Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από την πορεία των επιμέρους κλάδων της οικονομίας έδειξαν ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην περιοχή είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,68% στις 7.330 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 15.728 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,08% στις 7.246 μονάδες.

Wall Street: Περιμένει την Nvidia

Ένας άλλος αδύναμος PMI για την ευρωζώνη επιβεβαίωσε την αδυναμία στην οικονομία της περιοχής, με την ύφεση να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την περιοχή, σύμφωνα με την ING. Τους τελευταίους μήνες, ο PMI έχει δείξει μια επιδεινούμενη εικόνα της δραστηριότητας της ευρωζώνης και τα στοιχεία του Αυγούστου δεν διαφέρουν. Ο σύνθετος PMI έπεσε από το 48,6 στο 47 με τον PMI υπηρεσιών να πέφτει επίσης κάτω από το 50.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές ανέμεναν τα αποτελέσματα της Nvidia, την εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα την Καλιφόρνια. Είναι ένας όμιλος που έχει απασχολήσει τις αγορές φέτος, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τον κλάδο που υποστηρίζει μεγάλους τομείς της οικονομίας πλέον. Άλλωστε, οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 200% φέτος λόγω του θορύβου γύρω από τη χρησιμότητα της στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τώρα, η Roche σημείωσε άλμα 3,7% αφού η ελβετική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι έλαβε γνώση μιας ακούσιας αποκάλυψης σε μελέτη της νέας ανοσοθεραπείας της για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που χρησιμοποιεί μια πειραματική κατηγορία φαρμάκων γνωστή ως anti-TIGIT.

Επίσης, η Societe Generale κέρδισε 1% μετά την αναβάθμιση της γαλλικής τράπεζας από τη Morgan Stanley σε “overweight” από “equal-weight”.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Γερμανίας. Ο γερμανικός δείκτης PMI Composite Output υποχώρησε τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 44,7, υποχωρώντας από 48,5 τον περασμένο μήνα.

Εκτός της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 τον Αύγουστο. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI Composite διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση κατά 2,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχύρωσε τα κέρδη

Επαναφορά στη ζώνη των 1.290 μονάδων έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπέκυψε στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διημέρου, υπό το βάρος μάλιστα και της επιδείνωσης του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,52% στις 1.293,73 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 73 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές