Επιβλητικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διατηρεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην πολιτεία της Αϊόβα από όπου αρχίζει τον Ιανουάριο η εσωκομματική αναμέτρηση για την ανάδειξη υποψηφίου.

Οι τρεις «εφιάλτες» του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με την έρευνα των Des Moines Register/NBC News/Mediacom σε πιθανούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα, ο Τραμπ έχει την υποστήριξη του 42%, με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις να συγκεντρώνει 19% και τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Τιμ Σκοτ να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9%.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι, που φιλοδοξούν να αναμετρηθούν τον Νοέμβριο του 2024 με τον Τζο Μπάιντεν, κατέγραψαν χαμηλότερα, μονοψήφια ποσοστά.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί»

Ακόμα κι έτσι, η J. Ann Selzer, βετεράνος δημοσκόπος της Αϊόβα της οποίας η εταιρεία διενήργησε την έρευνα, δήλωσε ότι η κούρσα δεν έχει κριθεί και οι υποψήφιοι μπορεί να βρίσκονται «πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται αρχικά».

Η πλειοψηφία – ή το 52% – των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει λάβει μια πρώτη απόφαση, αλλά θα μπορούσε ακόμη να μεταπειστεί να υποστηρίξει έναν διαφορετικό υποψήφιο. Το 40% απάντησε ότι έχει αποφασίσει με βεβαιότητα.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ, πάντως, το 66% δήλωσε ότι η ψήφος του ήταν καθορισμένη, ενώ το 34% δήλωσε ότι θα μπορούσε να πειστεί να αλλάξει γνώμη.

Δεν επηρεάζονται από τις δικαστικές διώξεις

Οι τέσσερις παραπομπές του Τραμπ δεν έδειξαν να αποτρέπουν τους υποστηρικτές του. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 65% των πιθανών ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, σε σύγκριση με το 26% που πιστεύει ότι έχει διαπράξει.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου, συμπίπτοντας με την είδηση – στις 14 Αυγούστου – ότι το σώμα ενόρκων της Τζόρτζια κατηγορεί τον Τραμπ για προσπάθεια να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το πρώτο προκριματικό ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών την Τετάρτη, στο οποίο ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω του διευρυμένου προβαδίσματος που διατηρεί.

Μια πανεθνική δημοσκόπηση του CBS την Κυριακή έδειξε ότι ο Τραμπ ήταν ο προτιμώμενος υποψήφιος για το 62% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, με τον DeSantis να ακολουθεί με 16%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»