Η Κίνα θέλεις να εισχωρήσει στη νέα τεχνολογία του metaverse αλλά με τρόπο που θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Πεκίνου. Ουσιαστικά, η κινεζική κυβέρνηση θέλει να ορίσει τους όρους του παιχνιδιού.
Το Politico είχε την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση στις κινεζικές προτάσεις ρύθμισης, που συντάχθηκαν από τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό φορέα China Mobile. Αυτό που προτείνεται από την κινεζική κρατική εταιρεία είναι ένα «σύστημα ψηφιακής ταυτότητα» για κάθε έναν από τους χρήστες των διαδικτυακών εικονικών κόσμων, δηλαδή του metaverse.
Το μέλλον της εργασίας βρίσκεται στο Metaverse – Τι πιστεύει η γενιά Ζ
Συνέστησαν ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα πρέπει να λειτουργεί με «φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά» που περιλαμβάνουν μια σειρά από σημεία προσωπικών δεδομένων, όπως το επάγγελμα των ανθρώπων, «αναγνωρίσιμα σημάδια» και άλλα χαρακτηριστικά. Πρότειναν επίσης οι πληροφορίες αυτές να αποθηκεύονται «μόνιμα» και να μοιράζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου «για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας του εικονικού κόσμου».
Χαρακτηριστικό των προτάσεων είναι το παράδειγμα ενός «επιβλαβούς χρήστη», ο οποίος «διαδίδει φήμες και προκαλεί χάος στο metaverse», τον οποίο όμως το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα επέτρεπε στην αστυνομία να τον εντοπίσει και να τον τιμωρήσει άμεσα.
Κυβερνητικά ελεγχόμενο διαδίκτυο
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος των συζητήσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας και αξιωματούχων της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), του οργανισμού τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών που θέτει παγκόσμιους κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας.
Κινέζοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς έχουν επιδιώξει να θέσουν παγκόσμια πρότυπα για τις νεοσύστατες τεχνολογίες στην ITU, αναφέρει το Politico, μια στρατηγική για την οποία έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν δυτικοί αξιωματούχοι, καθώς η Κίνα επιδιώκει να προωθήσει μια κυβερνητικά ελεγχόμενη εκδοχή του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών. Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το 2020 για παρόμοιες προσπάθειες του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei να ξαναγράψει τον τρόπο λειτουργίας των πρωτοκόλλων του διαδικτύου, ενός βασικού δομικού στοιχείου της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης.
Το metaverse περιγράφεται συχνά ως ένα αναδυόμενο δίκτυο συνδεδεμένων εικονικών κόσμων που τροφοδοτούνται από την εικονική πραγματικότητα, την επαυξημένη πραγματικότητα και τις προσομοιώσεις στην οθόνη. Οι πρώτες εφαρμογές του περιλαμβάνουν διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια, τηλεδιασκέψεις και εικονικές ζωντανές εκδηλώσεις. Η ιδέα έχει την ισχυρή υποστήριξη του τεχνολογικού γίγαντα Meta με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος το 2021 μάλιστα μετονομάστηκε από το προηγούμενο όνομά του Facebook σε Meta για να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή του στη δημιουργία του metaverse – αν και ο θόρυβος γύρω από αυτό το όραμα έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.
Τι «είδαν» οι εμπειρογνώμονες
Οι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν την κινεζική πρόταση κατόπιν αιτήματος του Politico δήλωσαν ότι κινδυνεύουν με παραβίαση οι αρχές της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας σύνδεσης που έχουν γίνει χαρακτηριστικά του διαδικτύου όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι δυτικοί πολίτες.
«Η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, η παροχή σε κάθε άνθρωπο μιας μοναδικής ψηφιακής ταυτότητας που θα περιλαμβάνει κοινωνικά χαρακτηριστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το επάγγελμα – ακούγεται πολύ σαν το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας», δήλωσε στο Politico η Chris Kremidas-Courtney, ανώτερη συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe των Βρυξελλών.
Η κινεζική κυβέρνηση πρότεινε τα συστήματα κοινωνικής πίστωσης το 2014 – έναν μηχανισμό για τη βαθμολόγηση της αξιοπιστίας των πολιτών σε διάφορους τομείς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε άτομα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα των δημόσιων υπηρεσιών για ό,τι θεωρείται κακή συμπεριφορά – και έχει υιοθετηθεί σταδιακά από κυβερνητικές υπηρεσίες και τοπικούς αξιωματούχους σε τομείς όπως οι δημόσιες μεταφορές, τα ταξίδια και η πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ένα έγγραφο που δημοσίευσε η κινεζική κεντρική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2022 περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο για την τελική ανάπτυξη του συστήματος σε ενιαία εθνική κλίμακα.
Όπως σημειώνει το Politico η China Mobile δεν σχολίασε το σχετικό δημοσίευμα. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας με βάση τους μεμονωμένους συνδρομητές. Διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2021 μετά από εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευσε τις αμερικανικές επενδύσεις σε εταιρείες που βοηθούν τον κινεζικό στρατό.
Kούρσα για την τεχνολογική υπεροχή
Η ITU, ως οργανισμός του ΟΗΕ, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό των βασικών κανόνων για τις παγκόσμιες τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογικές υποδομές. Έχει μετατραπεί σε βασικό πεδίο γεωπολιτικών διαμάχης για το μέλλον του διαδικτύου, ιδίως μεταξύ της Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη.
Η ομάδα εστίασης στο metaverse της ITU ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και προορίζεται να αποτελέσει το κεντρικό φόρουμ για ρυθμιστικές αρχές, ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να επεξεργαστούν τα πρότυπα για ένα υποθετικό καθηλωτικό διαδίκτυο.
Η China Mobile υπέβαλε την πρόταση στις 5 Ιουλίου, στη δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας εστίασης metaverse της ITU που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη. Πιθανότατα θα ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Γενεύη.
Ένας εμπειρογνώμονας τεχνολογίας που συμβάλλει στην ομάδα εστίασης metaverse της ITU και είναι εξοικειωμένος με το θέμα, δήλωσε στο Politico ότι οι κινεζικοί οργανισμοί καταθέτουν περισσότερες προτάσεις από ό,τι οι αμερικανικοί ή οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες και ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να δώσει στο Πεκίνο πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα. «Προσπαθούν να παίξουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για τις συζητήσεις. «Όταν έρθει η μεταβίβαση, θα πουν: “Αυτά είναι τα πρότυπα”».
«Φανταστείτε ένα metaverse όπου τα πρωτόκολλα ταυτότητάς σας καθορίζονται και παρακολουθούνται από τις κινεζικές αρχές. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί – Είναι αυτό το είδος του (εικονικού) κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε;”, συμπλήρωσαν.
Η Kremidas-Courtney δήλωσε ότι η Κίνα σχεδιάζει να γίνει «ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη του metaverse», μια τεχνολογία που συμβαδίζει με το σχέδιό της για ένα κρατικά ελεγχόμενο ψηφιακό κόσμο. Ο καθορισμός προτύπων είναι το πρώτο βήμα σε αυτόν τον οδικό χάρτη. «Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς το μέλλον, θέτεις τα πρότυπα γι’ αυτό», δήλωσε η Kremidas-Courtney.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες επισήμαναν ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να αναλάβει το προβάδισμα στις εργασίες του οργανισμού του ΟΗΕ πλήττουν το κύρος του οργανισμού σε όλο τον κόσμο.
«Η ITU είναι ο οργανισμός [τυποποίησης] στον οποίο η Κίνα έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο Ματ Σίχαν, συνεργάτης του think tank Carnegie Endowment for International Peace, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το έργο της Κίνας στους οργανισμούς τυποποίησης.
«Οι κινεζικοί φορείς τον κατακλύζουν με κακές προτάσεις, συχνά επειδή λαμβάνουν κυβερνητικές επιδοτήσεις για την κατάθεσή τους. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι οι [αμερικανικές και ευρωπαϊκές] τεχνολογικές εταιρείες απλώς δεν δίνουν πλέον σημασία στα πρότυπα της ITU», δήλωσε στο Politico.
Latest News
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.
SOS για τα SMS
Η χρήση των SMS για προσωπική επικοινωνία έχει πάρει την κατιούσα. Εξακολουθούν πάντως να παίζουν σημαντικό ρόλο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4
Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί