Σε κινήσεις που «στρώνουν» τον δρόμο για την απόκτηση της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη προχωρά η Βενέτης. Ένα deal, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο να οριστικοποιηθεί.
Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου, ο Έκτορας Μονεμβασιώτης, γιος του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, προέδρου και μεγαλομέτοχου της Βενέτης, ίδρυσε την εταιρεία ΚΡΕΜΕΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα τη Λυκόβρυση.
Βενέτης: Έτσι θα είναι το Jackson Hall στο Κολωνάκι – Πότε θα ανοίξει
Όπως αναφέρεται στο ΓΕΜΗ, ο σκοπός της νεοσύστατης εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, είναι η συμμετοχική δραστηριότητα (holding) στο κεφάλαιο ή και την διοίκηση υφισταμένων ή νεοϊδρυόμενων εταιρειών.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συνίσταται:
Α. στην παραγωγή και εμπορία πάσης φύσεως γαλακτοκομικών, παγωτού και προϊόντων αρτοποιίας, ζύμης, ζαχαροπλαστικής και ειδών διατροφής, εν γένει,
Β. στην εμπορία και αντιπροσωπεία των ανωτέρω ειδών στον εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Γ. στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, προσφορά εδεσμάτων και φαγητού, catering και η εκμετάλλευση καταστημάτων εμπορίας τροφίμων και ποτών, κυλικείων, μπαρ, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, και χώρων λιανικής πώλησης τροφίμων και εδεσμάτων σε κάθε είδους αθλητικούς, συνεδριακούς, μουσικούς, αρχαιολογικούς, τουριστικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και εκδηλώσεις και κάθε εν γένει συναφή δραστηριότητα.
Η επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να διεξάγεται σε κάθε μορφής επενδύσεις και ενδεικτικά:
– στην παραγωγή και εμπορία πάσης φύσεως αρτοσκευασμάτων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής, προσφορά υπηρεσιών εστίασης, προσφορά εδεσμάτων και φαγητού, catering και εκμετάλλευσης κυλικείων μπαρ, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων και χώρων λιανικής πώλησης τροφίμων και εδεσμάτων και παραγωγή και εμπορία προϊόντων διατροφής,
– σε τίτλους κάθε μορφής (μετοχές εισηγμένες ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά, ομολογίες εισηγμένες ή μη, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακά παράγωγα, ειδικές προθεσμιακές καταθέσεις και τραπεζικά προϊόντα κ.ά.), καθώς και σε κινητά πράγματα.
Σύμβουλος – διαχειριστής της ΚΡΕΜΕΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ορίστηκε ο Παναγιώτης Ιωάννου.
Γιατί επανήλθε η Βενέτης
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου εφέτος ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής των Φούρνων Βενέτη, είχε αποκαλύψει πώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ιδίου και των πιστωτριών τραπεζών της αλυσίδας Παγωτά Δωδώνη.
«Βρέθηκε λύση για να μπει η Δωδώνη σε διαδικασία εξυγίανσης για τα επόμενα τρία χρόνια. Υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες για να γίνει η εξαγορά των δανείων και των μετοχών, ενώ έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η διαδικασία, τον οποίο υπαγορεύουν οι τράπεζες», είχε πει τότε ο κος Μονεμβασιώτης.
Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, ο ίδιος, δεν γνωστοποίησε το ακριβές ποσό υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Βενέτης αύξησε κατά 15% την προσφορά που είχε καταθέσει στο διαγωνισμό, ενώ δεν αποκάλυψε και το ύψος του «κουρέματος» των δανείων, καθώς όπως είχε αναφέρει το ύψος του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η συμφωνία για την απόκτηση του «θεϊκού» παγωτού, περιλαμβάνεται το εργοστάσιο παγωτού της εταιρείας καθώς και όποιο άλλο ακίνητο κατέχει.
Ταυτόχρονα με το τριετές πλάνο εξυγίανσης θα «τρέξει» και πλάνο ανάπτυξης, το οποίο θα προβλέπει κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το άνοιγμα 12 καινούργιων σημείων με το σήμα Δωδώνη (10 καταστήματα franchise και 2 εταιρικά στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής). Οι επενδύσεις θα προσεγγίσουν σε βάθος 5ετίας τα 20 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τα υφιστάμενα σημεία πώλησης δεν υπάρχει καμιά υπογεγραμμένη σύμβαση επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτης.
«Η εταιρεία έχει μόνο πελάτες που έχουν ένα σήμα Δωδώνη» είχε σημειώσει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι συνεργασίες δεν διακόπτονται.
Πρόκειται για «δύσκολο εγχείρημα» γι’ αυτό και «κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν», ενώ ανέφερε πως το σήμα θα παραμείνει. «Είναι το πιο ποιοτικό σήμα παγωτού στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες (ηλικίες πάνω από 40 ετών), τόνισε.
Σημειώνεται ότι το σήριαλ για την πώληση της Παγωτά Δωδώνη εκτείνεται σε βάθος χρόνου με άκαρπους διαγωνισμούς και με την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία να βγάζει ως προτιμητέο επενδυτή τη First Runner του Αλέξανδρου Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ, ο οποίος όμως υπαναχώρησε λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της First Runner ήταν 4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δανείων ύψους 36 εκατ. ευρώ της Παγωτά Δωδώνη.
Ζημιές σχεδόν 34 εκατ. ευρώ
Με βάση την τελευταία οικονομική έκθεση της Παγωτά Δωδώνη, το 2021 οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 4,88 εκατ. ευρώ έναντι 4,478 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά 9%. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 4,80 εκατ. ευρώ έναντι 4,40 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση 9%.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 846.000 ευρώ έναντι ζημιών 50.000 ευρώ το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 3,83 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 34,22 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός της δανεισμός σε 37,97 εκατ. ευρώ.
Οι σωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 για τον όμιλο και την εταιρεία ανήλθαν σε 33,79 εκατ. ευρώ και 33,66 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων αρνητικό και ίσο με 25,02 εκατ. ευρώ και 24,89 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Το γαλακτοπωλείο της Κυψέλης με το θεϊκό παρφέ
Τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα, από το ανατολικό Ζαγόρι, επαρχία της Δωδώνης, βρέθηκαν στην Αθήνα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Οι επαγγελματικοί τους δρόμοι συναντώνται στην Κυψέλη όπου το 1967 αγοράζουν συνεταιρικά ένα μικρό γαλακτοπωλείο, το οποίο μετονομάζεται σε «Δωδώνη».
Με τρία μόλις τραπέζια εντός καταστήματος, στη Δωδώνη έβρισκε κάποιος γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπακλαβά, σαγανάκι, αλλά και ποικιλίες για ούζο.
Παρατηρώντας ότι το παγωτό είχε ζήτηση, οι δύο Ηπειρώτες αποφάσισαν να επεκταθούν και σε αυτή την κατηγορία, παρουσιάζοντας εκλεκτές και πρωτότυπες γεύσεις παγωτού.
Το παρφέ κρέμα εξελίχθηκε σε λατρεμένο παγωτό και από στόμα σε στόμα άρχισε όλη την αφρόκρεμα της Αθήνας να κάνει ουρά έξω από μικρό παγωτατζίδικο. Από τα τραπεζάκια της Δωδώνης θα περνούσαν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Σταυρίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιάκωβος Καμπανέλλης, καθώς και η Τζένη Καρέζη, με την οποία υπήρχε και επαγγελματική συνεργασία, με τη μορφή της τροφοδοσίας του κυλικείου του θεάτρου της.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη, ενώ το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατέριας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.
Το 1990 η ομόρρυθμη εταιρεία Βιοτεχνία Παγωτού Β. Μπλέτσος – Σ. Ξήτα – Κ. Μπέλλος ΟΕ, μετατράπηκε σε Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ και το διάστημα 1991-1995 πραγματοποιείται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων.
Η εποχή των Πλακόπητα, Δασκαλόπουλου, Θεοδωρόπουλου και η είσοδος της Εθνικής
Εν μέσω προβλημάτων, τον Απρίλιο του 1999 ιδιοκτήτες της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ: ο Κωνσταντίνος Μπέλος, με ποσοστό 25%, η μητέρα του Σοφία Ξήτα, με 25% και ο Βασίλης Μπλέτσος, με ποσοστό 50%, αποφασίζουν να πουλήσουν την εταιρεία σε ομάδα επενδυτών.
Οι νέοι ιδιοκτήτες των «θεϊκών παγωτών», όπως πλέον είχαν γίνει γνωστά, ήταν πολλοί και πασίγνωστοι. Συγκεκριμένα, το 57% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στα χέρια της Global Capital Investors (το Venture Capital Fund της εταιρείας Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα), το 25% στην εταιρεία ΔΕΛΤΑ, το 5% στην εταιρεία Πρόοδος (εταιρεία επενδύσεων της τότε Τράπεζας Εργασίας), το 5% στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το 3% στον Κωστή Αποστολίδη (δεξί χέρι του Σ. Θεοδωρόπουλου στην Chipita) και ποσοστό 5% στον Γ. Σαββίδη, παλαιό μάνατζερ της εταιρείας που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου.
Το καλοκαίρι του 2007 η Global Finance και κοινοπραξία επενδυτών ανακοίνωσαν την αποεπένδυσή τους από την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη με την πώληση της τελευταίας στην NBGI private equity, που λειτουργούσε ως ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Εθνικής Τράπεζας στην Ευρώπη.
Την εποχή εκείνη, στελέχη της αγοράς υποστήριζαν ότι η Global μέσω της ως άνω πώλησης πέτυχε τον τριπλασιασμό της αρχικής της επένδυσης στην εταιρεία παγωτού.
Στην ανακοίνωσή της η Global Finance ανέφερε ότι στην 8ετία που διατήρησε τον έλεγχο της εταιρείας ο αριθμός των καταστημάτων Παγωτά Δωδώνη αυξήθηκε από 92 σε 207, ο τζίρος της αυξήθηκε 2,5 φορές και το απασχολούμενο προσωπικό σχεδόν διπλασιάστηκε από 56 σε 100.
Το 2012 ξεσπά φωτιά στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας. Η ζημιά ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ ωστόσο υπήρχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και το ποσό των απωλειών καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από την ασφαλιστική εταιρεία.
Από την Εθνική στις Goldman Sachs και Deutsche Bank
Από καραμπόλα, εξαιτίας της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα της NBGI Private Equity, το 2016 το 90% των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, μέσω του Southeastern Fund, πέρασε σε επενδυτικές εταιρείες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank.
Τότε η εταιρεία διέθετε τα προϊόντα της μέσω: δικτύου 72 καταστημάτων franchise Δωδώνη, δικτύου 121 μικρότερων σημείων-«γωνίες», 600 σημείων HO.RE.CA. (καφετερίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), 700 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και μικρά μίνι μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Οι συσσωρευμένες ζημίες κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016 είχαν ανέλθει σε 15,2 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητικό και ίσο με 6,47 εκατ. ευρώ.
Από τότε η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωνε ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να συμφωνηθεί η βέλτιστη αναδιάρθρωση του δανεισμού της προκειμένου αυτός να καταστεί πάλι βιώσιμος. Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη ποτέ.
Τα άτυχα «φλερτ»
Και ενώ οι ζημιές συνεχίζονταν, το 2018 πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη εκδήλωσαν το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και η Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, που συμμετέχει επενδυτικά στην Κρητών Άρτος και στους Κουλουράδες και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά και στην απόκτηση της Ιωνικής Σφολιάτας.
Το καλοκαίρι του 2020 εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και νέοι υποψήφιοι «μνηστήρες», ωστόσο καμιά πρόταση δεν τελεσφόρησε.
Η απώλεια της Chillbox
Εν μέσω πανδημίας, η Δωδώνη Παγωτά έχασε και τα έσοδα του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt), καθώς η Kayak εξαγόρασε το 70% της Chillbox A.E. και το 100% της Chillbox Global A.E. Οι εταιρείες Chillbox αντιπροσώπευαν το 19% περίπου του τζίρου της Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια.
Συρρίκνωση δικτύου
Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, στο τέλος του 2021 η εταιρεία διέθετε τα προϊόντα της μέσω δικτύου 47 καταστημάτων franchise Δωδώνη, από 70 καταστήματα το 2018, δικτύου 109 μικρότερων σημείων-«γωνιές», 1.318 σημείων HO.RE.CA. (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία) και 424 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μικρά μίνι μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Latest News
Κανονικά λειτουργεί το εργοστάσιο της «Καραμολέγκος» - Η ανακοίνωση της εταιρείας
Εξαρχής, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα που να επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καραμολέγκος»
Μάχη για το «Σπίτι Μου 2» - Πώς οι τράπεζες δελεάζουν τους δανειολήπτες
Στο 1 δισ. ανέρχονται οι συνολικές χορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα για το Σπίτι Μου 2» - Πόσα χρήματα θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πώς «έχασε» το φιλέτο των Χριστουγέννων o Mr Jumbo
Τι λέει για τα κέρδη και τον τζίρο της Jumbo ο Απόστολος Βακάκης – Ο λιγότερο εορταστικός Δεκέμβριος και νέες «καταστροφές»
Με Victoria's Secret, Miss Dior και Sol de Janeiro - Ποια αρώματα προτιμούν οι έφηβοι
Από τα body mists της Victoria's Secret και το αειθαλές Miss Dior μέχρι το viral Sol de Janeiro, οι πωλήσεις αρωμάτων «χτυπούν κόκκινο»
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Μειώνει τα ασφάλιστρα υγείας η Interamerican
Ο μέσος όρος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξεως του 50% του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ
Ίδρυση αστικού συνεταιρισμού μέσα από την e-υπηρεσία μιας «στάσης»
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Εθνική Ασφαλιστική: Προσαρμογή προς τα...κάτω στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας - Στο 7% η αύξηση
Η Εθνική Ασφαλιστική υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρίας στην διασφάλιση του οφέλους των ασφαλισμένων