Οι προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ανοίξει την όρεξη για εκδόσεις ομολόγων, πέραν των προγραμματισμένων, έπειτα και από το μπαράζ των διεθνών εκτιμήσεων για προσεχείς αναβαθμίσεις. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα ετοιμάζει ακόμα τρεις εκδόσεις, οι οποίες είναι μία Σεπτέμβριο, μία Οκτώβριο και μια ακόμα για το Νοέμβριο.

Πριν από περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είχε μπει η συζήτηση για ένα ακόμα ομόλογο, το οποίο θα είχε στόχευση τους μικροεπενδυτές. Δηλαδή, μία ακόμα έκδοση, που θα αφορά ένα «λαϊκό» ομόλογο, με επιτόκιο που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και θα απευθύνεται σε ελληνικά νοικοκυριά.

Η πρόταση φαίνεται να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, καθώς το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται επιφυλακτικό. Καταρχάς, ως προς το σήμα που θα δώσει στις αγορές για εσωτερικό δανεισμό, φέρνοντας μνήμες PSI. Δεύτερον, δεν αποτελεί μία κίνηση η οποία μπορεί να προσφέρει στο εκδοτικό σχεδιασμό της χώρας και στους μικροεπενδυτές.

Εξάλλου, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από εσωτερικό δανεισμό, όπως ίσχυε το 2008 με την τελευταία έκδοση τέτοιου ομολόγου ενώ έχει στα ταμεία το υψηλό ποσό των 36 δισ. Ευρώ.

Επίσης, η χώρα έχει ολοκληρώσει το αρχικό της  δανειακό πρόγραμμα για το 2023 και ο ΟΔΔΗΧ πρόσθεσε άλλες 4 εκδόσεις για το δεύτερο εξάμηνο συνολικής αξίας περί τα 2 δισ. Ευρώ. Ερώτημα, όμως παραμένει ακόμα αν θα εκδοθεί εντός τους έτους το πράσινο ομόλογο, το οποίο ενδεχομένως να παραταθεί για τις αρχές του 2024, αντί για τα τέλη του 2023.

Αυτό θα το αποφασίσει ο ΟΔΔΗΧ και βάσει των συνθηκών στις αγορές με την υπόθεση να μην χαρακτηρίζεται ως εύκολη καθώς συνδέεται με αντίστοιχα «πράσινα» projects. Να σημειωθεί ότι το πρώτο “πράσινο” ομόλογο εκδόθηκε το 2009 από την Παγκόσμια Τράπεζα και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 250 δισ. δολάρια στις διεθνείς αγορές.

Επενδυτική βαθμίδα

Η αγορά ομολόγων έχει αποτιμήσει πάντως την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Αντικατοπτρίζεται στις θετικές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων όπου το δεκαετές ομόλογο, που αποτελεί βαρόμετρο βρίσκεται κάτω από το 3,8%.  Το  δημόσιο δανείζεται φθηνότερα  από χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Κροατία, η Λετονία κλπ.  Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με  15ετές  ομόλογο από τον ΟΔΔΗΧ, μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,45%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας