Η Βρετανία είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις ποικίλες καλοκαιρινές ψυχαγωγικές διοργανώσεις της. Μουσικές συναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, το παλαιότερο τουρνουά τένις Wimbledon, οι διάσημες ιπποδρομίες του Epsom Derby και βέβαια θέατρα και όπερα είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Την ευκαιρία αυτής της ψυχαγωγίας δεν φαίνεται πως θέλουν να χάσουν οι Βρετανοί βουλευτές. Πόσο μάλλον, όταν η πρόσβαση σε τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι δωρεάν. Το θέμα αυτό θίγει με αποκλειστικό δημοσίευμά του ο Guardian, ο οποίος κάνει λόγω για εισιτήρια χιλιάδων λιρών σε 100 και πλέον βουλευτές της βρετανικής βουλής στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι το συνολικό κόστος εισιτηρίων και λοιπών δώρων ξεπέρασε τις 180.000 λίρες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τον Ιούλιο.

Στο… σκάκι επενδύει η κυβέρνηση Σούνακ – Κάνει «ματ» με τουλάχιστον 1 εκατ. λίρες

Coldplay και όπερα κάποια από τα «δώρα»

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντόουντεν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ είναι μόνο κάποιοι από τους βουλευτές της βρετανικής βουλής που δέχτηκαν δωρεάν εισιτήρια.

Οι δωρεάν παροχές προσφέρονται κυρίως από τράπεζες, πετρελαϊκές, εταιρείες στοιχηματισμού αλλά και μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός επιστήμης και τεχνολογίας Πολ Σκάλι δέχτηκε εισιτήρια για το Wimbledon αξίας 1.560 λιρών, από την πετρελαϊκή BP. Ο Κιρ Στάρμερ δέχτηκε από την μεγαλύτερη εταιρεία ιπποδρομιών Jockey Club εισιτήρια και πακέτο δώρου για το διάσημο Epsom Derby αξίας 3,716 λιρών και εισιτήρια αξίας 698 λιρών για συναυλία των Coldplay. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δέχτηκε εισιτήριο 600 λιρών για το Chelsea flower show από τον μεγάλο βρετανικό τραπεζικό όμιλο Lloyds.

Ο κίνδυνος των δωρεάν εισιτηρίων

Επισημαίνεται, ότι καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις τυπικά δεν παραβιάζει τους βουλευτικούς κανόνες δεοντολογίας. Στο καταστατικό αναφέρεται ότι, υποχρέωση των βουλευτών, μεταξύ άλλων, είναι να δηλώσουν εντός 28 ημερών την εκάστοτε προσφορά στο σχετικό μητρώο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι σχολιαστές όμως αναδεικνύουν ότι μια τέτοια νοοτροπία δώρων θέτει τους Βρετανούς βουλευτές πιο ευάλωτους στο να επηρεαστούν από τις εκάστοτε εταιρείες. H Ρόουζ Γούιφεν από τον Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας δήλωσε ότι «οι βουλευτές πρέπει να αναρωτιούνται κάθε φορά που δέχονται δώρα ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτά».

Το υπουργικό συμβούλιο εκ μέρους των βουλευτών απάντησε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη διαφάνεια για αυτό έκανε καίριες μεταρρυθμίσεις για το θέμα και πλέον δημοσιεύονται περισσότερα στοιχεία από ποτέ». Να αναφερθεί, ότι το ρεπορτάζ κάνει λόγο για πολλές περισσότερες χιλιάδες λίρες δωρεάν εισιτήριων. Ο ισχυρισμός έγκειται στο γεγονός ότι οι βουλευτές δεν χρειάζεται να δηλώσουν «δωράκια» που λαμβάνουν από τις εταιρείες, τα οποία κοστολογούνται κάτω των 300 λιρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα άλλο ρεπορτάζ των Times, λίγους μήνες πριν, είχε καταγράψει την ομολογία του Συντηρητικού βουλευτή, Σκοτ Μπέντον, πώς οι βουλευτές μπορούν να αποφύγουν τη δήλωση των δώρων που λαμβάνουν. Χαρακτηριστικά είχε πει, «δεν φαντάζεστε πόσες φορές έχω παρευρεθεί σε ιπποδρομίες με εισιτήριο που κοστίζει 295 λίρες».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του