Πανάκριβα εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους παρότι οι τιμές σε φρέσκο γάλα, γιαούρτι και βούτυρο έχουν υποχωρήσει – έστω και οριακά – το επτάμηνο εφέτος στα ράφια των εγχώριων σούπερ μάρκετ. Ωστόσο φαίνεται πως κι αυτές οι οριακές μειώσεις της τάξης του 2-2,3% έχουν αρχίσει «ροκανίζονται», με τις τιμές να ξαναπαίρνουν την ανηφόρα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού υποχωρούν.
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο επτάμηνο εφέτος και οι τιμές του φρέσκου γάλακτος, τόσο στο πλήρες όσο και εκείνο με μειωμένα λιπαρά, υποχωρούν κατά 2,25%. Στο γιαούρτι το ίδιο διάστημα η πτώση είναι 2,36%, ενώ η μείωση στην τιμή του βουτύρου είναι της τάξης του 0,05%.
Ωστόσο σε σύγκριση με την άνοδο που έχουν καταγράψει τα εν λόγω είδη τους 26 μήνες που ο πληθωρισμός των τροφίμων σφυροκοπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η πτώση είναι αμελητέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο νωπό γάλα στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023 έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 26,42%.
Ακρίβεια: Πώς «σφίγγει» το ζωνάρι ο μέσος καταναλωτής
…και ξανά προς τη δόξα τραβούν
Αν και ακόμη οι τιμές διατηρούν αρνητικό πρόσημο, τον Ιούλιο, μετά από ένα σερί 5 μηνών, άρχισαν και πάλι να «τσιμπάνε». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο εξάμηνο εφέτος οι τιμές των γιαουρτιών ήταν μειωμένες κατά 3,34%, ενώ η υποχώρηση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος, ήταν της τάξης του 2,64% και στο βούτυρο 1,71%.
Η ανηφορική πορεία των τιμών αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η τιμή του φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας εμφανίζεται αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 9,9%, πάνω από την αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης (+8,4%) και Ευρωπαϊκής Ένωσης (+8,9%), του γιαουρτιού κατά 11,4% και του βουτύρου κατά 7,4%.
Πάντως, τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών όσον αφορά την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων εμφανίζουν τα τυριά, με 16,9% σε ετήσια βάση, πάνω από τις αυξήσεις που καταγράφηκαν σε Γερμανία (+13,8%), Ισπανία (+12,7%), Πορτογαλία (+10,4%) και Ιταλία (+10,7%), αλλά και σε επίπεδο Ευρωζώνης (+13,6%).
Το «ροκάνισμα» των μειώσεων διαπιστώνεται και με βάση τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI), αφού την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις (μεσοσταθμικά) μετά τα ροφήματα στην κατηγορία των συσκευασμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα οι τιμές στα ροφήματα αυξήθηκαν 9% ενώ στα γαλακτοκομικά 7%.
Τιμές – φωτιά στην Ελλάδα
Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι στην Ελλάδα ένα λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στα 1,42 ευρώ, όταν στη Γερμανία κοστίζει 1,10, στη γειτονική Ιταλία 1,28, στη Γαλλία 1,07 και στην Πορτογαλία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 0,84 ευρώ.
Πέφτει η τιμή παραγωγού
Σύμφωνα με τις γαλακτοβιομηχανίες, οι μειώσεις στο φρέσκο γάλα, στο γιαούρτι και στο βούτυρο οφείλονται στην αποκλιμάκωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, η οποία ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 από τη Δυτική Ευρώπη και από τις αρχές του τρέχοντος έτους επεκτάθηκε και στην εγχώρια αγορά.
Αντίθετα στα τυριά λόγω της μεγαλύτερης χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή τους, η τιμή του οποίου δεν έχει μειωθεί σε επίπεδο πρώτης ύλης, οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.
Το παράδοξο όμως είναι ότι η τιμή παραγωγού συνεχίζει να υποχωρεί ενώ η τιμή καταναλωτή «τσιμπάει» προς τα πάνω, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αγοράς Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας ήταν τον Ιούνιο εφέτος 49,9 λεπτά του ευρώ μειωμένη κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή έναν χρόνο πριν. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου φορέα, η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος υποχώρησε περαιτέρω στα 49,5 λεπτά του ευρώ.
Latest News
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Άνοιξε η Πλατφόρμα KYC της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αφορά την υποδοχή αιτήσεων στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Η πρώτη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές το 2025 - «Βγαίνει» με 10ετές ομόλογο
Η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη)
Σε ισχύ ο νέος ελληνικός κανονισμός για τα crypto - Τι περιλαμβάνει
Κρυπτονομίσματα: Σε ποιες κατηγορίες εφαρμόζεται ο κανονισμός - Θεσπίζονται κανόνες αστικής ευθύνης - Οι κανόνες για τους εκδότες
Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Αρνητικός ο δείκτης στα τρόφιμα μετά 3,5 χρόνια [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Ανατιμήσεις «φωτιά» σε ασφάλιστρα υγείας και ενοίκια - Αποπληθωρισμός στα τρόφιμα για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2021