
Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κάποιος κοσμήματα με διαμάντια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πολ Ζιμνίνσκι, κορυφαίος αναλυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών.
Η ανάλυσή του, την οποία δημοσιεύει το qz.com, δείχνει ότι οι πωλήσεις κοσμημάτων με διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο διαμορφώθηκαν παγκοσμίως σε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένες κατά 38% από έτος σε έτος.
Το 2023, μέχρι στιγμής η βιομηχανία έχει πουλήσει διαμάντια αξίας 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Τα αναλυτικά στοιχεία διαμαντιών του Ζιμνίνσκι χρησιμοποιούνται από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους λιανικής, όπως η HSBC, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Tiffany & Co. και η Cartier.
Διαμάντια: Μειώνονται κατακόρυφα οι τιμές – Τι συμβαίνει με τα τεχνητά
Τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση στις πωλήσεις διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από το 2016, όταν η συγκεκριμένη αγορά κέρδισε μόλις 700 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Οι μεγαλύτεροι πωλητές είναι η Signet Jewelers, με έδρα τις ΗΠΑ, και η Pandora, μια παγκόσμια εταιρεία κοσμημάτων μόδας που στοχεύει τους Αμερικανούς καταναλωτές. Η Signet είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων με διαμάντια στη Βόρεια Αμερική.

Πτώση στις τιμές
Τα τεχνητά διαμάντια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σε πτώση των τιμών . Από τον Αύγουστο του 2023, ένα γενόσημο διαμάντι που καλλιεργείται στο εργαστήριο κοστολογείται στα 1.425 δολ. ανά καράτι, ενώ η τιμή ενός μέσου φυσικού διαμαντιού είναι 5.185 $ ανά καράτι. Το 2016, οι τιμές ήταν 5.450 $ και 6.538 $ ανά καράτι αντίστοιχα – περίπου μια μείωση 74% στην τιμή για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Τα φυσικά διαμάντια μειώθηκαν επίσης κατά σχεδόν 21% την ίδια χρονική περίοδο.
Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή πίεση και θερμότητα που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο σφυρηλατούνται τα φυσικά διαμάντια στον μανδύα της Γης.

Είναι χημικά, φυσικά και οπτικά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρείται ότι είναι ένα «τέλειο υποκατάστατο», λένε οι γνώστες. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους, είναι ότι πωλούνται πολύ φθηνότερα.
Στο σενάριο της πτώσης, αναμένεται ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση μεταξύ 20% και 25% από τις τρέχουσες τιμές τους επόμενους 12 μήνες.


Latest News

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.