Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, που μπορεί να έχει και άμεσο χειροπιαστό αποτέλεσμα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, πραγματοποιεί σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος μετά τις 10 το πρωί καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη συνέχεια συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στις 11:00 προχωρά σε τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Το ελληνο-ινδικό «μενού» προβλέπει διευρυμένες συνομιλίες στην Ηρώδου Αττικού, καθώς και γεύμα εργασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων της Ινδίας και ελληνικών εταιριών. Την εν λόγω επιχειρηματικο-οικονομική σύναξη αναμένεται να ανοίξουν με χαιρετισμό οι δύο ηγέτες.
Οι ινδικές αφίξεις γίνονται με… δύο διαφορετικά αεροπλάνα: το ένα από το Νέο Δελχί με την επιχειρηματική αποστολή και το άλλο από το Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς ο Μόντι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ έρχονται απευθείας από τη Νότια Αφρική όπου συμμετείχαν στη σύνοδο των BRICS. Η τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα ήταν το 1983 – της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι τότε – και οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν πλέον να βάλουν στις ράγες μια στενότερη, στρατηγικής φύσης, εταιρική σχέση.
Ο κομβικός ρόλος του Πειραιά
Μετά το Brexit η Ινδία εξετάζει εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή των προϊόντων της και το βλέμμα της πέφτει στον Πειραιά και στην προοπτική να αποκτήσει κομβικό ρόλο το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Η Αθήνα άλλωστε προτάσσει στην άλλη πλευρά τις θαλάσσιες υποδομές της, ως «πύλη» της Ινδίας προς την Ευρώπη, ενώ συνολικά το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Μεσόγειος αποτελεί περιοχή τεράστιας σημασίας, λειτουργώντας ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Και η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ «μπορεί να πρωτοστατήσει στην προώθηση συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο αγγλόφωνο ινδικό ειδησεογραφικό δίκτυο WION. Στόχος των ελληνο-ινδικών διαβουλεύσεων είναι να διευρυνθούν τα περιθώριο συνεργασίας με τον καθορισμό (σήμερα) της αφετηρίας που θα οδηγήσει σε «στρατηγική συνεργασία».
Για την Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας η γεωπολιτική διάσταση της προσέγγισης της Ινδίας και δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τετραετία έχει αναβαθμιστεί η στρατιωτική διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και έχουμε κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο» λένε με νόημα διπλωματικές πηγές.
Οικονομία και άμυνα
Πέραν αυτού η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (και η πολυπληθέστερη χώρα) και αναζητείται ουσιαστικά η εδραίωση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Οι προσπάθειες άλλωστε ξεδιπλώνονται ήδη από το 2019 όταν τότε η Ινδία ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό που «κυνηγά» η Αθήνα είναι οι συνέργειες και οι μεγάλες ινδικές επενδύσεις σε τουλάχιστον πέντε τομείς: πρώτον στις υποδομές (λιμάνια και αεροδρόμια), δεύτερον στις ανανεώσιμες πηγές (πράσινη ενέργεια δηλαδή), τρίτον στην υψηλή τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, πληροφορική κ.ά), τέταρτον στον τουρισμό (η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ανθρώπων υψηλού εισοδήματος, όπως σχολιάζουν έλληνες αξιωματούχοι) και πέμπτον στην υγεία.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες διερευνώνται στο σημερινό γεύμα. Το ίδιο τραπέζι χώραει άλλωστε Ινδούς εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε «κοιτάζουν» με ενδιαφέρον την Ελλάδα και ελληνικές εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην Ινδία.
Δύο πρόσωπα – κλειδιά
Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά παρευρίσκεται ο Σαντζίβ Πούρι. Είναι ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων – του ινδικού ΣΕΒ δηλαδή – καθώς και σημαντικός «παίκτης» στη βιομηχανία τροφίμων. Επίσης το «παρών» δίνει ο Σρινίβας Μπομιντάλα, πρόεδρος του ινδικού ομίλου GMR (εμπλέκεται στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι), ενός ισχυρού φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων.
Ακόμα ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί είναι η άμυνα. Ήδη υπάρχει αμοιβαία συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο χώρες και πρόσφατα βρισκόταν στην Ελλάδα η ηγεσία της Ακαδημίας Αμυντικής Διοίκησης των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Latest News
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας