Τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους στο πεδίο της ασφάλειας έχει βάλει στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής ρητορικής του το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις πυρκαγιές αλλά και την «επέλαση» των κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, με τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα να δηλώνει χθες χαρακτηριστικά πως «επικρατεί ένα γενικό έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα» κι ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά την «επιτελική» της ανεπάρκεια και τη διαχειριστική αναποτελεσματικότητά της».

Με αυτό το σκεπτικό, μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη πήραν χθες την απόφαση να καταθέσουν άμεσα ένα αίτημα προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, με θέμα τις πυρκαγιές. Θεωρώντας ότι οι απαντήσεις πρέπει να ζητηθούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα κενά συντονισμού, πρόληψης και αντανακλαστικών που υποστηρίζουν ότι καταγράφηκαν στην Πολιτική Προστασία.

Ελλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά τηρούν, ούτως ή άλλως, εξαρχής μια πάγια γραμμή επίθεσης στο επιτελικό κράτος, έχοντας τη θέση ότι η επικέντρωση της εξουσίας και της διοίκησης στο Μέγαρο Μαξίμου δημιούργησε, επί της ουσίας, μια κατάσταση στην οποία η επικοινωνιακή διαχείριση έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Επιπλέον, όπως τονίζουν πλέον όλο και πιο συχνά, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πλέον καινούργια και πολλές από τις κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί ανέδειξαν σοβαρές επιχειρησιακές αρρυθμίες. Αυτές, όπως λένε, γίνονται πλέον πολύ εμφανείς σε όλο το φάσμα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, ένα ζήτημα που, όπως έχουν διαπιστώσει, απασχολεί ιδιαιτέρως το κεντρώο ακροατήριο που καταγράφει ανασφάλεια για τις πυρκαγιές και προβληματισμούς για τις αποτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν και ως δύο κομβικά γεγονότα, για τα οποία δεν υπήρξε ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης, το δυστύχημα των Τεμπών και την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο που προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Αδυναμία ανάληψης πολιτικής ευθύνης

Τις τελευταίες μέρες, χαρακτηριστική ήταν η κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ηγεσία για την αποτυχία της Αστυνομίας να αποτρέψει τα αιματηρά επεισόδια οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, για τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι δεν υπήρξε καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την έλλειψη συντονισμού των προληπτικών ενεργειών. Ενδεικτικά, ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίαζε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία της χθες» και «αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, άρα δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος» ή ακόμη και ανοχής. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Παρόμοια ήταν κι η αποτίμηση του περιστατικού από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την υπογράμμιση ότι το αφήγημα «του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης».

Βασικός πόλος της αντιπολίτευσης

Αυτές οι δηλώσεις δίνουν μια πρόγευση από την αντιπολιτευτική στρατηγική που σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναντίον του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, για όλο το επόμενο διάστημα και τα κρίσιμα «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου στη Βουλή και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, προτεραιοποιώντας την αποτελεσματικότητα του κράτους, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει και πιο παραγωγική αντιπολίτευση, αλλά και ότι διαχωρίζει τη θέση του, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός προοδευτικός πόλος της αντιπολίτευσης που μπορεί να διεκδικεί και κεντρώα απεύθυνση.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ
Επικαιρότητα |

Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ

«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ την αντίδραση Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του