Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι «πηγές» οι οποίες μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης και για τα αναχώματα κατά της ακρίβειας. Παρά τη μαγιά για σχηματισμό «λευκής» δημοσιονομικής τρύπας, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.

Αιτία είναι μία σειρά αβεβαιοτήτων, οι οποίες συνοδεύουν τον φετινό χειμώνα, αν και από την κυβέρνηση έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι σενάρια για στοχευμένα μέτρα που αφορούν τη στήριξη των ευάλωτων και συνταξιούχων.

«Ανοίγει η όρεξη» για ελληνικά ομόλογα – Το σχέδιο για έκτακτες εκδόσεις

Από τη μία, υπάρχει η θετική εικόνα της πορείας των φορολογικών εσόδων, που δίνουν αισιοδοξία για να ανοίξει η κυβέρνηση το πουγκί των νέων μέτρων. Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι προβλέψεις για νέο κύμα ακρίβειας από το φθινόπωρο.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για συνέχιση της στοχευμένης στήριξης, ενώ το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται πιο συγκρατημένο. Αποτελεί βασικό στόχο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ φρένο βάζει και η στροφή της ευρωζώνης στη συγκράτηση των δαπανών για το 2023-2024.

Οι κινήσεις είναι προσεκτικές και παρά τη θετική πορεία των εσόδων το βλέμμα είναι στον φετινό χειμώνα, ο οποίος κρύβει «παγίδες» εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος.

Εν μέσω πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα με στόχο να κλείσουν τα ζητήματα που θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Ετσι, στο επίκεντρο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

Δίνουν πόντους

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα αυξημένα έσοδα και κυρίως ο τουρισμός δίνουν πόντους για μία «λευκή τρύπα» η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600-700 εκατ. ευρώ και η οποία θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Χρηματοδότηση στη λευκή τρύπα θα δώσουν οι αυξημένες εισπράξεις και ειδικά του ΦΠΑ με τις προβλέψεις να δείχνουν τα έσοδα στα επίπεδα των 19-20 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, με όχημα την άνοδο του τουρισμού. Βασική πηγή για τα καλύτερα αποτέλεσμα είναι η υπέρβαση των εσόδων στον τουρισμό, τόσο σε επίπεδο εξαμήνου, όσο και τον Ιούνιο, έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και έναντι του 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν 6,17 δισ. ευρώ. Το μέγεθος συγκρίνεται με τα 4,98 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 και τα 5,41 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019. Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στις εκτιμήσεις για άνοδο των εσόδων εν μέσω θέρους προκειμένου να χτίσει τη λευκή τρύπα για τα μέτρα στήριξης των επόμενων μηνών.

Κλειδί είναι οι καλοκαιρινοί έλεγχοι και τα αισιόδοξα μηνύματα που δίνουν οι επισκέψεις με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 10%-12% υψηλότερη επίδοση στον ΦΠΑ από τα 17,9 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί στο πρώτο δεκάμηνο πέρυσι.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτό θα μεταφραστεί ως μία έξτρα δυναμική στο κυβερνητικό μαξιλάρι περί του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.

Πηγή: Εντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα

Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε καταναλωτές, ασφαλιστική πίστη και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»