
Μια νέα συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών μετά τον τερματισμό της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας με την αποχώρηση της Μόσχας, ετοιμάζουν Κατάρ, Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενη επίσημη αλληλογραφία.
DW: Το πόκερ στην αγορά σιτηρών συνεχίζεται
Σύμφωνα με την επικοινωνία της τουρκικής και της ρωσικής πρεσβείας μεταξύ 21 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, αναφέρει το δημοσίευμα, η Μόσχα φέρεται να έχει προειδοποιήσει εκ των προτέρων την Άγκυρα ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Τώρα, οι δύο χώρες μαζί με το Κατάρ φέρονται να εργάζονται από κοινού για να συνάψουν μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Με βάση τη νέα συμφωνία, η Ρωσία θα προμηθεύει τα σιτηρά της πρωτίστως σε αφρικανικές χώρες.
Η Bild σημείωσε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε από τη Ρωσία να επιστρέψει στην προηγούμενη συμφωνία για τα σιτηρά, ώστε να μπορούν να εξάγονται και πάλι τρόφιμα και από την Ουκρανία. Η Άγκυρα θέλει επίσης να ενεργήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά στις 17 Ιουλίου, η Μόσχα θέλει να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, καθώς η τελευταία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, με πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο να βασίζονται στις εξαγωγές της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να υποκατασταθούν οι ουκρανικές εξαγωγές στην Αφρική με ρωσικά σιτηρά, ενώ προσπαθεί να δελεάσει την Τουρκία να ενταχθεί στο σχέδιο.
Οι Financial Times ανέφεραν ήδη στις 21 Ιουλίου ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να συνάψει μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ. Τότε, το πρακτορείο σημείωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής με την ιδέα.
Τουρκικός Τύπος
Σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής Sabah, με την προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για το τέλος του μήνα ενόψει, ααφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αναβίωση του διαδρόμου σιτηρών.
Από τότε που η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία, σημειώθηκε αύξηση 15% στις τιμές των σιτηρών σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άρχισε να βαθαίνει, γράφει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα μήνα μετά την αναστολή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά, 220 χιλιάδες τόνοι σιτηρών υπέστησαν ζημιές, αρκετά για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες 810.000 ανθρώπων για ένα χρόνο.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τη Sabah, καταβάλλει προσπάθειες για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας το συντομότερο δυνατό, εκτιμώντας ότι οι εναλλακτικές οδοί δεν μπορούν να αποβούν το ίδιο αποτελεσματικοί. Προσθέτει ακόμη ότι καθώς πλησιάζει η νέα περίοδος φύτευσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μειωμένης συγκομιδής σιτηρών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις επαναλειτουργίας της πρωτοβουλίας.
Με τη μείωση της ποσότητας των σιτηρών που παράγονται, προβλέπεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις πιο φτωχές χώρες.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την ενεργοποίηση του διαδρόμου μπορούν να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ακόμη ότι στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δικαιότερη κατανομή των σιτηρών που διέρχονται από τον διάδρομο, δίνοντας προτεραιότητα στις φτωχές χώρες.


Latest News

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς