
Μειωμένες κατά 10% είναι οι μέχρι σήμερα ποσότητες προς εξαγωγή των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καθώς καρπούζια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και επιτραπέζια σταφύλια κατέγραψαν ποσοστά με αρνητικό πρόσημο.
Την ίδια στιγμή, αν και οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι μειωμένες κατά 11,3%, εντούτοις η ποικιλία «Βικτώρια» καταγράφει μέχρι σήμερα μια καλή πορεία καθώς και καλές τιμές.
Εξαγωγές: Λιγότερο αλλά ποιοτικό το επιτραπέζιο σταφύλι
«Η ποιότητα τους είναι καλύτερη από την περσινή, η γεύση των σταφυλιών είναι τέλεια και η ζήτηση καλή, αυξημένη από πέρσι», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, εκτιμώντας ότι «στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε πλήρη συγκομιδή τόσο των νέων ποικιλιών όσο και σουλτανίνας και αναμένεται το προϊόν να έχει καλύτερη απόδοση εμπορικά», εκτιμά.
Πάντως, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου η παραγωγή σταφυλιών έχει υποστεί πολλές ζημιές.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Στο μεταξύ και αυτή την εβδομάδα συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή τους, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, ανέρχονται σε:
α) Καρπούζια 163.109 τόνοι έναντι 186.565 τόνων πέρσι (μείωση κατά 12,6%),
β) Βερίκοκα 25.510 τόνοι έναντι 20.723 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 23,1%),
γ) Ροδάκινα 61.305 τόνοι έναντι 64.605 τόνων πέρσι (μείωση κατά 5,1%),
δ) Νεκταρίνια 42.708 τόνοι έναντι 46.033 τόνων πέρσι (μείωση κατά 7,2%),
ε) Κεράσια 26.517 τόνοι έναντι 34.782 τόνων πέρσι (μείωση κατά 23,8%) και
στ) Επιτραπέζια σταφύλια 10.840 τόνοι έναντι 12.224 τόνων πέρσι (μείωση κατά 11,3%).
Επίσης, συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22-25/8/23 ανέρχονται σε 348.279 τόνους (αύξηση κατά 30,2%) έναντι 266.424 τόνων το 2021/22.
Οι τιμές
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι τιμές ροδάκινων και νεκταρινιών είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ και τα μεγέθη των φρούτων – τόσο στα ροδάκινα όσο και στα νεκταρίνια – έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά.
«Τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπήρχε αρκετή ζήτηση λόγω του κακού καιρού στις ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές Με την βελτίωση του καιρού και τους ανθρώπους να επιστρέφουν από τις διακοπές, αναμένεται να βελτιώνονται οι πωλήσεις», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι «τον Αύγουστο εμφανίζεται επιτέλους μια ομαλοποίηση των ποσοτήτων που συγκομίζονται στο χωράφι και μια καλύτερη προσαρμογή στις ποσότητες που ανταποκρίνονται στην ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά».
Φόβος και για νέες παράνομες εξαγωγές ακτινιδίων
«Δυστυχώς υπάρχει συνέχεια παρουσίας στην αγορά της Ολλανδία και πώλησης ελληνικών ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης χωρίς να έχει υπάρξει ανεύρεση των παραβατών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, παρά την γνώση της περιοχής αποστολής», καταγγέλλει ο κ. Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι τα ακτινίδια αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ και εμφανίζονται να πωλούνται στην Ολλανδία.
Όπως επισημαίνει αυτή η ανευθυνότητα, των «εμπόρων» και η αδυναμία (!) ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών, μπορεί να καταστρέψει την ενόψει εμπορική περίοδο «αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».
Πάντως ανησυχία υπάρχει ότι θα επιχειρηθεί αποστολή ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέες εκτός Ευρώπης αγορές (π.χ. Ινδία) παρά το ότι είναι γνωστό ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έχει τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και η μετασυλλεκτική αντοχή της είναι περιορισμένη
«Ευελπιστούμε ότι τα παραπάνω θα ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας που με τόση κατακτήθηκαν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.


Latest News

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ