Υπάρχουν!

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Αυτή είναι η περίφημη φράση του Ουμπέρτο Εκο, η οποία συνεχίζει να διαψεύδεται καθημερινά! Και μπορεί στην πολιτική σκηνή η ραστώνη να επικρατεί από την μία ως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος – τα αντανακλαστικά των κομμάτων στην έκδοση ανακοινώσεων θυμίζουν στα αντανακλαστικά τον συμπαθή τετράποδο φίλο του Λούκυ Λουκ, τον Ραν ταν πλαν!

Αρνητικές

Όμως – κι αυτό είναι το άσχημο – η διεθνής επικαιρότητα «βομβαρδίζεται» καθημερινά από αρνητικές οικονομικές ειδήσεις. Η «δύσκολη» πορεία της κινεζικής οικονομίας, αλλά και αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων της FED «στα ψηλά» ήταν αρκετά για να συνεχίσουν την πτώση των χρηματιστηρίων.

Πτωτικά

Και αυτή η εξέλιξη επηρέασε φυσικά και το ελληνικό χρηματιστήριο. Πτωτικά εννοείται. Και παρ΄ ότι συνεχίζει να «γράφει» κέρδη στις αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, ωστόσο οι τελευταίες εβδομάδες είναι δύσκολες. Πιθανόν όταν η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αποκτηθεί και το χρηματιστήριο να γίνει … «τούρμπο»! Ως τότε όμως θα βρίσκεται – μάλλον – μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και υπό την ισχυρή επιρροή των ευρωπαϊκών εξελίξεων και όχι μόνο….

Μηνύματα

Οι δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον έχουν και άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Πρωτίστως στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Μία προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΕΛΣΤΑΤ σχετική με την εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο, δείχνει τις επιπτώσεις στη λειτουργία του κλάδου της μεταποίησης τόσο των διεθνών εξελίξεων όσο και της εγχώριας καταναλωτικής κόπωσης.

«Φρένο»

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς – με απλά λόγια η εξαγωγική δραστηριότητα – μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 23,8%. Τα άσχημα μηνύματα για το απότομο «φρενάρισμα» των εξαγωγών ήρθαν από τον περασμένο Απρίλιο και προσγείωσαν όλους εκείνους της επιχειρηματικής πιάτσας που συναγωνίζονταν μεταξύ τους σε αισιόδοξες προβλέψεις.

Μονοψήφιο

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η άνοδος των εξαγωγών στο επόμενο διάστημα – εφόσον συνεχιστεί, έτσι; – θα είναι ένα … «σεμνό» μονοψήφιο ποσοστό. Στην καλύτερη περίπτωση, διότι η πτώση του Δείκτη είναι ιδιαίτερα υψηλή! Η υψηλή συμμετοχή των πετρελαιοειδών στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα έχει και τα αρνητικά της – η πρώτη του δείκτη σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μείωση της εξαγωγική αξίας του συγκεκριμένου τομέα.

Και εσωτερικά

Η δεύτερη δυσάρεστη εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς, ο οποίος μειώθηκε τον ίδιο μήνα κατά 13,3%. Για τους ίδιους λόγους….

Γερμανία

Και η ύφεση στη Γερμανία – η μόνη χώρα μεταξύ των G7 – σίγουρα δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη. Κι αυτό διότι – εκτός των άλλων – η γερμανική αγορά είναι μία από τρεις καλύτερες αγορές των ελληνικών προϊόντων. Φάνηκε , εξάλλου, κι από το γεγονός ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην γερμανική αγορά φέτος θα είναι λιγότερες – όπως εκτιμάται – κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους. Προς το παρόν οι ελληνικές εξαγωγές αυτής της κατηγορίας διασώζονται. Εχουν σημαντική αύξηση! Προς το παρόν, έτσι;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories