Σε «θάλαμο» αερίων έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα καθώς και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, αφού ο μαύρος καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές μεταφέρεται σε τεράστιες αποστάσεις.

Η ρύπανση που καταγράφεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια όσον αφορά στα επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια (PM – particulate matter). Στα …υψηλά των μετρήσεων κινούνται και οι αντίστοιχες μετρήσεις από τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πυρκαγιές: Η Αττική απώλεσε πάνω από μισό εκατ. στρέμματα δασών σε 6 χρόνια [χάρτης]

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στις 7 μ.μ. στους σταθμούς μέτρησης του ΥΠΕΝ σε Πειραιά και Περιστέρι η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή με  τις συγκεντρώσεις PM10 (σωματίδια με διάμετρο 10 μικρά του μέτρου) και PM2,5 (διάμετρος 2,5 μικρά) να χτυπούν κόκκινο. Ειδικότερα, στον Πειραιά τα PM10 έφτασαν 104 μg/m3 και στο   Περιστέρι  τα 126 μg/m3  (μικρογραμμάρια ρύπου ανά κυβικό μέτρο αέρα). Κακή ήταν και οι κατάσταση στην Ελευσίνα και στον σταθμό της Αριστοτέλους με τις τιμές  PM2,5 να ξεπερνούν τα όρια.

Να σημειωθεί ότι για τα PM10 είναι ανεκτή τιμή άνω της οριακής των 50 μg/m3, έως και 35 φορές το έτος. Όσο για τα PM2,5 το ετήσιο όριο είναι στα  25 μg/m3.

Όσο μικρότερη είναι η διάμετρος των σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο εύκολα   διεισδύουν  στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Μάλιστα, ενοχοποιούνται για σοβαρές βραχύ-μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο,  εκτός από το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων, σημαντικό ρόλο στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία παίζει και η χημική σύσταση τους.

Η επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά διαφαίνεται και από αντίστοιχες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου ενώ σωματίδια ταξίδεψαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Έβρο έως και τα νησιά του Ιονίου. Ειδικά για την Αττική οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2,5 κινούνταν για πολλές ώρες πάνω από τα 100 μg/m3 όπως στην  Πετρούπολη, στο Χαλάνδρι, στο Ίλιον, στο Θησείο και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ωστόσο, οι καπνοί από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα φαίνεται ότι επηρέασαν και άλλες περιοχές όπως   τη Ναύπακτο, όπου χθες το απόγευμα τα επίπεδα PM2,5 έφτασαν στα 42,3 μg/m3 και στην Κόρινθο 33,4 μg/m3. Αντιστοίχως, από τις φωτιές στον Έβρο επηρεάστηκαν τα Ιωάννινα όπου καταγράφηκαν συγκεντρώσεις έως 28,9 μg/m3 .

Και καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, ο καπνός σκέπασε χθες και μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη του Αστεροσκοπείου,  οι πυρκαγιές στη Θράκη παράγουν τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων οι οποίες έχουν επηρεάσει τη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Μεσόγειο ευνοούν την καθίζηση των αερίων μαζών και μαζί τους τα μικροσωματίδια, τα οποία εντοπίζονται πολύ κοντά στο έδαφος.

Ιατρικές οδηγίες από τον ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν οι χρόνιοι πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (άσθμα, ΧΑΠ κ.τ.λ.).

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν βήχα, δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια, ασθματική κρίση,  τσούξιμο στα μάτια, κάψιμο στο λαιμό, ρινική καταρροή, πονοκεφάλους, κόπωση, πόνο στο στήθος και ταχυκαρδία.

Ο ΙΣΑ προτείνει ως μέτρα προφύλαξης:

·      απομάκρυνση από την περιοχή. Εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

·      είτε κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

·      -αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

·      απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

·      απαιτείται συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου