
Μια ασυνήθιστη δίκη βρίσκεται προ των πυλών στο Μαϊάμι, με τον πρώην εκλεγμένο ηγέτη των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Andrew Fahie να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μια σειρά από παράνομες πράξεις.
Ο Fahie συνελήφθη το 2022 και οι αμερικανικές αρχές λένε ότι υποσχέθηκε σε έναν πληροφοριοδότη που εργαζόταν μυστικά για τις ΗΠΑ ότι θα επέτρεπε στα παράνομα ναρκωτικά που προορίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες να περάσουν από τα λιμάνια της επικράτειάς του, έναντι αμοιβής. Ο ίδιος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Μαϊάμι και δηλώνει αθώος.
Όπως επισημαίνει ο Economist η «μυρωδιά» της σάπιας διακυβέρνησης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το νησί το Καραϊβικής. Για τέσσερις δεκαετίες μια περιοχή με μόλις 33.000 κατοίκους είχε γίνει διάσημη στον επιχειρηματικό κόσμο. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μας έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά», λέει ο Natalio Wheatley, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Fahie στην πρωθυπουργία. Όμως τον τελευταίο καιρό, οι παγκόσμιες προσπάθειες που αποσκοπούν στην εκκαθάριση της φοροδιαφυγής έχουν επιβαρύνει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του τροπικού παραδείσου. ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε σύγκριση με το 2011.
Η φοροαποφυγή των πολυεθνικών επιχειρήσεων
Σχεδόν κάθε βράχος στην Καραϊβική έχει επιδιώξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να δημιουργήσει τα κατάλληλα δεδομένα για off-shore επιχειρήσεις. Οι Μπαχάμες ήταν οι πρώτες που το κατάφεραν και αυτές τις μέρες κερδίζει περίπου το 10-15% του ΑΕΠ από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα από την ιδιωτική τραπεζική. Αλλά τα μέρη που εξαρτώνται περισσότερο από τις off-shore είναι τα νησιά Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και οι Βερμούδες. Και τα τρία είναι αυτοδιοικούμενα εδάφη της Βρετανίας, που εξαρτώνται από αυτήν για άμυνα και διπλωματία, αλλά σε όλα τα άλλα θέματα είναι υπεύθυνα για τις δικές τους υποθέσεις.
Μάλιστα, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι είναι ιδιαίτερα εξαρτώμενες από τις υπεράκτιες χρηματοοικονομικές και εταιρικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν το ένα τρίτο του ΑΕΠ και υποστηρίζουν περίπου το ένα πέμπτο όλων των θέσεων εργασίας.

Φορολογικοί παράδεισοι
Απατεώνες και φοροφυγάδες
Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, τα υπεράκτια κέντρα στην Καραϊβική παρέχουν ένα πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο με χρήσιμες και νόμιμες υπηρεσίες. Ωστόσο, είναι γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο τα νησιά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από απατεώνες και φοροφυγάδες. Το Tax Justice Network, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, εικάζει ότι οι φωνές που αφορούν χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Καραϊβική και τις Βερμούδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των 472 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χάνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.
Αυτό το πάρτι δισεκατομμυρίων απειλείται τώρα από ένα νέο κύμα θέσπισης κανόνων. Στην Καραϊβική, δύο πρωτοβουλίες είναι επί του παρόντος στο επίκεντρο. Το πρώτο σχετίζεται με την εταιρική διαφάνεια. Το 2016 η Βρετανία άρχισε να δημοσιεύει, σε μια δημόσια βάση δεδομένων, τις ταυτότητες όλων των κατόχων μιας εταιρείας στην ηπειρωτική χώρα. Ηταν η πρώτη μεγάλη χώρα που το έκανε. Τώρα θέλει τα υπερπόντια εδάφη της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Η ιδέα είναι ότι το να επιτραπεί σε δημοσιογράφους και ΜΚΟ να συλλέγουν αρχεία που προς το παρόν διατίθενται μόνο στην αστυνομία και σε άλλες αρμόδιες αρχές θα διευκολύνει τον εντοπισμό της φορολογικής κατάχρησης και της απάτης.
Μια δεύτερη πίεση είναι η παγκόσμια συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο που συμφώνησαν περίπου 130 χώρες το 2021. Για χρόνια οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν νομικά κενά για να δηλώσουν κέρδη σε φορολογικά καταφύγια που χρεώνουν ελάχιστο ή μηδενικό φόρο. Στο μέλλον, οι εταιρείες που το κάνουν αυτό θα υποχρεώνονται να πληρώνουν επιπλέον οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται. Ένας άλλος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι θα καταλήξουν να πληρώνουν τουλάχιστον 15% φόρο επί των κερδών τους.
Ένας παγκόσμιος φόρος θα μπορούσε να μειώσει τα κίνητρα για τις μεγάλες εταιρείες να στήσουν παραρτήματα σε μέρη με φοίνικες, αλλά μάλλον δεν θα τα εξαλείψει εντελώς. Οι Μπαχάμες και οι Βερμούδες μιλούν για αύξηση των φόρων για τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες: εάν οι πολυεθνικές αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα, όπως πιστεύουν, μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσουν να βάλουν στην τσέπη πολλά χρήματα. Τα νησιά Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι εξακολουθούν να εξετάζουν το πώς θα απαντήσουν.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη