Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια προσφορά συρρικνώνεται με τις χαμηλότερες εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Το αργό πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε 75 σεντς στα 85,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 82,05 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 80 σεντς. Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με το WTI λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου κέρδισε 73 σεντς στα 81,39 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο τιμές αναφοράς του πρώτου μήνα διέλυσαν ένα σερί κερδών 7 εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας εβδομαδιαία απώλεια περίπου 2% μετά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, εν μέσω της πιθανότητας τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την κατάσταση επιτείνει η ανησυχία για την κρίση ακινήτων στην Κίνα.

Ο «κινεζικός ιός» χτύπησε και το πετρέλαιο – Προς πτώση μετά από 7 σερί εβδομάδες ανόδου

Προβληματισμός

Ωστόσο, η προσφορά είναι εξαιρετικά σφικτή, καθώς οι εξαγωγές αργού από τον ΟΠΕΚ+ αναμένεται να μειωθούν για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, δήλωσε στο Reuters ο Στέφανο Γκράσο, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην 8VantEdge στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενος προκαταρκτικά στοιχεία από την εταιρεία πλοήγησης Kpler.

«Η συνολική προσφορά μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται», είπε ο Γκράσο. «Εκτός κι αν υπάρξει ύφεση και η ζήτηση επιβραδυνθεί ή πέσει, ο ΟΠΕΚ+ έχει τον έλεγχο».

Ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο αντλεί αποθέματα ρεκόρ που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια περιορίζουν τις αγορές μετά τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του,  που οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι .

Τον Ιούλιο, οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 31% από τον Ιούνιο, ενώ η Ρωσία, με το αργό πετρέλαιο να διατίθεται με έκπτωση, παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ασιατικού γίγαντα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων .

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων τον Ιούλιο, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών περιθωρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities