδόν 83 γιγαβατώρων σε μία ώρα στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας.

Την ίδια περίοδο, η βορειοανατολική πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ επλήγη από πλημμύρες και ακραίες βροχοπτώσεις, ενώ τα νοτιοδυτικά της χώρας βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και 1.200 χρόνια.

Σιωπή από τους πολιτικούς

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, με τις ομοσπονδιακές εκλογές στον ορίζοντα του επόμενου έτους, πολλοί πολιτικοί ηγέτες έχουν παραμείνει σιωπηλοί σχετικά με τα γεγονότα του καλοκαιριού – συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, ο οποίος περιοδεύει στη χώρα διαφημίζοντας τα οφέλη των σαρωτικών επιδοτήσεων για την καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο σχετικού νόμου που υπέγραψε πέρσι.

«Είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιούμε τον ανθρώπινο και οικονομικό φόρο των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά να μην αποτελεί μέρος της πολιτικής συζήτησης», δήλωσε ο Paul Bledsoe, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. «Υπάρχει μια αποσύνδεση».

Προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να μιλήσει για το κλίμα από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής ασφάλειας και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους. «Αυτά είναι τα πλαίσια για τα οποία μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε ο Bledsoe.

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί επίσης για τη διατήρηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα, φοβούμενη αντιδράσεις των ψηφοφόρων εάν το κόστος βενζίνης και θέρμανσης αυξηθεί – όπως συνέβη πέρυσι μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Βλέπουμε αυτά για τα οποία προειδοποιούσαν οι επιστήμονες»

Ο David Watkins, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, δήλωσε ότι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί έχουν απόψεις για τα ορυκτά καύσιμα και τον ρόλο τους στην οικονομία που «δεν έχουν αλλάξει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα».

«Θα πιστεύαμε ότι είχαμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο καμπής και ότι καθώς θα άρχιζαν να συμβαίνουν ακριβώς τα πράγματα που προέβλεπαν οι επιστήμονες, ακριβώς όπως τα προέβλεπαν, η βελόνα του πολιτικού λόγου θα μετακινούνταν – αλλά δεν φαίνεται να μετακινείται», δήλωσε ο Watkins.

Ο Podesta ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Τετάρτη αν πιστεύει ότι το αμερικανικό κοινό κατανοεί τους δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που εκτυλίσσονται σε όλη τη χώρα.

«Νομίζω ότι το κοινό όχι μόνο το καταλαβαίνει, αλλά νομίζω ότι τους αισθάνεται», δήλωσε ο Podesta. «Αν βιώνεις θερμοκρασίες άνω των 110 βαθμών για 31 συνεχόμενες ημέρες στο Φοίνιξ, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά».

Ο Philip Rossetti, ανώτερος συνεργάτης της R Street, μιας δεξαμενής σκέψης για την ελεύθερη αγορά, δήλωσε ότι το κλίμα θα μπει στον πολιτικό διάλογο των ΗΠΑ όταν τα πολιτικά κόμματα συνειδητοποιήσουν ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ακτιβιστές της νέας γενιάς κέρδισαν μια δικαστική υπόθεση στη Μοντάνα, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν δικαίωμα σε ένα «καθαρό και υγιές περιβάλλον».
«Νομίζω ότι τα πράγματα φτάνουν σε ένα σημείο όπου είναι πολύ πιο δύσκολο να αγνοηθούν και οι νεότεροι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, θέλουν λύσεις από τους πολιτικούς», δήλωσε ο Rossetti.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green