
Από την ημέρα που αναγνωρίστηκε η φέτα ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) μέχρι σήμερα, αποτελεί αντικείμενο μεγάλων εμπορικών συγκρούσεων σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι ισχυρό εμπορικό όνομα.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 3.500 προστατευόμενες ονομασίες εκ των οποίων πάνω από 300 τυροκομικά προϊόντα ανάμεσά τους και η ελληνική φέτα. Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι μια εύρωστη αγορά, αυτό σημαίνει χαμένους τζίρους για επίδοξους εξαγωγείς προς της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «WSJ», οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων στις ΗΠΑ ανησυχούν και διαμαρτύρονται.
Ελιά, ελαιόλαδο και φέτα από τον τόπο μας – Τα «δυνατά χαρτιά» των ελληνικών εξαγωγών
Οι ΗΠΑ
Για τη φέτα η χρησιμοποίηση του όρου εντός της αμερικανικής αγοράς και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ «ροκανίζει» εξαγωγές και αλλοιώνει την εικόνα του παραδοσιακού ελληνικού τυριού στο εξωτερικό. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου της τυροκομίας, σήμερα στις ΗΠΑ εξάγεται περίπου το 5%-6% του συνόλου των εξαγόμενων ποσοτήτων φέτας από την Ελλάδα και εάν δεν υπήρχε σύγχυση στους καταναλωτές η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ήταν μεγαλύτερη δίνοντας σημαντικές προοπτικές στις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις στη μεγάλη αυτή αγορά. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για άλλες χώρες εκτός της ΕΕ όπου μπορεί να χρησιμοποιείται η ονομασία φέτα.
Με δεδομένο ότι έως το 2030 η παγκόσμια αγορά λευκού τυριού που χρησιμοποιεί την ονομασία φέτα, εκτός της ΕΕ, θα φτάσει τα 19 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 μπορεί κανείς να αναλογιστεί τις προοπτικές που υπάρχουν για τους Έλληνες παραγωγούς που σήμερα κατέχουν ένα μικρό κομματάκι από το «βαρέλι».
Η αναμέτρηση που υποβόσκει μεταξύ EE και ΗΠΑ για τα προστατευόμενα προϊόντα που διακινούνται εντός των τειχών της Γηραιάς Ηπείρου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον πόλεμο μεταξύ του λευκού τυριού και της ελληνικής «Φέτας».
Δεν είναι μυστικό ότι μεγάλες επιχειρήσεις από την Αμερική, αλλά και άλλες χώρες, θα ήθελαν πολύ τα προϊόντα τους να βρίσκονται με αυτή την ονομασία στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς τους περιορισμούς που σήμερα τίθενται, εξαιτίας της κατοχύρωσης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης για ορισμένα τρόφιμα και ποτά.

Οι εξαγωγές
Μόνο το 2022 οι εξαγωγές φέτας στην παγκόσμια αγορά ξεπέρασαν τα 605 εκατ. ευρώ σε αξία, από το σύνολο των 750 εκατ. ευρώ για όλα τα τυροκομικά προϊόντα, με πιο δυνατές αγορές εκείνες στις οποίες υπάρχουν ελληνικές κοινότητες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, Σουηδία και Μ. Βρετανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρυσι εξήχθη πάνω από το 65% των 127.000 τόνων που ήταν η συνολική παραγωγή και σε υψηλές τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο 9μηνο του 2022 έφτασαν τους 71.877 τόνους, αυξημένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι πρώτες που έθεσαν το θέμα με την κατάθεση του φακέλου από την Ελλάδα το 1994 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζητούσε την αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ.
Όμως και μετά το 2002 όταν η «φέτα» καταχωρίστηκε πλέον στο μητρώο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης της ΕΕ συνέχισε να δέχεται «αμφισβητήσεις» και μόλις το 2022 εκδόθηκε δικαστική απόφαση η οποία βάζει τέλος σε αμφισβητήσεις και απαγορεύει τη χρήση της ονομασίας εντός της ΕΕ στην περίπτωση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές παραγωγής που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»


Latest News

Aγγ. Κρητικός στον ΟΤ: «Ιδανικό το ταίριασμα με τον Μασούτη» – Γιατί είναι αισιόδοξος για το deal
Πεπεισμένος για την ολοκλήρωση του deal με τον Μασούτη εμφανίζεται ο Άγγελος Κρητικός – Τι απαντά στον ΟΤ για τα καταστήματα, τις υποδομές logistics και τους εργαζόμενους

Έως τον Ιούνιο το λανσάρισμά της Snappi από την Πειραιώς – Στόχος οι 100.000 πελάτες το 2025
Σύμφωνα με την CEO της Snappi Γκαμπριέλα Κίντερτ, κεντρικό στόχο του επιχειρησιακού της πλάνου αποτελεί η προσέλκυση 100.000 πελατών έως και το τέλος της εφετινής χρονιάς στην ελληνική αγορά

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο