
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να παρατηρείται εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να υποβαθμίζεται από έκτακτη ανάγκη σε απλό πονοκέφαλο, η ανεργία στις ΗΠΑ να διατηρείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και η οικονομία να επιβραδύνεται χωρίς να πέφτει σε ύφεση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να εφησυχάζουν.
Και βέβαια, ουδείς εκτιμά ότι στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και οι άλλες τραπεζικοί αξιωματούχοι θα τολμήσουν να κηρύξουν λήξη συναγερμού και την αποστολή ολοκληρωμένη.
Εβδομάδα με «βαριά» ατζέντα για τις αγορές – Τα βλέμματα σε Πάουελ και Λαγκάρντ
Ο Πάουελ και οι λοιποί Αμερικανοί τραπεζίτες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχουν αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να δαμάσουν τις τιμές. Είναι ακόμη λιγότερο ξεκάθαροι για το πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή η πολιτική, σε ένα ερώτημα το οποίο είναι όλο και περισσότερο το κυρίαρχο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
ΕΚΤ-FED: Ποιος θα «κόψει» πρώτος το «νήμα» της αύξησης των επιτοκίων
«Στο χείλος του γκρεμού»
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αποδόσεις των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων έχουν ήδη εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία –με τα επιτόκια του 10ετούς χρέους αναφοράς να φτάνουν έως και 4,33% αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ και 4,75% στο Ηνωμένο Βασίλειο– υπό τις προσδοκίες ότι οι συμμετέχοντες στο Τζάκσον Χολ δεν θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Εάν αυτά τα στοιχήματα είναι σωστά, λίγες γωνιές του χρηματοοικονομικού κόσμου θα ξεφύγουν από τις συνέπειες.
Ακόμη και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις, το νομισματικό φάρμακο που έχουν ήδη χορηγήσει οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να έχει ως μια πιο καθυστερημένη αντίδραση την βύθιση των οικονομιών σε ύφεση ή την κατάρρευση κάποιων ακόμη τραπεζών.
Περίπου το 80% των ερωτηθέντων στο MLIV Pulse αναμένουν ύφεση της ευρωζώνης το επόμενο έτος. Και σύμφωνα με το Bloomberg, oι περισσότεροι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι από αυτό – αλλά η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ήδη πέσει σε χειμερινή ύφεση και έχει ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.
Για τις ΗΠΑ, η έρευνα μοιράστηκε ακριβώς 50-50 στην πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι η αναταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι πιθανόν να οδηγήσει στην επόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed, και όχι η αδυναμία της αγοράς εργασίας ή της χαλάρωσης του πληθωρισμού.
Για πόσο καιρό ακόμα;
Στις ΗΠΑ, οι αγορές βλέπουν περισσότερες πιθανότητες τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας να έχουν ήδη κορυφωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αλλού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πιο έντονο πρόβλημα με τον πληθωρισμό – με υψηλές τιμές ενέργειας όπως η ηπειρωτική Ευρώπη και αυξανόμενους μισθούς όπως οι ΗΠΑ – που σημαίνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει περισσότερη δουλειά να κάνει. Στην Ιαπωνία, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Kazuo Ueda δείχνει σημάδια επιστροφής στην επικρατούσα τάση της νομισματικής πολιτικής λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Μετά την τελευταία αύξηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιοχής έχουν επιδεινωθεί και η μετέπειτα έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί. Η ομιλία της Λαγκάρντ στο Τζάκσον Χολ μπορεί να προσφέρει πρώιμες ενδείξεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Ευρώπης σχετικά με το εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κλίνουν προς μια άλλη αύξηση των επιτοκίων ή μια παύση.
Τόσο για τη Fed όσο και για την ΕΚΤ, το «πόσο καιρό» [θα μείνουν ψηλά τα επιτόκια] είναι σε καλό δρόμο για να αντικαταστήσει το «πόσο υψηλό» ως βασικό ερώτημα.
«Σε αυτό πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πάουελ θα επικεντρωθεί» όταν θα μιλήσει στη συνάντηση του Τζάκσον Χόλε, είπε η Lindsey Piegza – επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Financial Corp. – στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Πόσο καιρό θα χρειαστεί η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτό το υψηλό επίπεδο;»
Στην ΕΚΤ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα —ένα από τα περιστέρια της τράπεζας— είπε αυτόν τον μήνα ότι «η επιμονή γίνεται εξίσου σημαντική με το επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής μας», απηχώντας άλλα ευρωπαϊκά νομισματικά βαρίδια. Η σκέψη είναι ότι η ανάληψη του κόστους δανεισμού σε λιγότερο υψηλά ύψη, αλλά η διατήρησή τους εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στην οικονομία και να αυξήσει τις πιθανότητες της ήπιας προσγείωσης που κυνηγούν οι κεντρικοί τραπεζίτες παντού.
«Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα»
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μείωση του ευρωπαϊκού κόστους δανεισμού δεν είναι στα χαρτιά σύντομα. Περίπου το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα του MLIV είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί τουλάχιστον πριν από το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σε σύγκριση με μόλις 21% που είπε το ίδιο για τη Fed.
Φυσικά, μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης βασίζεται σε υπολογισμούς νομισματικής πολιτικής, που είναι στα χαρτιά και οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να ξεφύγουν από την πορεία τους.
Υπάρχει αυξανόμενος συναγερμός, για παράδειγμα, ότι μια ύφεση στην Κίνα θα προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αναταραχή στα εμπορεύματα. Τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ αρχίζουν να ανησυχούν τους επενδυτές στην αγορά του Υπουργείου Οικονομικών των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η Ευρώπη μόλις χτυπήθηκε από μια άλλη άνοδο των τιμών της ενέργειας.
«Η οικονομία έχει εκπλήξει ανοδικά και ο πληθωρισμός στην καθοδική πλευρά», λέει ο Milesi-Ferretti. «Τα πράγματα φαίνονται προφανώς πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε».


Latest News

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού