Μπουρλότο στον κυβερνητικό σχεδιασμό – αλλά και «σκιές»  στην πρόσφατη εκλογική νίκη – βάζει η κατά συρροήν καταστροφή από τις φωτιές. Οι πυρκαγιές μεταφέρουν εκ νέου  στον πολιτικό στίβο τη σύγκρουση για την  επάρκεια του επιτελικού κράτους και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη ενδεχόμενων αλλαγών.

Το κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα ανεξέλεγκτα μέτωπα και η εικόνα των καταστροφών, όπως εκείνες στη Ρόδο, έχουν επισκιάσει το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών το οποίο, πλέον, μοιάζει σαν μακρινό, χρονικά. Φαίνεται  ότι ο Σεπτέμβριος θα συνοδεύεται από αλλαγές και το μόνο σίγουρο είναι πως με την έναρξη των εργασιών της Βουλής από την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στη Βουλή η αντιπαράθεση για τις φωτιές.

Το μήνυμα της κυβέρνησης  είναι ότι θα γίνει αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται, όμως τώρα προέχει η αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων ανά την επικράτεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν είναι ότι τέσσερα χρόνια που η κλιματική κρίση δείχνει όλο και περισσότερο τις συνέπειές της και ότι η  αντιπολίτευση σε όλες τις κρίσεις προσπαθεί να τις εργαλειοποιήσει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για εκκένωση Μαξίμου: «Το 112 ήχησε… στην κυβέρνηση και εκκενώθηκε το Μαξίμου: Αναζητείται ο πρωθυπουργός».  Αναφέρονται  στην «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού, παραθέτοντας ότι απειλήθηκαν «βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλές ακόμα στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Περισσότερο από κάθε χρονιά δοκιμάζονται εφέτος τα κυβερνητικά αντανακλαστικά και όταν σβήσουν οι φωτιές, η μεγάλη σύγκρουση, με την αντιπολίτευση, θα περάσει πρώτα μέσα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν  αιτήματα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Από την  κυβέρνηση κάνουν λόγο για πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό που τονίζεται είναι ότι την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό».

Από τις 24 Ιουλίου το αίτημα για συζήτηση στη Βουλή

Η “ώρα του απολογισμού”, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ακόμα δεν έχει έρθει, δηλαδή δεν έχει ακόμα οριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση, την ώρα που υπάρχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα.  Πέραν των χιλιάδων των καμμένων εκτάσεων, η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο δάσος της Δαδιάς, όπου εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών, έφερε σεισμό ευθυνών. Η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους και ασκεί σκληρή κρητική στην προετοιμασία της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ευθύνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, υποβάλει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τις φωτιές, κάτι που ζητάει για δεύτερη φορά, καθώς το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση και στις 24 Ιουλίου, δίχως να εισακουστεί από την κυβέρνηση.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα, ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια. Οι δύο πολιτικοί, στα κείμενα των επιστολών τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού, παραθέτοντας όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τις καταστροφικές πυρκαγιές, από τις οποίες απειλήθηκαν «βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και πολλές ακόμα στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική

Από την  αντιπολίτευση ασκείται κριτική για στην προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου και καταλογίζουν ευθύνες». Τονίζεται ότι οι 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική είναι ένα τεράστιο νούμερο και πως η κυβέρνηση έφτασε κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, να ανακοινώσει 500 προσλήψεις. Αναφέρουν ότι πέρα από τον επικοινωνιακό και άκαιρο χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο αριθμός αυτός είναι και απολύτως αναντίστοιχος με τις ανάγκες, ιδιαίτερα όταν έχουμε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευμένους, καταρτισμένους και μάχιμους εποχικούς δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο».

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, τόνισε πως οι μεγάλες εκδηλώσεις πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. «Πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί όλος ο κόσμος καίγεται. Βλέπουμε ένα φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι λόγω των συνθηκών και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό. Όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι τότε οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πέρσι είχαμε βροχές από Σεπτέμβρη και αυτό βοήθησε πολύ. Ο χάρτης επικινδυνότητας φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές. Έχουμε ένα χειρότερο καλοκαίρι από εκείνο του 1987. Μέσα στις τελευταίες έξι μέρες είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές».

Τόνισε πως έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συγκριτικά με το 2021. «Υπάρχει κράτος και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μια ανασύσταση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί και χρειάζεται σεβασμός. Οι άνθρωποι στην Πυροσβεστική έχουν να κοιμηθούν δύο μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα