Οι Έλληνες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 3,9 διαφορετικούς τρόπους για τις πληρωμές των καθημερινών συναλλαγών τους με τα μετρητά βρίσκονται ακόμα στις πρώτες επιλογές και τις γυναίκες να κυκλοφορούν πιο συχνά έχοντάς τα στα πορτοφόλια τους.
Ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο πιο σύγχρονες επιλογές πληρωμών μπαίνουν στην καθημερινές πρακτικές όλων, ανάμεσά τους οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, οι προπληρωμένες κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια, με τις νεότερες ηλικίες να είναι πιο ανοιχτές στη χρήση τους και τους μεγαλύτερους να ακολουθούν.
Τη στροφή σε πιο σύγχρονους τρόπους πληρωμών από τα μετρητά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 ο αριθμός των χρεωστικών αυξήθηκε κατά 5% (17,6 εκατ.), ενώ κατά 20% η έκδοση προπληρωμένων καρτών (2,3 εκατ. τεμαχίων).
Η πανδημία
Η πανδημία αλλά και η προσπάθεια μείωσης των μετρητών στην αγορά τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όσο και για την πιο άμεση πληρωμή στις εξ αποστάσεως συναλλαγές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιούργησε νέους τρόπους πληρωμών και όπως προκύπτει από έρευνες ήδη έχουν μπει στην καθημερινότητα του Ελληνα.
Η έρευνα «Οι τρόποι πληρωμής που προτιμούν οι Ελληνες» που πραγματοποίησε η Focus Bari, τον Μάιο 2023, δείχνει ότι οι έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν κατά μέσο όρο 6,8 τρόπους πληρωμής που υπάρχουν στην αγορά για να κάνουν τις συναλλαγές τους, ωστόσο ακόμα προτιμούν συστηματικά μόλις 1,9.
Κάρτες: Πώς πληρώνουν οι Ελληνες καθημερινές αγορές και λογαριασμούς
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη η χρήση του πλαστικού χρήματος και πιο συγκεκριμένα η χρήση χρεωστικής κάρτας βρίσκεται στην κορυφή, αφού επιλέγει να τη χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του σχεδόν ο ένας στους δύο Ελληνες ενώ ψηλά βρίσκεται και το ποσοστό (30%) όσων είναι φαν του e-banking και του mobile-banking με τις ψηφιακές κάρτες στο κινητό (16%) και τα ψηφιακά πορτοφόλια (15%) να ακολουθούν.
Οι νέοι
Οι άνδρες και οι καταναλωτές νεότερης ηλικίας χρησιμοποιούν πιο σύγχρονους ή και ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής σε σύγκριση με γυναίκες και τις μεγαλύτερες ηλικίες που ακόμα αντιστέκονται στις συναλλαγές με μετρητά. Είναι εντυπωσιακό ότι το 81% των γυναικών συνεχίζει να πραγματοποιεί συναλλαγές με μετρητά όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι στο 74% .
Ανδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το ίδιο το e-banking και το mobile-banking σχεδόν οι επτά στους δέκα, ενώ έκπληξη δημιουργεί το γεγονός ότι αυτόν τον τρόπο πληρωμής τον επιλέγουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές 77% (55-64 ετών) και 78% (65+ ετών), κάτι που δεν ισχύει όμως για άλλους τρόπους πληρωμών, όπως οι προπληρωμένες και οι ψηφιακές κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια, η χρήση των οποίων για τις ηλικίες άνω των 55 ετών δεν ξεπερνά το 30%.
Σήμερα στις 100 συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά το 29% αφορά τη χρήση χρεωστικής κάρτας, 8% πιστωτική κάρτα, 23% μετρητά και 3% προπληρωμένη κάρτα. Στον ψηφιακό τρόπο πληρωμής το 14% αφορά ηλεκτρονικές μεταφορές (e-banking και mobile-banking), 3% πιστωτική ψηφιακή κάρτα στο κινητό και 7% χρεωστική ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Στους σύγχρονους τρόπους συναλλαγών 8% κατέχουν τα ψηφιακά πορτοφόλια (Google Pay, Apple Pay, κ.λπ.).
Σούπερ μάρκετ και ταξίδια
Στα σουπερμάρκετ, κερδίζει κατά κράτος η χρήση της χρεωστικής κάρτας σε ποσοστό 49%, τα μετρητά και η αντικαταβολή κατά 36%, ενώ η πιστωτική κάρτα κατέχει μόλις 14% των πληρωμών, τα ψηφιακά πορτοφόλια κατά 12%, η χρεωστική κάρτα στο κινητό 11%.
Στην πληρωμή λογαριασμών, προτιμάται η ηλεκτρονική μεταφορά (e-banking, mobile banking) σε ποσοστό 44% ενώ ακολουθούν η χρεωστική κάρτα (27%), τα μετρητά (14%), η χρεωστική ψηφιακή στο κινητό (10%) και η πιστωτική κάρτα από (9%).
Για την αγορά ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ, αθλητικών ειδών, δώρων ή για μικρές αγορές σπιτιού ξεκάθαρη είναι η προτίμηση στη χρεωστική κάρτα, αφού σχεδόν η μία στις δύο συναλλαγές πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο ενώ ψηλά είναι και οι πληρωμές με μετρητά (37%), η πιστωτική κάρτα έχει ποσοστό μόλις 13%, η ηλεκτρονική μεταφορά 11%, η χρεωστική κάρτα στο κινητό 10% και τα ψηφιακά πορτοφόλια με 8%.
Τέλος, για ταξίδια και διασκέδαση η χρήση χρεωστικής φτάνει το 33%, τα μετρητά και η αντικαταβολή με 24%, ενώ η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων το 21% και η χρήση ψηφιακού πορτοφολιού 7%.
Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑΝΕΑ
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας