Θα νιώσει ο υπόλοιπος κόσμος τον αποπληθωρισμό της Κίνας;
Η πτώση των τιμών θα μειώσει το κόστος των εισαγωγών, αλλά είναι απίθανο να έχει δραματικό αντίκτυπο
Τα οικονομικά δεινά του Πεκίνου επιβαρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφότου η Κίνα ανακάλυψε ότι είχε πέσει σε αποπληθωρισμό. Οι ειδήσεις υπογραμμίζουν πώς η χώρα αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη μετά την έξοδο από τα εκτεταμένα lockdown για την Covid.
Αλλά θα έχει η πτώση των τιμών αντίκτυπο πέρα από τα σύνορα της Κίνας, σε μέρη όπου ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ότι θα διαρκέσει μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού;
Προς το παρόν, οι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχει ελάχιστος λόγος ανησυχίας, καθώς:
Ο κινεζικός αποπληθωρισμός είναι πιθανό να αποδειχθεί προσωρινός
Ο αποπληθωρισμός είναι πρωτίστως μια ανησυχία όταν είναι διάχυτος και προκαλείται από εταιρείες που απεγνωσμένα θέλουν να πουλήσουν σε καταναλωτές που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν επειδή έχουν περάσει δύσκολες στιγμές.
Αυτό δεν περιγράφει ούτε την οικονομία της Κίνας ούτε τις κινήσεις των τιμών της.
Η οικονομική ανάκαμψη μετά την επαναλειτουργία έχει απογοητεύσει – ο τομέας των ακινήτων παραμένει μια σοβαρή ανησυχία – αλλά η παραγωγή εξακολουθεί να αυξάνεται και μια επέκταση κοντά στο 5% φέτος είναι ακόμα στα χαρτιά.
«Η ανάκαμψη της κατανάλωσης της Κίνας παραμένει ήπια και άνιση, αλλά απέχει πολύ από τον αποπληθωρισμό τύπου Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ντάνκαν Ρίγκλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Pantheon Macroeconomics, αναφερόμενος στην εμπειρία δεκαετιών της χώρας με την πτώση των τιμών.
Ενώ οι κινεζικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,3% το έτος έως τον Ιούλιο, μια μικρή πτώση του κόστους σημειώθηκε επίσης το 2021. Τώρα όπως και τότε, ο αποπληθωρισμός φαίνεται προσωρινός – περισσότερο αποτέλεσμα των επιπτώσεων της βάσης παρά τυχόν βαθιών προβλημάτων.
Μόνο τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2% και αυξήθηκαν κατά 0,5% τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Ο εμφανιζόμενος στις μετρήσεις αποπληθωρισμός προέκυψε επειδή οι τιμές — ιδιαίτερα του χοιρινού κρέατος, το οποίο έχει μειωθεί κατά 26% τους τελευταίους 12 μήνες — δεν ανέβηκε με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε το 2022, όταν η Κίνα υπέστη πολλά μεγάλα lockdown.
Ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι η άνοδος του βασικού πληθωρισμού — ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια και θεωρείται καλύτερος δείκτης μέτρησης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές — από 0,4% τον Ιούνιο σε 0,8% τον Ιούλιο αποδεικνύει την έλλειψη εδραιωμένου αποπληθωρισμού στην Κίνα. «Στο βαθμό που η χρόνια αδυναμία ζήτησης εμφανίζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε θα φανεί στους βασικούς αριθμούς», είπε.
Ο πληθωρισμός σπάνια είναι τόσο μεταδοτικός όσο φαίνεται.
Ο κόσμος – εκτός της Κίνας – φαίνεται να βιώνει πληθωριστική έκρηξη τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών ήταν υψηλός στις περισσότερες χώρες, οι λόγοι διαφέρουν σημαντικά.
Οι αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν από τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να ήταν καθολικές. Όμως ενισχύθηκαν στις ΗΠΑ από την εξαιρετικά ισχυρή αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. Η αύξηση της ζήτησης ακολούθησε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση το 2020 και το 2021, όταν οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν έστειλαν μεγάλες επιταγές στα νοικοκυριά για την καταπολέμηση της κρίσης της Covid-19.
Η ισχυρή ζήτηση ήταν πολύ μικρότερο πρόβλημα στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτοί υπέφεραν πολύ περισσότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Ευρώπη, το «δάγκωμα» προήλθε από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Στις φτωχότερες χώρες, οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και το κόστος ενέργειας προκάλεσαν μεγαλύτερη άνοδο στο επίπεδο των τιμών.
Ο Πολ Ντόνοβαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, είπε ότι στην περίπτωση του κινεζικού αποπληθωρισμού, οι πιέσεις στις τιμές ήταν εξίσου πιθανό να αποδειχθούν «έντονα τοπικές».
Ενώ η τιμή των κινεζικών εισαγωγών ήταν πιθανό να μειωθεί ως αποτέλεσμα των οικονομικών δεινών της χώρας, ο Ντόνοβαν σημείωσε ότι «συμβαίνουν πάρα πολλά» στις εξαγωγές πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. «Γενικά το μεγαλύτερο μέρος της τιμής για κάτι που κατασκευάζεται στην Κίνα και πωλείται στις ΗΠΑ θα πληρωθεί από τους αμερικανούς εργαζομένους – σε έξοδα μεταφοράς ή διαφήμισης κ.λπ.», είπε.
Ο κινεζικός αποπληθωρισμός μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη
Το μεγάλο πρόβλημα πληθωρισμού, ειδικά στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες οικονομίες, ήταν το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών, η μείωση του βιοτικού επιπέδου και η πυροδότηση μιας διαδικασίας κατά την οποία οι εγχώριες εταιρείες προσπαθούν να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους αυξάνοντας τις τιμές και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να καλύψουν τη διαφορά.
Οι τιμές των κινεζικών εργοστασιακών προϊόντων ήταν 4,4% χαμηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε μικρό βαθμό, αυτό έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από μια πιο αδύναμη κινεζική οικονομία που θέτει λιγότερο ανταγωνισμό στις προμήθειες φυσικού αερίου καθώς προσαρμόζεται στο να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες.
Θα ήταν λάθος, φυσικά, να προτείνουμε ότι όλοι οι άλλοι επωφελούνται (τουλάχιστον λίγο) από μια αδύναμη κινεζική οικονομία.
Η Κίνα έχει συμβάλει κατά 40% στους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Ντεβάλ Τζόσι, επικεφαλής στρατηγικής στην BCA Research. Οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα στο Πεκίνο θα επιβαρύνουν την παγκόσμια παραγωγή.
Αλλά αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις από τον κινεζικό αποπληθωρισμό φαίνονται διαχειρίσιμες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει