
Σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, όπως όλα δείχνουν, πολλές μικρές και μεσαίες αμερικανικές τράπεζες, με τους μεγάλους οίκους αξιολογήσεων να προχωρούν σε επιλεκτικές υποβαθμίσεις προειδοποιώντας για έκθεση σε αναταράξεις λόγω αύξησης των επιτοκίων και για έκθεση σε δανειοδοτήσεις εμπορικών ακινήτων με ρίσκο.
Πρώτα η Moody’s και στη συνέχεια η S&P χτύπησαν καμπανάκι για τις προκλήσεις αυτές την ώρα που ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση στις αρχές του έτους, όταν τρία περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρεοκόπησαν προκαλώντας ευρύτερη αναταραχή στον κλάδο.
Νέο χτύπημα στις ΗΠΑ: Μπαράζ υποβάθμισης αμερικανικών τραπεζών και από την S&P
Το χτύπημα από S&P
Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών Associated Banc-Corp και Valley National Bancorp επικαλούμενη κινδύνους πιο ακριβής χρηματοδότησης και υψηλότερη εξάρτηση από καταθέσεις.Υποβάθμισε επίσης την UMB Financial Corp και την Comerica Bank επικαλούμενη εκροές καταθέσεων και υψηλότερα επιτόκια. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση της KeyCorp επικαλούμενος περιορισμένη κερδοφορία.
Ενδεικτικό την ανησυχία που υπάρχει είναι ότι με τις υποβαθμίσεις αυτές στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν διακυμάνσεις και σε μετοχές μεγάλων τραπεζών όπως οι JPMorgan Chase, Citgroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America παρόλο που αυτές δεν αξιολογήθηκαν από την S&P.
Γιατί ανησυχούν
Οι αγορές και οι οίκοι έχουν βάλει πλέον στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς μικρότερων αμερικανικών τραπεζών την ώρα που η FED προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, οι τράπεζες προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων κάθε φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα κόστος δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες αυτές φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσουν να φεύγουν καταθέσεις προς άμεσους ανταγωνιστές ή μεγαλύτερες τράπεζες.
Τι φοβάται η Moody’s
Στις αρχές του μήνα η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα πολλών μικρών και μεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ και προειδοποίησε για υποβαθμίσεις κι άλλων, αναφέροντας ότι η πιστωτική ισχύς του κλάδου πιθανότατα θα δοκιμαστεί από κινδύνους χρηματοδότησης και ασθενέστερη κερδοφορία.
Ο Moody’s μείωσε τις αξιολογήσεις δέκα μικρομεσαίων τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Truist Financial υπό παρακολούθηση για πιθανές υποβαθμίσεις.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικά κεφάλαια, ανέφερε η Moody’s.
«Αυτό έρχεται καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ βρίσκεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται ότι θα υποχωρήσει, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών», σημείωσε ο οίκος.
Η Moody’s εκτιμά είπε ότι τα αυξημένα ανοίγματα στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων αποτελούν βασικό κίνδυνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης γραφείων ως αποτέλεσμα της απομακρυσμένης εργασίας και της μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων CRE.
Silicon Valley Bank και Signature Bank
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα αυτό το έτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων από πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μικρότερες τράπεζες για να κρατήσουν τώρα πελάτες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.
Και στον Καναδά οι έξι μεγάλες τράπεζες που ελέγχουν την πλειοψηφία της αγοράς στη χώρα καλούνται από οίκους να προετοιμαστούν για μακροοικονομικές αβεβαιότητες και να δημιουργήσουν αποθεματικά. Στη χώρα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της χορήγησης δανείων, υψηλότερα έξοδα και υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από πιστώσεις.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%