Η Ουκρανία είναι κοντά στην οριστικοποίηση ενός σχεδίου με παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και ταξιδεύουν μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Ολεξάντρ Γκρίμπαν, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους Financial Times τη Δευτέρα ότι η συμφωνία «επί του παρόντος συζητείται ενεργά» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών τραπεζών και των διεθνών ασφαλιστικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένης της του Lloyd’s του Λονδίνου .

Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να καλύψει πέντε έως 30 πλοία έναντι ζημιών που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Γκρίμπαν.

Σκληραίνει το πόκερ στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Σύμφωνα με τους FT, ο κίνδυνος θα επιμεριστεί μεταξύ των ασφαλιστών και μιας τοπικής κρατικής τράπεζας, με το δημόσιο τμήμα του κινδύνου να υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο οδικής κυκλοφορίας της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία είχε υποστηρίξει ο ΟΗΕ, και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτάρι και άλλα προϊόντα μέσω των λιμανιών της. Μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν από και προς τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως στρατιωτικοί στόχοι.

Βολές

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές και επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα που η Ουκρανία προσδιόρισε ως τουρκικό, σε μια πράξη που «ισοδυναμεί με πειρατεία», σύμφωνα με τον Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ .

Όμως την Παρασκευή, ένα φορτηγό πλοίο πραγματοποίησε με επιτυχία το ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο. Ο γερμανο-κινέζος ιδιοκτήτης Joseph Schulte, ο οποίος ήταν κολλημένος στο νότιο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας επί ενάμιση χρόνο, έκανε το ταξίδι προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας παρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει προσωρινούς διαδρόμους από και προς τα λιμάνια αυτά της Μαύρης Θάλασσας σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της Μόσχας και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.

Λιμάνια

Η κυκλοφορία στα λιμάνια που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τη μεταφορά σιτηρών του ποταμού Δούναβη στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε σιλό και μονάδες μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων προϊόντων, με βάση δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που επικαλείται ο ιστότοπος Maritime Executive.

Ουκρανία: Ράλι στο σιτάρι μετά τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και απειλές κατά της ναυτιλίας έχουν ήδη κλείσει λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Οδησσό, καθιστώντας τους τερματικούς σταθμούς του ποταμού Δούναβη στο Ρένι και το Ιζμαήλ τις μόνες επόμενες επιλογές για θαλάσσιες εξαγωγές, όπως αναφέρεται. Αυτά τα δευτερεύοντα λιμάνια είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν τις μεγάλες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά μέχρι τώρα αποτελούσαν μια καλή εφεδρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20