Συνεχίζονται οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά του πετρελαίου με τους trades να βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα, προσπαθώντας να σταθμίσουν τους αντίθετους ανέμους στην οικονομία.

Έτσι, μετά την άνοδο της Δευτέρα, ο μαύρος χρυσός υποχωρεί σήμερα, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής αναφορικά με την επανέναρξη των ιρακινών εξαγωγών, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη στενότητα της προσφοράς που προκλήθηκε από τη μείωση του ΟΠΕΚ+, ενώ η παραπαίουσα κινεζική οικονομία συνέχισε να υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης.

Ειδικότερα, το αργό Brent υποχώρησε 8 σεντς στα 84,38 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε 7 σεντς χαμηλότερα στα 80,65 δολάρια. Το συμβόλαιο του WTI με τη λήξη Σεπτεμβρίου υποχώρησε 8 σεντς στα 80,04 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο από το Ιράκ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χαγιάν Αμπντελ Γκάνι έφτασε στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του τερματικού σταθμού πετρελαίου Τσεϊχάν, δήλωσε στο Reuters πηγή από το γραφείο του υπουργού τη Δευτέρα.

Η Τουρκία διέκοψε τις εξαγωγές των 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) του Ιράκ μέσω του αγωγού βόρειου Ιράκ-Τουρκίας στις 25 Μαρτίου μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Περισσότερο ιρακινό αργό πετρέλαιο που έρχεται στην αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης της προσφοράς καθώς ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) παρέτεινε και βάθυνε τις περικοπές παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να πιέζει τις τιμές του πετρελαίου και να εντείνει τους φόβους για τη ζήτηση καυσίμων.

«Η οικονομική αδυναμία της Κίνας επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου και θα δημιουργήσει ένα ανώτατο όριο για αυτές φέτος, ειδικά καθώς το Πεκίνο φαίνεται δεσμευμένο να αποφύγει μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά κίνητρα», ανέφερε σε σημείωμά του το Eurasia Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities