
Στη μαύρη λίστα των επενδυτών μπαίνουν πλέον οι μέχρι πρότινος ασφαλέστερες επενδύσεις, αυτές που συνδέονται με την Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει αλλεπάλληλα σημάδια δραματικής επιβράδυνσης, με την αγορά ακινήτων της να τείνει να εξελιχθεί σε συστημική κρίση.
Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας
Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ το selloff μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί στις μετοχές κινεζικών εταιρειών, η πίεση αυξάνεται για τις μετοχές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές της Ασίας, των οποίων οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τη ζήτηση στην Κίνα.
Η Caterpillar και η Dupont de Nemours συγκαταλέγονται σε μια μακρά λίστα εταιρειών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας να υποβαθμίζεται, οι επενδυτές σπεύδουν να μειώσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους.
«Ειλικρινά, ολόκληρος ο κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κίνα. Οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες είτε πωλούν στην Κίνα είτε προέρχονται από την Κίνα», σχολίασε ο Jason Hsu, επικεφαλής επενδύσεων στη Rayliant Global Advisors. «Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν ουσιαστικά προς τα κάτω τα έσοδά τους από την Κίνα για τους επόμενους 12 μήνες», προειδοποίησε.
Ντόμινο
Οι αυξανόμενες ανησυχίες έχουν οδηγήσει τους δείκτες αναφοράς για τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 9 μήνες, με τον Hang Seng να εισέρχεται σε bear market την Παρασκευή. Και, με την κυρίαρχη θέση της χώρας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, οι ανησυχίες έχουν αρχίσει επίσης να πλήττουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις χρηματιστηριακές αγορές στις πλευρές του Ατλαντικού να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάρτιο.
Ο Rajeev De Mello, παγκόσμιος διαχειριστής μακροοικονομικών χαρτοφυλακίων της Gama Asset Management, με έδρα τη Γενεύη, προβλέπει πως «πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα υποφέρουν», εκτός εάν το Πεκίνο απελευθερώσει περισσότερες υποστηρικτικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει περικόψει την έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές, εμπορεύματα, χρυσό και αναδυόμενα νομίσματα.

Ακολουθούν ορισμένοι παγκόσμιοι τομείς και εταιρείες που είναι ευάλωτες στην ύφεση στην Κίνα:
Ορυχεία
Τα ορυχεία έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των αυξανόμενων κινδύνων από την Κίνα, καθώς η χώρα είναι μεγάλος καταναλωτής σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως, ένα βασικό προϊόν για μεγάλες εταιρείες εξόρυξης.
Με πτώση 19%, ο Stoxx 600 Basic Resources Index έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος. Οι εταιρείες εξόρυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης Anglo American, Glencore και Rio Tinto έχουν υποχωρήσει μεταξύ 20% και 40%.
Η Rio Tinto και ο αυστραλιανός κολοσσός BHP Group αντλούν το 50% έως 60% των εσόδων τους από την Κίνα, ενώ η Glencore και η Anglo American έχουν έκθεση πάνω από 20%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Είδη πολυτελείας
Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Louis Vuitton, η Kering, η Gucci και η Hermes είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν διακυμάνσεις της κινεζικής ζήτησης, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει μεταξύ 17% και 20% των ετήσιων εσόδων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.
Οι μετοχές του κλάδου είχαν εκτιναχθεί στα ύψη νωρίτερα φέτος, καθώς οι πελάτες υψηλού επιπέδου θεωρούνταν ότι επηρεάζονται λιγότερο από τον επίμονο πληθωρισμό. Ωστόσο, ο όμιλος των LVMH, Kering, Hermes, Richemont, Swatch και Moncler έχασε συνολικά 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αυτόν τον μήνα έως την Παρασκευή, καθώς εντάθηκαν οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία.
Ημιαγωγοί
Οι αμερικανικοί κατασκευαστές ημιαγωγών, όπως η Nvidia και η Qualcomm, οφείλουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley. Ο κλάδος έχει δεχθεί πλήγμα από την κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ φέτος, με τους ελέγχους στις εξαγωγές να επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών και εξαρτημάτων του κόσμου προέρχεται από κινεζικά εργοστάσια.
Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ενισχυθεί από τη φρενίτιδα στη τεχνητή νοημοσύνη φέτος, η αισιοδοξία είναι πολύ πιθανό να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση των παγκόσμιων εξαγωγών smartphone, εξαιτίας της αδύναμης καταναλωτικής δαπάνης της Κίνας.
Βιομηχανίες, Μηχανήματα
Οι ιαπωνικές εταιρείες αυτοματισμού εργοστασίων και μηχανημάτων είχαν μια κακή σεζόν κερδών, κυρίως λόγω των αδύναμων κεφαλαιουχικών δαπανών στην Κίνα.
Ο κατασκευαστής εργοστασιακού εξοπλισμού αυτοματισμού Fanuc μείωσε τον προγραμματισμό για λειτουργικά έσοδα για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενος χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Κίνα.
Η Morgan Stanley υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τις ιαπωνικές μετοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της Κίνας.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας