Σε μια εν πολλοίς φτωχή χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, η Κωνσταντινούπολη αναδεικνύεται πιο επιτυχημένη στην προσέλκυση  IPOs  φέτος από τα πολύ μεγαλύτερα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Μιλάνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύουν οι Financial Times, τριάντα εταιρείες προχώρησαν σε IPO στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης φέτος, αντλώντας συνολικά 1,9 δισ. δολάρια. Ο όγκος των συμφωνιών οδήγησε την Κωνσταντινούπολη στο top 10 παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εγγραφές, , μπροστά από πολύ μεγαλύτερα χρηματιστήρια στη Δυτική Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.

Οι FT τονίζουν ότι η επιτυχία της Τουρκίας, μαζί με αυτή άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Ρουμανία και η Ινδονησία, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο μια σειρά από μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια αποτυγχάνουν να προσελκύσουν μεγάλα κεφάλαια. Οι IPO στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έχουν συγκεντρώσει μόλις 967 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές στη Φρανκφούρτη έχουν συγκεντρώσει 1,1 δισ. δολάρια.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές το 2023

Η Τουρκία επωφελείται καθώς οι ντόπιοι μικροεπενδυτές γίνονται μέρος της αγοράς με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή. Ενώ το ξένο κεφάλαιο εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω ανησυχιών για τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι έμποροι λιανικής στρέφονται σε μετοχές με την ελπίδα να κερδίσουν μεγάλες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας πληθωριστικής κρίσης και της πτώσης της λίρας.

Πώς το σωσίβιο στη λίρα έγινε στοίχημα 124 δισ. που «στοιχειώνει» την Τουρκία

Ο αριθμός των επενδυτών σε μετοχές της Τουρκίας έχει υπερτετραπλασιαστεί σε 5,1 εκατομμύρια από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με την Ένωση Κεφαλαιαγορών της Τουρκίας.

Η κούρσα στο χρηματιστήριο οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε άνοδο. Σύμφωνα με στοιχεία του FactSet, ο δείκτης αναφοράς Bist 100 σημειώνει άνοδο 318%,  η οποία σε όρους δολαρίου διαμορφώνεται σε 104%.

Στο παιχνίδι οι μικροπενδυτές

«Ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει στο παιχνίδι», σχολίασε ο Kerem Turunç, διευθύνων σύμβουλος στην τουρκική δικηγορική εταιρεία Turunç, που ειδικεύεται στις εταιρικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους εξετάζουν εταιρείες που βρίσκονται γενικά στον ίδιο χώρο και παρόμοιου μεγέθους και σκέφτονται “αν αυτοί οι τύποι μπορούν να το κάνουν, γιατί να μην μπορώ και εγώ;»

Οι νεοεισηγμένες εταιρείες έχουν γενικά μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα ο δείκτης IPO Bist, ο οποίος παρακολουθεί εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια, να καταγράφει άνοδο άνω του 550% σε όρους λίρας από την αρχή του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Ο τοπικός κύκλος εργασιών είναι απίστευτα υψηλός τώρα και αυτό έχει συμβάλει στον αριθμό των νέων εισαγωγών στην αγορά», υποστήριξε στους FT ο Tunç Yıldırım, επικεφαλής πωλήσεων θεσμικών μετοχών στην επενδυτική τράπεζα ÜNLÜ & Co με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ότι πολλοί τοπικοί επενδυτές βλέπουν τις μετοχές, όπως και τα αυτοκίνητα και τα σπίτια, ως βασικούς «τόπους αποθήκευσης των χρημάτων τους» σε ένα άκρως πληθωριστικό περιβάλλον.

Επίσης, επιχειρηματικά στελέχη αναφέρουν ότι οι εταιρείες θεωρούν δέλεαρ την προοπτική άντλησης κεφαλαίων στις αγορές μετοχών, καθώς οι ταχέως μεταβαλλόμενοι χρηματοοικονομικοί κανόνες και κανονισμοί έχουν δυσκολέψει πολλούς ομίλους να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό σε λογικά επιτόκια τα τελευταία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η αλυσίδα ντόνερ και κεμπάπ Baydöner συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια δολάρια στην Κωνσταντινούπολη. Μεγαλύτερες εταιρείες έχουν επίσης διαθέσει τις μετοχές τους, συμπεριλαμβανομένης της Kaleseramik, μιας εταιρείας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων που ελέγχεται από τον τουρκικό βιομηχανικό όμιλο Kale Group, ο οποίος συγκέντρωσε 101 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.

Ανησυχίες

Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες του κλάδου ανησυχούν ότι οι δυναμικές αγορές μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες οι μεμονωμένοι επενδυτές σπεύδουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις πιο πρόσφατες IPO, θα προσελκύσουν ορισμένες εταιρείες χαμηλότερης ποιότητας, δημιουργώντας νέα «εισηγμένα ζόμπι».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στις αγορές μετοχών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Turunç, είναι ότι το ποσοστό των μετοχικών βάσεων των εταιρειών που διατίθενται δημόσια τείνει να είναι πολύ χαμηλό, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των επενδυτών να ασκούν επιρροή στην εταιρική διαχείριση.

«Συνολικά η αγορά είναι πιο ενεργή από ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο θα έπρεπε», είπε ο Turunç. «Αυτός ο ακτιβισμός των μετόχων που βλέπετε στις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι εδώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή