
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, που μπορεί να έχει και άμεσο χειροπιαστό αποτέλεσμα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, πραγματοποιεί σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος μετά τις 10 το πρωί καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη συνέχεια συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στις 11:00 προχωρά σε τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Το ελληνο-ινδικό «μενού» προβλέπει διευρυμένες συνομιλίες στην Ηρώδου Αττικού, καθώς και γεύμα εργασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων της Ινδίας και ελληνικών εταιριών. Την εν λόγω επιχειρηματικο-οικονομική σύναξη αναμένεται να ανοίξουν με χαιρετισμό οι δύο ηγέτες.
Οι ινδικές αφίξεις γίνονται με… δύο διαφορετικά αεροπλάνα: το ένα από το Νέο Δελχί με την επιχειρηματική αποστολή και το άλλο από το Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς ο Μόντι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ έρχονται απευθείας από τη Νότια Αφρική όπου συμμετείχαν στη σύνοδο των BRICS. Η τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα ήταν το 1983 – της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι τότε – και οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν πλέον να βάλουν στις ράγες μια στενότερη, στρατηγικής φύσης, εταιρική σχέση.
Ο κομβικός ρόλος του Πειραιά
Μετά το Brexit η Ινδία εξετάζει εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή των προϊόντων της και το βλέμμα της πέφτει στον Πειραιά και στην προοπτική να αποκτήσει κομβικό ρόλο το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Η Αθήνα άλλωστε προτάσσει στην άλλη πλευρά τις θαλάσσιες υποδομές της, ως «πύλη» της Ινδίας προς την Ευρώπη, ενώ συνολικά το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Μεσόγειος αποτελεί περιοχή τεράστιας σημασίας, λειτουργώντας ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Και η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ «μπορεί να πρωτοστατήσει στην προώθηση συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο αγγλόφωνο ινδικό ειδησεογραφικό δίκτυο WION. Στόχος των ελληνο-ινδικών διαβουλεύσεων είναι να διευρυνθούν τα περιθώριο συνεργασίας με τον καθορισμό (σήμερα) της αφετηρίας που θα οδηγήσει σε «στρατηγική συνεργασία».
Για την Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας η γεωπολιτική διάσταση της προσέγγισης της Ινδίας και δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τετραετία έχει αναβαθμιστεί η στρατιωτική διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και έχουμε κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο» λένε με νόημα διπλωματικές πηγές.
Οικονομία και άμυνα
Πέραν αυτού η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (και η πολυπληθέστερη χώρα) και αναζητείται ουσιαστικά η εδραίωση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Οι προσπάθειες άλλωστε ξεδιπλώνονται ήδη από το 2019 όταν τότε η Ινδία ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό που «κυνηγά» η Αθήνα είναι οι συνέργειες και οι μεγάλες ινδικές επενδύσεις σε τουλάχιστον πέντε τομείς: πρώτον στις υποδομές (λιμάνια και αεροδρόμια), δεύτερον στις ανανεώσιμες πηγές (πράσινη ενέργεια δηλαδή), τρίτον στην υψηλή τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, πληροφορική κ.ά), τέταρτον στον τουρισμό (η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ανθρώπων υψηλού εισοδήματος, όπως σχολιάζουν έλληνες αξιωματούχοι) και πέμπτον στην υγεία.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες διερευνώνται στο σημερινό γεύμα. Το ίδιο τραπέζι χώραει άλλωστε Ινδούς εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε «κοιτάζουν» με ενδιαφέρον την Ελλάδα και ελληνικές εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην Ινδία.
Δύο πρόσωπα – κλειδιά
Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά παρευρίσκεται ο Σαντζίβ Πούρι. Είναι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων – του ινδικού ΣΕΒ δηλαδή – καθώς και σημαντικός «παίκτης» στη βιομηχανία τροφίμων. Επίσης το «παρών» δίνει ο Σρινίβας Μπομιντάλα, πρόεδρος του ινδικού ομίλου GMR (εμπλέκεται στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι), ενός ισχυρού φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων.
Ακόμα ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί είναι η άμυνα. Ήδη υπάρχει αμοιβαία συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο χώρες και πρόσφατα βρισκόταν στην Ελλάδα η ηγεσία της Ακαδημίας Αμυντικής Διοίκησης των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ