
Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τα δύο ανταγωνιστικά υποκαταστήματά της στα δυτικά και τα ανατολικά επανενώνονται μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Ο διοικητής Sadiq al-Kabir έκανε την ανακοίνωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Τρίπολη μετά από συνάντηση με τον υποδιοικητή Mari Muftah Rahil και τους επικεφαλής των τμημάτων τόσο από το υποκατάστημα της Τρίπολης όσο και της Βεγγάζης.
Η τράπεζα είχε χωριστεί από το 2014, μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων κεντρικών γραφείων στην Τρίπολη και μιας άλλης στην Bayda στα ανατολικά της χώρας που ελέγχονται από τον Χαφτάρ. Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης απειλεί να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την ενίσχυση της απόδοσης αυτού του ζωτικού κυρίαρχου ιδρύματος, καθώς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενσωμάτωση και την ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας και δημοσιοποίησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή μας», έγραψε ο πρωθυπουργός Abdulhamid AlDabaiba στο X (πρώην Twitter) και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης για ενοποίηση του θεσμού της τράπεζας και τους προτρέπω να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την προηγούμενη διαίρεση».

Εθνικό διχασμός
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα «συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι συνέπειες του διχασμό».
Η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε την πρόθεσή της να προχωρήσει προς την επανένωση τον Ιανουάριο του 2020 ως μέρος μιας ειρηνευτικής προόδου μετά την κατάπαυση του πυρός και έδωσε εντολή στην Deloitte να βοηθήσει στη μετάβαση. Η διαδικασία για την επανένωση της κεντρικής τράπεζας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021.
Το CBL με έδρα την Τρίπολη επιβλέπει τα σημαντικά έσοδα από πετρέλαιο της Λιβύης, η οποία διαθέτει τα πιο άφθονα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της κατανομής των κεφαλαίων μεταξύ κρατικών και κυβερνητικών φορέων.
Η ύπαρξη δύο ανταγωνιστικών κλάδων έχει εμποδίσει την εφαρμογή μιας ενιαίας νομισματικής πολιτικής και το λιβυκό δηνάριο έχει υποχωρήσει απότομα μετά την εξέγερση του 2011.


Latest News

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή