«Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Άγιο Όρος, επιστρέφω με τουλάχιστον ένα καινούργιο μάθημα στις αποσκευές μου», εξιστορούσε πριν μερικές ημέρες ο φίλος μου ο Γιώργος, που μόλις είχε γυρίσει από το ταξίδι του στον μόνο άβατο για τις γυναίκες χώρο στην Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό το κάνει αρκετά συχνά. Δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς απολύτως θρησκευόμενο. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει ο ίδιος, κάθε φορά βρίσκει μια ανεξήγητη γαλήνη στον τόπο αυτό. Και εντυπωσιάζεται με τις αμέτρητες λεπτομέρειες της μοναστικής ζωής, που είναι διαφορετικές σε κάθε μοναστήρι, αλλά έχουν και κοινές βάσεις όπου στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.
Οι απίστευτες δυσκολίες
Η μοναστική ζωή, έχει πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά της, αξεπέραστες για τον κοινό νου των «λαϊκών» ανθρώπων. Αυστηρό πρόγραμμα που δεν επιδέχεται μεταβολές. Λιγοστός ύπνος, σκληρή δουλειά, λιτό φαγητό, επιβίωση με περιορισμένους πόρους, νηστεία, προσευχή.
Παρ’ όλα αυτά αδιάλειπτη παροχή φιλοξενίας σε αμέτρητους προσκυνητές καθημερινά. Φροντίδα να διαμείνουν όσο καλύτερα είναι δυνατόν, και να γίνουν κοινωνοί της ζωής τους έστω στον ελάχιστα εφικτό βαθμό που μπορεί αυτό να συμβεί. Και να επηρεαστούν για την αξία της πνευματικότητας που οι ίδιοι πρεσβεύουν.
Η δύναμη της ομάδας
«Οι δυσκολίες αυτές είναι πραγματικές, και δεν παύουν να ισχύουν τόσο για τους μοναχούς, όσο και τις μοναχές» εξηγούσε ο φίλος μου στη συζήτησή μας. «Αν έπαιρνε κανείς έναν κοινό άνθρωπο, που έχει μάθει να ζει όπως όλοι μας στις πόλεις -και όχι μόνο- και του ζητούσε να κάνει μια ζωή όπως οι μοναχοί, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα κατέρρεε» συνέχισε. «Νομίζω όμως ότι ξέρω το λόγο που οι μοναχοί όχι μόνο δεν καταρρέουν, αλλά γίνονται όλο και πιο δυνατοί, όσο περνά ο χρόνος και έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερες δυσκολίες».
Η άποψη του Γιώργου ήταν ξεκάθαρη. Αν βάλεις έναν άνθρωπο να αντιμετωπίσει ένα βουνό από δυσκολίες, το φυσικό αποτέλεσμα είναι να γονατίσει αργά ή γρήγορα. Αν όμως τον τοποθετήσεις με μια ομάδα μπροστά σε οποιαδήποτε αντιξοότητα, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Θα επιτύχει να λύσει προβλήματα, να ξεπεράσει εμπόδια, να βρει δύναμη εκεί που πάει να λυγίσει. Είναι το παράδειγμα των υπολοίπων που τον διδάσκει, είναι η αδελφικότητα των άλλων μελών της ομάδας που τον στηρίζουν, είναι ο κοινός στόχος και το όραμα που τον οδηγούν.
Ανάλογα συμβαίνουν και στην προσωπική, αλλά και την επαγγελματική ζωή. Μια επιχείρηση που φροντίζει να υποστηρίζει την ύπαρξη υγιών ομάδων, πετυχαίνει πολλά που για άλλες είναι ακατόρθωτα. Και υγιείς ομάδες είναι εκείνες όπου υπάρχουν κοινοί στόχοι -γιατί όχι όραμα- που ο εγωισμός περιττεύει, που η συναδελφικότητα υπερισχύει, που η υποστήριξη του ενός από τους άλλους είναι τρόπος ζωής, που οι ανώτεροι δίνουν το παράδειγμα σωστής επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Η αλήθεια είναι ότι αν αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες μόνος, είσαι δυνατός. Αν το κάνεις με άλλους, αδιανόητα δυνατός. Σε κάθε περίπτωση.
* Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών