Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, μαζεύοντας στο τέλος τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, παρά τη βοήθεια του ενεργειακού κλάδου, αλλά και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τη Γερμανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,06% στις 7.257 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 15.603 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,47% στις 7.198 μονάδες.

Ανοδική αντίδραση της Wall Street πριν το Jackson Hole

Οι αγορές υποδέχτηκαν αρχικά θετικά τις ενέργειες των κινεζικών αρχών σχετικά με τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ οι ενεργειακές μετοχές προσπάθησαν να δώσουν την ώθηση που χρειάζονταν προκειμένου να αντιδράσουν από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών. Σημαντικές βοήθειες άλλωστε έδωσε και η άνοδος των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο άνω του 11% σήμερα, εν μέσω φόβων για απεργία στον κλάδο στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί κατασκευαστές υγροποιημένου φυσικού αερίου διεξάγουν συνομιλίες με τα συνδικάτα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια απεργία που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά κατά 10%.

Στήριξη έδωσε επίσης και η αποκλιμάκωση των ανησυχιών για τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι γερμανικές τιμές παραγωγού υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ειδικότερα, τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 6,0% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 5,1%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 19,3%, με τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να επηρεάζουν ιδιαίτερα την πτώση.

Παρόλα αυτά, η γερμανική οικονομία παρέμεινε αδύναμη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ «έμεινε στάσιμο» στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου, όπως ανέφερε σήμερα η Deutsche Bundesbank. Σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης επιβαρύνουν την οικονομία.

Η οικονομική παραγωγή «είναι πιθανό να παραμείνει στάσιμη», ενώ η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνει την ανάπτυξη. «Οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η απασχόληση θα παραμείνει σταθερή τους επόμενους μήνες και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς», προστίθεται στην έκθεση.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικά κέρδη άρχισε τη νέα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε αρκετούς τίτλους που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διορθώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,74% στις 1.285,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 108 εκατ. ευρώ.

Αν και οι συναλλαγές δεν έδειξαν ότι οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά στις θέσεις τους, η επιβεβαίωση των στηρίξεων και το ενδιαφέρον στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων ήταν ένα καλό μήνυμα προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος μετά από τέσσερις εβδομάδες πτώσης. Ο γενικός δείκτης βρήκε ξανά το δρόμο για να κλείσει την ψαλίδα από τις 1.300 μονάδες, αν και το κλείσιμο ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά της ημέρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές