Στη μαύρη λίστα των επενδυτών μπαίνουν πλέον οι μέχρι πρότινος ασφαλέστερες επενδύσεις, αυτές που συνδέονται με την Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει αλλεπάλληλα σημάδια δραματικής επιβράδυνσης, με την αγορά ακινήτων της να τείνει να εξελιχθεί σε συστημική κρίση.
Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας
Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ το selloff μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί στις μετοχές κινεζικών εταιρειών, η πίεση αυξάνεται για τις μετοχές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές της Ασίας, των οποίων οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τη ζήτηση στην Κίνα.
Η Caterpillar και η Dupont de Nemours συγκαταλέγονται σε μια μακρά λίστα εταιρειών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας να υποβαθμίζεται, οι επενδυτές σπεύδουν να μειώσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους.
«Ειλικρινά, ολόκληρος ο κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κίνα. Οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες είτε πωλούν στην Κίνα είτε προέρχονται από την Κίνα», σχολίασε ο Jason Hsu, επικεφαλής επενδύσεων στη Rayliant Global Advisors. «Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν ουσιαστικά προς τα κάτω τα έσοδά τους από την Κίνα για τους επόμενους 12 μήνες», προειδοποίησε.
Ντόμινο
Οι αυξανόμενες ανησυχίες έχουν οδηγήσει τους δείκτες αναφοράς για τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 9 μήνες, με τον Hang Seng να εισέρχεται σε bear market την Παρασκευή. Και, με την κυρίαρχη θέση της χώρας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, οι ανησυχίες έχουν αρχίσει επίσης να πλήττουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις χρηματιστηριακές αγορές στις πλευρές του Ατλαντικού να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάρτιο.
Ο Rajeev De Mello, παγκόσμιος διαχειριστής μακροοικονομικών χαρτοφυλακίων της Gama Asset Management, με έδρα τη Γενεύη, προβλέπει πως «πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα υποφέρουν», εκτός εάν το Πεκίνο απελευθερώσει περισσότερες υποστηρικτικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει περικόψει την έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές, εμπορεύματα, χρυσό και αναδυόμενα νομίσματα.
Ακολουθούν ορισμένοι παγκόσμιοι τομείς και εταιρείες που είναι ευάλωτες στην ύφεση στην Κίνα:
Ορυχεία
Τα ορυχεία έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των αυξανόμενων κινδύνων από την Κίνα, καθώς η χώρα είναι μεγάλος καταναλωτής σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως, ένα βασικό προϊόν για μεγάλες εταιρείες εξόρυξης.
Με πτώση 19%, ο Stoxx 600 Basic Resources Index έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος. Οι εταιρείες εξόρυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης Anglo American, Glencore και Rio Tinto έχουν υποχωρήσει μεταξύ 20% και 40%.
Η Rio Tinto και ο αυστραλιανός κολοσσός BHP Group αντλούν το 50% έως 60% των εσόδων τους από την Κίνα, ενώ η Glencore και η Anglo American έχουν έκθεση πάνω από 20%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Είδη πολυτελείας
Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Louis Vuitton, η Kering, η Gucci και η Hermes είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν διακυμάνσεις της κινεζικής ζήτησης, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει μεταξύ 17% και 20% των ετήσιων εσόδων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.
Οι μετοχές του κλάδου είχαν εκτιναχθεί στα ύψη νωρίτερα φέτος, καθώς οι πελάτες υψηλού επιπέδου θεωρούνταν ότι επηρεάζονται λιγότερο από τον επίμονο πληθωρισμό. Ωστόσο, ο όμιλος των LVMH, Kering, Hermes, Richemont, Swatch και Moncler έχασε συνολικά 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αυτόν τον μήνα έως την Παρασκευή, καθώς εντάθηκαν οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία.
Ημιαγωγοί
Οι αμερικανικοί κατασκευαστές ημιαγωγών, όπως η Nvidia και η Qualcomm, οφείλουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley. Ο κλάδος έχει δεχθεί πλήγμα από την κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ φέτος, με τους ελέγχους στις εξαγωγές να επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών και εξαρτημάτων του κόσμου προέρχεται από κινεζικά εργοστάσια.
Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ενισχυθεί από τη φρενίτιδα στη τεχνητή νοημοσύνη φέτος, η αισιοδοξία είναι πολύ πιθανό να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση των παγκόσμιων εξαγωγών smartphone, εξαιτίας της αδύναμης καταναλωτικής δαπάνης της Κίνας.
Βιομηχανίες, Μηχανήματα
Οι ιαπωνικές εταιρείες αυτοματισμού εργοστασίων και μηχανημάτων είχαν μια κακή σεζόν κερδών, κυρίως λόγω των αδύναμων κεφαλαιουχικών δαπανών στην Κίνα.
Ο κατασκευαστής εργοστασιακού εξοπλισμού αυτοματισμού Fanuc μείωσε τον προγραμματισμό για λειτουργικά έσοδα για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενος χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Κίνα.
Η Morgan Stanley υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τις ιαπωνικές μετοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της Κίνας.
Latest News
Τέσσερα μαθήματα ιστορίας για τις εκλογές στις ΗΠΑ - Η ανάλυση της Deutsche Bank
Oι αναλυτές της Deutsche Bank ανέτρεξαν στην ιστορία προκειμένου να διαπιστώσουν πώς μπορεί να αντιδράσουν οι αγορές
Σε νέα ιστορικά υψηλά "πέταξε" ο Nasdaq, απώλειες για τον Dow Jones
Το μίνι ράλι του τεχνολογικού κλάδου ήρθε την ώρα που η Wall Street περιμένει τα αποτελέσματα των Alphabet, Snap, Reddit, Chipotle και Advanced Micro Devices
Ξεπέρασε το 4,3% η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο σκαρφάλωσε η απόδοση του δεκαετούς
Έχασαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη οι ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,58% στις 517,92 μονάδες
ΧΑ: Συγκράτησε την αντίδραση των τραπεζών η Coca Cola- Άλμα 4% για ΔΑΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε θετικά και «έκοψε» το πενθήμερο πτωτικό του σερί
Με απώλειες η Wall Street- Στο -7% η Ford
Η Wall Street αναμένει τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου
Ράλι δίχως τέλος - «Φλερτάρει» με το ιστορικό υψηλό o χρυσός
Οι επενδυτές αναμένουν οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές
Η κίνηση του ελατηρίου: Από το -6% στο +1% οι τιμές του «μαύρου χρυσού»
Το πετρέλαιο ακολουθεί την κίνηση του ελατηρίου - Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα έχει επηρεάσει την παγκόσμια κατανάλωση και τις τιμές
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων
Τι θα «ξεκλειδώσει» την πόρτα του ΧΑ – Ο Φάις και τα roadshows με επενδυτές «κράχτες»
Το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδιάζουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες – Η περίπτωση του Φάις και το σήμα του οίκου Russel