Συνολικά 11 αποτυχημένες προσπάθειες μέτρησε η Σοβιετική Ένωση πριν από την επιτυχή προσεδάφιση ενός διαστημικού σκάφους στη Σελήνη, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συνέταξε ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν που καταγράφει τις διαστημικές αποστολές.

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή – με εννέα απόπειρες προσγείωσης στη Σελήνη από το 2013 – οι αποτυχίες και τα προβλήματα παραμένουν σημαντικά. Πριν από την επιτυχία της Ινδίας την Τετάρτη, οι επιτυχημένες αποστολές από την Κίνα, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία ήταν μόλις τρεις στις οκτώ την τελευταία δεκαετία.

Ινδία: Ο πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης

Η Ινδία κατάφερε την Τετάρτη να προσεληνώσει με ασφάλεια το διαστημόπλοιό της Chandrayaan-3. Το κατόρθωμα αυτό κάνει την Ινδία την τέταρτη χώρα που κατάφερε να πετύχει έναν τέτοιο στόχο και την πρώτη που πραγματοποίησε προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης.

«Θα έπρεπε να αισθάνονται πολύ περήφανοι για αυτό το επίτευγμα», είπε στο CNBC ο Jim Bridenstine, ο οποίος ηγήθηκε της NASA ως διαχειριστής από το 2018 έως το 2021.

Περιορισμένος προϋπολογισμός

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της προσελήνωσης του ι νδικού διαστημόπλοιου είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός – σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα – με τον οποίο η χώρα πέτυχε την αποστολή. Το 2020, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) υπολόγισε ότι η αποστολή Chandrayaan-3 θα κόστιζε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Η εκτόξευση καθυστέρησε δύο χρόνια, γεγονός που πιθανότατα αύξησε το συνολικό κόστος της αποστολής.

Το αποτέλεσμα της Ινδίας ανταγωνίζεται τις χαμηλού κόστους αποστολές προσεδάφισης στη Σελήνη που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Η NASA τα τελευταία χρόνια στράφηκε σε εταιρείες που ανταγωνίζονται στο να προσφέρουν συμβόλαια σε σταθερή τιμή για την κατασκευή προγραμμάτων προσεδάφισης στη Σελήνη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζει Commercial Lunar Payload Services. Το πρόγραμμα CLPS έχει μέγιστο προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 10 χρόνια, με 14 εταιρείες να διεκδικούν συμβόλαια αποστολής με κόστος συνήθως άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία.

Συνολικά, ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA είναι γιγάντιος μπροστά σε αυτόν του ινδικού ομολόγου της. Το 2023, ο οργανισμός των ΗΠΑ έλαβε χρηματοδότηση 25,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του ISRO περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Bridenstine τόνισε ότι ο πολύ μεγαλύτερος προϋπολογισμός της NASA αντανακλά το «διαφορετικό επίπεδο ικανότητας» που προσφέρει η υπηρεσία των ΗΠΑ, και περιλαμβάνει από τη συνεχή παρουσία αστροναυτών σε τροχιά έως αποστολές που στοχεύουν πλανήτες, αστεροειδείς και άλλα.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα ποσά για αποστολές στο Διάστημα — αν και το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να ανέρχεται σε μόλις 0,28% του ΑΕΠ. Αντίθετα η Ινδία δαπανά πολύ λιγότερα, περίπου το 0,04% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου για την παγκόσμια διαστημική οικονομία από το Space Foundation.

«Η Ινδία θα πρέπει να έχει στις φιλοδοξίες της την επιθυμία να επενδύει όλο και περισσότερο και να αναπτύσσει τις δυνατότητες που είναι περισσότερο εφάμιλλες με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Bridenstine.

Η Ινδία θεωρείται όλο και περισσότερο ως κορυφαίος παίκτης στο διάστημα γεωπολιτικά. Ενώ η Κίνα διαδέχθηκε τη Ρωσία ως ο πιο σημαντικός αντίπαλος της επιρροής και των δυνατοτήτων των ΗΠΑ στο διάστημα, η Ινδία μπορεί να πάρει ακόμα και την τρίτη θέση στην ιεραρχία των διαστημικών υπερδυνάμεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;