Ελ Εριάν: Οι επιλογές στρατηγικής για τον Τζέι Πάουελ
Οι πολλαπλοί στόχοι του προέδρου της Fed στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ
Ενώ πολλές ενδιαφέρουσες εργασίες συζητούνται κάθε χρόνο στο συμπόσιο της ομοσπονδιακής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ, είναι η πρωινή ομιλία της Παρασκευής από τον επικεφαλής της Federal Reserve που έχει τραβήξει τη μερίδα του λέοντος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια.
Αναγνωρίζοντας το επίπεδο ενδιαφέροντος, ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ και οι προκάτοχοί του έχουν υιοθετήσει μία από τις τρεις βασικές προσεγγίσεις ανάλογα με τις περιστάσεις: σηματοδότηση επικείμενων βημάτων νομισματικής πολιτικής, εμβάθυνση σε μακροπρόθεσμα ζητήματα νομισματικής πολιτικής ή περιορισμός σε ένα στενό οικονομικό ζήτημα χωρίς άμεσες επιπτώσεις της πολιτικής.
Ο Πάουελ έχει ένα περιβάλλον ιδιαίτερα πλούσιο σε στόχους για όποια στρατηγική επιλέξει φέτος. Είναι μια στιγμή μεγάλης οικονομικής ρευστότητας με συναρπαστικές πολιτικές προκλήσεις και συμβιβασμούς, τόσο τακτικών όσο και στρατηγικών. Πράγματι, δεν θα εκπλαγώ αν δεν είναι η διαθεσιμότητα των θεμάτων που θα καθορίσει τι θα επιλέξει να πει στις 25 Αυγούστου, αλλά ένας προσωπικός υπολογισμός που θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις κινδύνου.
Πριν από έναν χρόνο, ο Πάουελ επέλεξε την πρώτη στρατηγική, εκφωνώντας μια συγκλονιστικά σύντομη ομιλία (κάτω των εννέα λεπτών) με επίκεντρο την ιδέα ότι «Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».
Αυτό το πλαίσιο δεν ταρακούνησε απλώς τις αγορές, αλλά προκάλεσε μεγάλο ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα. Διέδωσε ένα «αφήγημα πόνου» που πολλά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν ως σημείο αναφοράς. Αλλά με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και την ανεργία να αιωρείται μόλις μια τρίχα μακριά από το ιστορικό χαμηλό της, αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν παρόμοιο με ένα σενάριο «περιμένοντας τον Γκοντό» – μια προσδοκία πόνου που αναφέρθηκε επανειλημμένως αλλά δεν έγινε αντιληπτή σε συνολικό επίπεδο.
Αυτή η πρώτη προσέγγιση είναι δελεαστική, δεδομένων των πολλών ερωτημάτων που στροβιλίζονται σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Τα ερωτήματα, περιλαμβάνουν το εάν η Fed είναι έτοιμη να κηρύξει το τέλος του πιο συγκεντρωμένου κύκλου αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων και, σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς του πληθωρισμού, η υπομονή που προτίθεται να επιδείξει η κεντρική τράπεζα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης στο «τελευταίο μίλι» της καταπολέμησης του απρόβλεπτου υψηλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, όσο δελεαστικό κι αν είναι, ο Πάουελ μπορεί να εξετάσει μια άλλη προσέγγιση μετά τον αρχικό, δαπανηρό και λανθασμένο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως «παροδικού», τη σχετική πολιτική απάντηση και όσα συνέβησαν από την τελευταία του ομιλία στο Τζάκσον Χόλ. Μπορεί να φαίνεται καλύτερο για αυτόν να παρακάμψει το βραχυπρόθεσμο και να υιοθετήσει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική της νομισματικής πολιτικής.
Η Fed λειτουργεί με ένα «νέο νομισματικό πλαίσιο» που εισήχθη πριν από τρία χρόνια, το οποίο ταιριάζει καλύτερα στην προηγούμενη δεκαετία παρά σε αυτήν. Γίνεται μια συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα του στόχου για τον πληθωρισμό του 2% υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας στις ΗΠΑ και αλλού με το κατώτερο μηδενικό όριο. Η αναγκαιότητα να διευθετηθούν ουσιαστικές μετατοπίσεις της προσφοράς αποτελεί επίσης μεγάλη ανησυχία.
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν, στο πλαίσιο της αυξημένης χρήσης της βιομηχανικής πολιτικής, υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης της συμβατικής σοφίας σχετικά με ένα δημοσιονομικό-νομισματικό σύμφωνο. Τέλος, υπάρχει περίπτωση η Fed να ακολουθήσει την ευπρόσδεκτη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να πραγματοποιήσει εξωτερική αξιολόγηση των σφαλμάτων πρόβλεψής της — ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης τόσο της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας όσο και της αποτελεσματικότητας των μελλοντικών πολιτικών της, καθώς και να μετριάσει την πιθανή βλάβη στην πολιτική ανεξαρτησία.
Η τρίτη στρατηγική συνεπάγεται την κατάργηση τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων ζητημάτων πολιτικής, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό ερώτημα με λίγες άμεσες επιπτώσεις. Αν και δεν είναι μια προφανής προσέγγιση για έναν πρόεδρο της Fed που δεν έχει εκπαίδευση οικονομολόγου, μπορεί να είναι η πιο προσεκτική πορεία για κάποιον που είχε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακές προκλήσεις.
Επίσης, ευθυγραμμίζεται με την εκτεταμένη σειρά θεμάτων που συναρπάζουν τους ερευνητές εντός και εκτός του οικονομικού επαγγέλματος. Εξάλλου, τόσο η εγχώρια όσο και η παγκόσμια οικονομία παραμένουν εξαιρετικά ρευστές και υπόκεινται σε βαθιές μεταμορφώσεις. Η πράσινη μετάβαση, η αναδιάρθρωση των διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού, τα καταπονημένα θεσμικά πλαίσια, οι διαρθρωτικά στενές αγορές εργασίας και ούτω καθεξής παίζουν ρόλο.
Μια τέτοια πληθώρα θεμάτων ώριμων για συζήτηση και στις τρεις προσεγγίσεις είναι καλό για τον Πάουελ καθώς προετοιμάζει την πολυαναμενόμενη ομιλία του. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι τι θα επιλέξει. Αν τον συμβούλευα, θα πρότεινα την τρίτη στρατηγική σε αυτήν την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία.
O Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές